Ekström & Garay nyhetsbrev mars 2021

Lyssna på litteratur

Mars månad erbjuder inte bara en massa boknyheter utan fler möjligheter att lyssna på nya poddar, ljudböcker och dikter. Vad väljer du att lyssna på?

Ekström & Garay ger ut H. C. Andersen i nyöversättning

Under 2021 fortsätter Ekström & Garay sin satsning på att ge nytt liv åt berättelser av klassiska författare. Turen har nu kommit till H.C Andersen, och i Skuggan och andra berättelser får vi ta del av Jonas Rasmussens översättningar av några av Andersens ofta förbisedda, men högt aktade, historier.

Ekström & Garay ger även ut Skuggan och andra berättelser som ljudbok. Ljudboken, som är den första i förlagets egna namn, läses upp av skådespelaren Reuben Sallmander och utkommer samma dag som boken, den 26 mars.

Läs mer om boken

Läs mer om vår klassikerutgivning 

Ekström & Garays släpper ny podd

I vår nya podd Bokprat får ni som lyssnare chansen att möta en aktuell författare som berättar om sin senaste bok. Formatet är kort och är tänkt att ge en inblick i tankeprocessen och arbetet kring böckerna som författarna gett ut. Poddens gäster i de två första avsnitten är Ingemar Claesson och Johan Rantala Bonnier.

Lyssna på avsnitten

Två nya avsnitt av Dinter utan filter

Dinter utan filter kliver in i den tidiga våren tillsammans med Johan Jönsson, Sveriges mest kritikerrosade poet just nu. I avsnitt 13 pratas dikt, kropp, hårt arbete och konsten att läsa poesi och, såklart, en hel del annat. 

Hur skriver man egentligen om mytomspunna författare, som så många har en relation till? Det försöker Richard Dinter och författaren till Gudarna, Elin Cullhed, svara på i avsnitt 14 av Dinter utan filter. Här bjuds vi på ett extra långt specialprogram där de tillsammans går på djupet i ett försök att svara på den komplexa frågan.

Båda avsnitten finns att lyssna på här

Ekström & Garays författare uppmärksammade i Dagens Dikt i P1

akcne-dis

Under februari månad uppmärksammades inte mindre än två av våra författare genom att få sina verk upplästa i Dagens Dikt. ⁣Det var Johanna Eisfeldts dikt Pärlor från hennes debut Dis samt Johan Rantala Bonniers verk från hans diktsamling Ak(c)ne ärades med att bli upplästa av Johan Svensson.⁣

Lyssna på Johanna Eisfeldts dikt på Sveriges radio

Lyssna på Johan Rantala Bonniers på Sveriges radio

Opulens blir dagstidning

Opulens genomför den största förändringen hittills sedan magasinet sjösattes våren 2017 och ger numera ut kulturnyheter sex dagar i veckan. Den ofta längre och tyngre läsningen kompletteras nu med snabba nyheter om kulturbranschen och de unika, egenproducerade artiklarna kommer vara lika många som idag men med en nyhetsavdelning som tillskott.

Läs mer om den spännande förändringen här

Opulens och Ekström & Garay anordnar Sveriges största fototävling

Förbered er redan nu, för mellan den 1 april och 30 juni så anordnar Opulens och Ekström & Garay, i samarbete med Skånska Dagbladet och Sparbanken Syd, Sveriges största fototävling! Tema för tävlingen är “skriva med ljus och proffsfotografer såväl som amatörer uppmanas att skicka in deras bidrag för att få chansen att ta del av prispotten på 50 000 kr. Håll utkik på vår hemsida och sociala medier för mer information.

Läs mer på Opulens

Recensioner

BTJ-häftet recenseras Ensamheten kan knappast bli större

“Karaktärerna och miljöerna känns verkliga, och det angelägna temat – ensamhet – är sorgligt nog extra aktuellt nu i pandemitider. En varm och rörande romandebut för alla vuxna.” Skriver Monica Gideonsson Wiksten.

Läs mer 

Tranåsaktuellt recenserar Det är faktiskt mina barn ni talar om!

“En fantastisk liten bok om drygt hundra sidor som måste läsas av fler. För en unik inblick och ökad förståelse för andra människor, deras förutsättningar och respektive ryggsäckar.

Vi har alla en historia.” – Emelie Makrill

Läs mer

Kapprakt recenserar Rubinkretsen

 “Grundidén för denna bok är riktigt bra och det gäller även för hela konstruktionen, utvecklingen av idén till en modern Robin Hood-saga är originell, intressant och spännande; hela strukturen är intelligent och imponerande.”

Läs hela recensionen på Kapprakt

Nyutgivet mars