Intervju med författaren och marinbiologen Kennet Lundin

Berätta lite om dig själv!

Wo bist du? Doch nur ein tier!” sjöng Till Lindeman i Rammstein, ackompanjerad av dånande grävskopegitarrer. Jag är förvisso ett djur som ödmjukt delar livsrum med andra djur på den här planeten, men jag är mer än så – en marinbiolog och museiråtta i sina bästa år. Dessutom kan jag laga mat och en del antropologer anser att det precis det som gör oss till människor. Ja, och så är jag hyfsat bra på bisatser i meningar. Det fixar inte våra närmaste släktingar bland primaterna, enligt lingvistikern Noam Chomsky. Det är den mixen som lett fram till boken Sjömat.

Hur fick du inspiration till boken?

När jag sportdyker eller är ute på undersökningar av livet i havet så stöter jag hela tiden på spännande djur och växter, varav många är ätliga och i vissa fall rentav delikata, fast det inte är allmänt känt. Jag ville dela med mig av de upplevelserna i bokform och dessutom få en ursäkt för lite historieberättande.

Hur gick arbetet med boken till?

Jag har under många år skrivit i det kortare formatet, i många populärvetenskapliga och vetenskapliga artiklar, oftast tillsammans med andra, fast jag hade länge burit på bokidén om alternativ mat från havet. Under 2015 och 2016 var jag aktiv med en blogg om ämnet och det fanns då planer på en bok med en god vän som dock skrinlades. Under julen 2020 hade jag dock tid att börja skriva och när jag kastat upp allt jag hade inombords så
var jag trött på det och ville inte se det på ett halvår. Jag fortsatte under semestern 2021 och hade ett underlag. Sedan hade jag en sådan tur att det var skrivarkurs på Centrum för Hav och Samhälle på Göteborgs Universitet med tema Havet. Då fick jag den feedback och kick jag behövde för att arbeta fram manuset så att det blev presentabelt för ett förlag.

Vad är det med havet som fascinerar dig?

Allt levande fascinerar mig, inte bara havet. Men det finns så mycket där och det är dolt för oss. Vi kan bara röra oss som gäster i havets landskap och bland dess invånare, eller så får vi försöka ta prover från bottnen. Som om man skulle undersöka livet i en skog genom att flyga med en helikopter och släpa en håv mellan träden. Det ger glimtar av en helhet.

Hur kom det sig att du blev marinbiolog?

Egentligen är jag brett naturintresserad och gled in på ämnet för att jag träffade en himla bra handledare som sökte en doktorand som skulle arbeta med en sorts marina maskar. Det blir lätt så om en värmlänning hamnar i Göteborg (fast jag läste ett år i Lund först).

I din bok finns ett antal spännande recept! Är du intresserad av matlagning i övrigt?

Yes! Mat är kul och ett mångfasetterat och outtömligt ämne! Någon påstod att lidelsen för mat är den sista lidelsen som lämnar kroppen, kanske var det Oscar Wilde, men jag vet inte. När våra föregångare, kanske redan för en miljon år sedan började laga mat som var lätta att smälta så förändrade det vår livsstil och även våra kroppar radikalt, med mindre mun och tänder och kortare tarmar. Nu är vi förändrade för alltid och beroende av att äta lagad mat. Vi slipper tugga hela dagarna och kan göra annat. Chimpanser ägnar sex timmar om dagen bara på att tugga.

Vad har boken betytt för dig?

Den här boken tar mig längre ut på matspåret och jag hoppas nå en vidare läsekrets än naturintresserade.

Vad hoppas du att folk tar med sig efter att ha läst din bok?

Jag vill ändra deras matvanor och deras syn på havet, med ökad nyfikenhet kopplat till en medvetenhet om den marina miljön.

Har du något annat skrivprojekt på gång?

Javisst, dels så kommer en ny volym av nationalnyckeln om snäckor där jag är med på en tredjedel, dels så kommer boken Matarvet 2, där jag skriver om vad vi åt från havet förr och vad vi äter idag, dels kommer en bok benämnd Antropocen, där jag har skrivit två kapitel. Ovanpå det kommer några vetenskapliga publikationer, närmast en där jag tillsammans med kollegor beskriver en ny art av så kallad nakensnäcka från Östersjön. På svenska heter den östersjönuding, men den är alldeles för liten för att utgöra något matnyttigt, den har andra goda sidor.

Läs mer om Kennet Lundin

Se även kennetlundin.se