Författarintervju med Kia Temmes

Kia Temmes

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Som ung hade jag som många andra drömmar om att bli författare, men livet tog mig i andra riktningar. Böcker har dock alltid varit närvarande i mitt liv, och jag älskar att läsa. År 2000 var jag med om en trafikolycka och skadade min nacke, vilket i sin tur ledde mig in på att utforska alternativa behandlingar och personlig utveckling, där ibland meditation. Sedan 2010 är jag egenföretagare, verksam inom personlig och själslig utveckling, hälsa och välmående för kropp, själ och tanke. Jag ledde tidigare flera meditationsgrupper, och fick ofta höra att min röst var något speciellt, och önskningarna att jag skulle spela in guidade meditationer var många, vilket jag 2017 förverkligade. Jag har sedan dess skapat och producerat över fyrtio olika former av ljudböcker, där flertalet är just guidade meditationer och vad jag kallar för guidade godnattsagor, som egentligen är en variant av guidade meditationer i sagoform.

Du har tidigare gett ut ”Draken & prinsessan” och ”Fuckmaste, det fucked up i mig ser och hedrar det fucked up i dig” på förlaget. Hur skulle du  beskriva böckerna?

Draken och prinsessan var den andra guidade godnattsagan jag skrev och släppte som ljudbok, och den visade sig vara oerhört populär på Youtube där kommentarerna och feedbacken jag fick var helt överväldigande, så jag valde ut den och skickade in manuset till er med drömmen att få hålla min saga illustrerad i handen.

Fuckmaste är en helt annan sorts bok, det är en handbok om livet med mina tankar, funderingar och erfarenheter genom livet, och inom personlig och andlig utveckling. Det finns en uppsjö med böcker inom genren självhjälp och personlig utveckling, där Fuckmaste skiljer sig lite åt genom sitt raka och ärliga sätt att bjuda läsaren på nya och andra perspektiv att se livet och det som händer oss. Om du någon gång varit och nosat inom personlig utveckling så vet du att det ofta handlar om ”ljus och kärlek” och att jobba bort egot. Jag vill öppna upp nyfikenheten till att det är precis motsatsen; vi är och förblir människor här på jorden, och egot är vår gps genom livet.  Det spelar ingen roll hur mycket vi än jobbar med oss själva, vi är i alla fall allihop fucked up med våra barndomsår, präglingar och trauman genom livet. Detta är en insikt som hos mig skapade lätthet och en känsla av frihet, då strävan och kämpandet rann av mig, och lekfullheten och nyfikenheten vaknade ordentligen inom mig.


Vad är det bästa med att skriva?

För mig är skrivandet ett sätt att komma i kontakt med mig själv, att kunna följa en röd tråd genom mina tankar och funderingar. När jag skriver släpper jag sinnet och bara låter orden flöda genom mig. Det är som en meditation för mig. Jag kan sedan gå tillbaka och läsa mina tankar och genom dem få en större bild och djupare förståelse för mig själv. När jag skriver guidade godnattsagor så är det samma, jag kan inte tänka ut sagorna, utan de föds fram ord för ord. Jag har ingen aning om hur sagan kommer att veckla ut sig förrän i skrivande stund.

Vilken är den största utmaningen med att skriva?

Jag har perioder då jag skriver mycket och orden flödar genom mig, och jag har perioder då det är helt stiltje. Så har det alltid varit och jag tänker att det är precis som det ska, och om det är något som behöver skrivas i en period av stiltje så funkar det att bestämma mig för att jag ska skriva. Så det är nog där den största utmaningen ligger, att komma till beslutet att skriva i en period av stiltje.

Varifrån hämtar du din inspiration?

När det gäller de guidade godnattsagorna så började det med en lek med min systers barn. 2017 sålde jag allt jag ägde för att genomföra en barndomsdröm att resa under en längre tid. Dagen innan jag skulle resa var jag hos min syster och skulle natta barnen, Neo då fem år och Moa tre år. Vi började läsa i en sagobok och jag tänkte hur svårt ska det vara att skriva en egen saga tillsammans. Barnen gillade idén, och de fick bestämma vilka karaktärer de ville vara, och vad sagan skulle handla om. Den första sagan blev; Sov gott lilla superhjälte då Neo och Moa ville vara superhjältar. Vi tyckte alla att det här var superroligt, så listan med önskemål om karaktärer och teman växte. Saga nummer två är just Draken och prinsessan. Fram till idag har det blivit femton sagor som alla är släppta som ljudböcker på alla kanaler som tillhandahåller digitala böcker, samt även på Spotify.

Du verkar vara väldigt kreativ och driven. Varifrån kommer detta driv?

Jag har nog alltid haft det inom mig. Hela mitt liv har kreativiteten uttryckt sig på olika sätt, genom blomsterarrangemang, dans, inredning, ord och bild för att nämna några. Drivenheten likaså, ända sedan jag var barn har jag varit driven och förverkligat flera av mina drömmar och idéer. Hösten 2021 ledde det mig till att starta ett eget förlag; Aware Production, och släppa mina digitala böcker i egen regi.

Har du någon författare du beundrar?

C.S Lewis, författaren bakom böckerna om Narnia har alltid fascinerat mig och jag älskar alla hans böcker. Han är en stor inspirationskälla för mig.

Kan du berätta lite om dina guidade godnattsagor på Youtube?

När jag hade släppt de första sagorna på ställen som Storytel, Nextory med fler, kände jag starkt att jag även skulle lägga ut dem på min Youtubekanal, även fast många sa åt mig att inte göra det och menade på att varför skulle jag ge bort dem gratis där. Jag lyssnade på min inre röst, och det visade sig vara en bra idé, för det dröjde inte länge innan min kanal uppnådde kriterierna för att få betalt. Idag har jag alla femton sagor där, ett tjugotal guidade meditationer och en uppsjö med videovloggar där jag nyfiket utforskar och delar djupa tankar, funderingar, erfarenheter och insikter inom andlig och personlig utveckling, både själv och i samtal med gäster. Den senaste satsningen jag gjort är att översätta, producera och släppa alla sagorna på engelska, både på Youtube, Spotify och på plattformar världen över som tillhandahåller ljudböcker. Även Fuckmaste finns idag på engelska både som ljud och e-bok under titeln; The power of aware living, release your true self.

Jag vill göra mina böcker, både guidade godnattsagor och de inom personlig utvecklig, tillgängliga för så många som möjligt. Jag kan inte inte fortsätta att skriva och dela orden som genom olika sorters texter flödar genom mig. Att stoppa upp dem när de flödar vore som att stoppa upp min själva livskraft.

Läs mer om Fuckmaste här

Läs mer om Draken och prinsessan här