Ekström & Garay nyhetsbrev september 2021

logo2-v5c

Vinnarna av fototävlingen 2021

Vinnarna av vår eminenta fototävling är utsedda! Temat för tävlingen var ”skriva med ljus” och vi är så imponerade över detta rika omfång av bidrag som kommit in till Ekström & Garay.

Vi vill rikta ett stort grattis till Gustav (Gussy) Lövenhielm som kammade hem förstapris och vann därmed 35 000 kr. Andrapris gick till Jim Sandkvist som kan tänja ut plånboken med 10 000 kr och tredjepris delades ut till Malin Svensson som blev 5000 kr rikare.

Ytterligare 22 vinnande bidrag kommer att vara med i en fotobok som släpps våren 2022.

fototavling-gustav-lovenhielm

Juryns motivering:

En klassisk komposition, en lek med skuggor och ljus som väcker nyfikenheten. Vart leder mörkret? Vad händer egentligen där inne?  

En minimalistisk, nästan abstrakt bild med stark formkänsla som påminner om Ralph Gibsons fotokonst. Ett lysande exempel på att ett foto i svartvitt kan lyfta fram bildelementen och formerna samt, förstås, ljuset.

Se fler vinnarbilder här

Ett stort tack till våra sponsorer!

Läs intervjun med Gussy Lövenhielm i Skånska dagbladet här 

stadsbiblioteket-lund

Samarbete med Lunds stadsbibliotek

Ekström & Garay har inlett ett givande och lyckosamt samarbete med stadsbiblioteket i Lund kring litteraturprogram och författarmöten.

 Det senaste samarbetet är en spännande presentation om Rubinkretsen, utgiven av Ekström & Garay, framförd av författaren själv, Martin G Ljungqvist.

Martin G. Ljungqvist
Martin G. Ljungqvist - Rubinkretsen

Martin G. Ljungqvist samtalar med Cecilia Lindgren, bibliotekarie på Lunds stadsbibliotek, om sin debutroman Rubinkretsen:

”När svenska storföretag och rika privatpersoner blir av med miljonbelopp blir polisen och IT-forensikern Roger Tross inblandad i vad som visar sig vara de största bedrägerierna i svensk historia. Oro sprids i samhället över att pengar plötsligt kan försvinna.

I media debatteras det om att samhällsfunktionerna är hotade. Intrången fortsätter världen över och Roger tar hjälp av matematikern Julia Amborn. Tillsammans utforskar de ett av de största olösta matematiska problemen för att få stopp på de avancerade dataintrången och ett överhängande hot mot det moderna samhället.”

Läs mer om anmälning och evenemanget på Lunds stadsbibliotek här

Vilka är människorna bakom Ekström & Garay?

För att ni ska få lära känna oss lite bättre har vi skapat en intervjuserie med våra fantastiska medarbetare.

Först ut är Anders Wieslander som är grafisk formgivare på förlaget!

”Jag arbetar som grafisk formgivare och i mitt yrke behöver jag vara lyhörd, nyfiken och öppen för allt som kommer i min väg. Varje enskild bok har sin egen röst. Det finns ingen mall att följa men mitt mål är alltid att skapa något unikt som rimmar med författarens vision och ibland överraskar densamme”. 

  • Vad gillar du att göra när du inte skapar vackra böcker åt Ekström & Garay?

Umgås med min familj, försöker få igång en eller annan motorcykel, odlar bin, springer långt, skriver, spelar olika musikinstrument och bygger saker.

Anders Wieslander
Anders Wieslander

Läs även den hyllade recensionen av boken Fjäder från en katt i Dast Magazine där det vackra omslaget är skapat av Anders.

Läs recensionen här

Missa inte att titta in på den nya bloggen ”Libri Resurrecti” där Ivo Holmqvist ger bortglömda böcker nytt liv.

Ett nytt samarbete mellan Ekström & Garay och Opulens som kommer att glädja många litteraturintresserade!

libri-resurrecti

Libri resurrecti, återupplivade böcker, uppmärksammar sådant som en gång lästes, ofta med iver, men som nu fallit i glömska, inte sällan med viss orätt.

En del förtjänar kanske dessutom att tryckas på nytt. De flesta av texterna på den nya bloggen skrivs på svenska, några på engelska när böckerna som kommenteras är skrivna på det språket och aldrig har blivit översatta.

Gästbidrag och kommentarer är välkomna!

Se bloggen här!

Bild recensionsportalen
Bild recensionsportalen

Ivo Holmqvist är fil.dr i engelsk litteratur och pensionerad professor i skandinavistik, med lång erfarenhet av att recensera böcker i såväl dagstidningar som tidskrifter. För att hitta de gamla godbitarna har han stor nytta av sitt litteraturintresse och letar både på loppisar och i antikvariat. Kriteriet är att böckerna inte är sådana som de flesta redan känner till. 

Läs mer om Ivo Holmqvist i Opulens magasin här!

Nyutgivna böcker

Diktsamlingen Månborgen, som är Rasmus Anderssons debut, började skrivas med ambitionen att gestalta ett nytt jag.

rasmus-andersson-manborgen

Dikternas publicering skulle frigöra personen i det verkliga livet. Projektet avslutades dock med insikten om att människor blir till i samspel med varandra. Det slutgiltiga verket, Månborgen, är en lyhörd och prövande beskrivning av den processen. 

Rasmus Andersson föddes 1991 i Varberg men är sedan ett par år tillbaka bosatt i Malmö.

Se den här på Adlibris

Se den här på Bokus

Krigsförbrytaren är en omtumlande historisk spänningsroman, om såväl personlig som kollektiv hämnd, som utspelar sig i 1950-talets Malmö. Den har blivit hyllad av BTJ som bland annat skriver: ”Krigsförbrytaren är en imposant skildring. Alla med intresse av historia kommer att ha behållning av boken, som även kan ses som ett fängslande historiskt dokument.”

mats-welff-krigsforbrytaren

”Det var han. Han såg annorlunda ut, visst, och jag hade nog inte känt igen honom bara på ansiktet. Men det var hans sätt att röra sig, hållningen och den hjulbenta gången och de korta benen i förhållande till resten av kroppen. Det var han! Jag är säker!”

Malmö, 1956. Den nyskilde ingenjören Lars Skog har äntligen blivit kvitt de förfärliga mardrömmar som förföljt honom sedan han, elva år tidigare, var med Folke Bernadottes ”vita bussar” och räddade skandinaviska fångar från de tyska förintelselägren.

Men en dag förändras allt. En av de mest grymma och hatade SS-officerarna i koncentrationslägret Neuengamme sitter plötsligt vid samma bord under ett arbetsmöte. Han har ett annat namn och pratar hygglig svenska. Men Lars Skog är säker på sin sak. Sturmbannführer Reichmann, som borde vara död eller dömd av krigsdomstolarna, sitter livs levande framför honom. När Lars Skog bestämmer sig för att avslöja Reichmann vet han inte vad som väntar honom; en före detta SS-officer är beredd att göra vad som helst för att undgå rättvisan. Vad som helst.

Mats Welff (f 1947) har varit officer i armén och slutade som general, innan han blev regiondirektör i Region Skåne. Han är numera pensionär. Han har medverkat i olika militära tidskrifter, är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin, har varit redaktör för regementshistorien Södra Skåningarna 200 år och har tillsammans med Lars Rosander skrivit Det hemliga kriget (1982), en del i Bokoramas bokserie om andra världskriget. Krigsförbrytaren är hans debutroman och utspelar sig i de kvarter i Malmö där han växte upp på 1950-talet.

Se den här på Adlibris

Se den här på Bokus

Espressopappor och lattemammor är en ofullständig guide till föräldraskapet – perfekt för skötväskan och en fin present till den som väntar barn, just blivit förälder eller går på föräldraledighet.

fredrik-svensson-espressopappor-och-lattemammor

Boken består av en samling korta berättelser med fokus på det lättsamma, men som inte heller viker för det svåra och det vackra. En slags realityserie i bokform.

Kapitlen är fristående, så det gör inget om bokmärket faller ut och det är lätt att pausa när barnet vaknar och lika lätt att återuppta läsandet när barnet somnar.

 Espressopappor och lattemammor är skriven av en pappa för pappor, men när mammor tjuvläser blir den även en föräldrabok. Luta dig tillbaka och läs, så mycket du hinner, medan du sippar på valfritt kaffe i väntan på att barnet återigen ska vakna.

Fredrik Svensson (f. 1972) är uppväxt i Kristianstad och boende i Sollentuna med fru och två barn. Fredrik är författare till ett otal rapporter inom internationellt utvecklingssamarbete, mänskliga rättigheter och fred och säkerhet – ett område inom vilket han verkar sedan slutet av 90-talet. Espressopappor och lattemammor är hans debut som skönlitterär författare.

Se den här på Adlibris

Se den här på Bokus

Finns även som e-bok på Bokus

Läs artikeln om Fredrik Svensson och hans debutroman i Kristianstadsbladet här!

BIG är en djärv thriller om människohandel, storhetsvansinne och makt. Men också en thriller om människors längtan efter kärlek. Big är en självständig andra del i trilogin om kriminaliteten i den mörka delen av dagens Malmö – Malmö Noir.

kerstin-och-johan-hofler-big

Alexandra Leon har tvingats lämna Malmö och lever ett ensamt liv i Norrland. Med ny identitet arbetar hon på Migrationsverket, samtidigt som flyktingkatastrofen drabbar landet och Europa. Mannen som lovat att döda henne är på flykt. Alexandra vet inte var, men någonstans där ute finns han.

Samtidigt har gängmiljön i Malmö fått internationell konkurrens. När människor är en lukrativ handelsvara gäller det att vidga vyerna och tänka stort. I Malmö faller gamla imperier och nya byggs upp.Medan Alexandras känslor försätter henne i ett moraliskt dilemma jagar hennes förflutna i Malmö i kapp henne …

BIG är den andra boken i en trilogi om brott, skumraskaffärer och kriminalitet i Malmö (Malmö noir). Första boken, Råttan, kom förra året och den tredje boken, Barnsoldater, kommer under 2022.

Författarparet Kerstin och Johan Höfler debuterade 2017 med spänningsromanen Råttan, som år 2020 kom ut i en uppdaterad form: Råttan – Black edition.

Kerstin är barnpsykiater och ekonom, Johan är polis och socionom. Båda har erfarenhet av arbete på olika myndigheter, bland annat Arbetsförmedlingen, där de har varit chefer. 

Se den här på Adlibris

Se den här på Bokus

Råttan finns även som ljudbok på Storytel, ladda ner den här

Kommande ljudbok!

Röda siffror skriven av David Armini släpps nu även som ljudbok på Adlibris och Storytel.

david-armini-roda-siffror

Leif Ström driver en omåttligt framgångsrik fond. Genom fyra personer i hans närhet får vi följa hur dåliga beslut, kortsynthet och egoism driver livet mot kollaps.

Inga-Lill är gift med Leif och kämpar för att skapa mening i ett liv som definieras av maken.

Puddy föddes med pengar men är bara bra på att spendera dem – nu försöker han få ihop medel att investera i Leifs fond för att rädda familjeföretaget han kört i botten.

Amanda och Eric är Puddys respektive Inga-Lills och Leifs tonåriga barn – för dem handlar livet om att förhålla sig till föräldragenerationens fixering vid pengar.

I Hovås, söder om Göteborg, lever personer med för mycket pengar, men som aldrig får tillräckligt. Pengar är religion, och allt offras för rikedom. Denna omättliga hunger driver människor till att försaka allt annat, i synnerhet de närmaste relationerna.

För vem väljer bort pengarna?

David Armini (f. 1973) är uppväxt på Gotland och i Tanzania, har fem barn och bor i västra Göteborg. Han har arbetat som entreprenör och startat och drivit flera företag. Sedan tonåren har han alltid skrivit och berättat historier: romaner, noveller, berättelser för barnen, artiklar om fåglar samt matteböcker för universitet och högskola.

Läs mer om David Armini på armini.se där även länkar till publicerade artiklar, uppläsningar och kortare videor om Röda siffror och skrivande återfinns. På enklarematte.se återfinns Davids matteböcker.

Ladda ner den här

Kommande böcker

Muren är skriven av Carl Martin Säfström, statsvetare som arbetar på Stockholms universitet, där han bland annat undervisar i Mellanösternstudier. Muren är hans debutroman.

carl-martin-safstrom-muren

En åtta meter hög betongmur har rests kring Stockholm och alla personer med utländsk bakgrund har tvingats flytta från staden. Innanför muren får vi följa en till synes alldaglig, högst grubblande och osäker akademiker som lever upp tack vare en nyfunnen vänskap och kärlek.

Vår (anti)hjälte dras dock motvilligt in i en plan vars syfte är att försöka rasera muren.

Muren är en insiktsfull roman om livets stora och små spörsmål, en uppgörelse med vårt nutida samhälle och en varning om hur framtiden mycket väl kan komma att bli om vi fortsätter på den trångsynta banan vi slagit oss in på.

Släpps 24 september på Adlibris och Bokus.

Allt som jag inte begriper mig på är skriven av författaren Curt Andersson som är bosatt i Varberg. Han är fil.lic. i sociologi och fil.dr i arbetsvetenskap. Han är författare till ett trettiotal titlar. På Ekström & Garay har han tidigare utkommit med romanen Märkliga män.

curt-andersson-allt-som-jag-inte-begriper-mig-pa

Den unge Harald arbetar på en handelsträdgård nära autostradan mellan Lund och Malmö. Där möter han den erfarna Viktoria. Med henne inleds en lång rad av tragikomiska tillkortakommanden i relationer med olika kvinnor.

Författaren rör sig skickligt i tid och rum och snart befinner sig Harald i Las Vegas där han gifter sig med mexikanskan Bonita. Hon drar in honom i en vanvettig karusell som snurrar allt fortare.

På ett inlevelsefullt sätt får vi följa Haralds utveckling från ung vilsekommen man till livserfaren gamling som på ålderns höst reflekterar över sitt liv vid arbetsbordet.

Släpps 8 oktober på Adlibris och Bokus.

Undran och förundran är skriven av Karin Hedner, född 1946 och sedan länge bosatt i Lund. Hon är legitimerad läkare, specialist i invärtes medicin och geriatrik samt docent i invärtes medicin. Hon har arbetat vid Skånes universitetssjukhus i tjugofem år och på Socialstyrelsen i femton år.

karin-hedner-undran-och-forundran

Undran och förundran är en samling personligt hållna texter med författarens reflektioner över företeelser – i stort och smått – som har väckt hennes undran och förundran under livets gång. 

Karin Hedner rör sig från uteserveringarna på Lunds kullerstensbelagda gator, längs med domkyrkans unika stenväggar till sin personliga sfär, där hennes penna stämningsfullt skildrar kärlek, längtan, sorg, relationen till Gud och ensamheten under pandemin.

Somliga undringar får ett svar, inför andra får förundran sista ordet. Boken inbjuder läsaren till att själv begrunda livets villkor, specifika glädjeämnen, svårigheter och allmänna obegriplighet.

Släpps 1 oktober på Adlibris och Bokus.

Minns du är en diktbok skriven av Maj Högberg, född 1951 och verksam som psykoterapeut. Hon har i många år jobbat med samtalsterapi, parterapi och familjeterapi samt även fördjupat sig i symbolterapi. Med Minns du debuterar hon som författare.

maj-hogberg-minns-du

Dikterna i Minns du speglar skeenden, känslor och möten. Texterna är minnen, bilder och fantasier som ringar in sådant som är gemensamt för oss alla.

Släpps 16 oktober på Adlibris och Bokus.

Podden Bokprat är Ekström & Garays egna podd med Tomas Tränkner som intervjuar författare om deras böcker.

Lyssna när Tomas pratar med Christina Gutierrez Malmbom och hennes bok Människor och mörker

Människor och mörker är en novellsamling om de udda och icke anpassningsbara människorna. I fem noveller möter vi individer som tolkar världen och livet på sina egna sätt. Var och en bär med sig ett mörker som får följder i nuet. De är säregna och underliga, men frågan är om de är onda? Kan vem som helst blir terrorist eller potentiell mördare? Vad gömmer sig i mörkret inom oss (alla)?

Lyssna här