Mariefreds tidning intervjuar Mats Ingemarsson

”Nyligen kom Mats Ingemarssons debutroman Marieholm – en sörmländsk sommarsaga. Han vann första pris för sitt bidrag i kommunantologin för ett par år sedan och nu kommer hans första bok som utspelar sig i Mariefred.

— Man kan läsa boken på olika sätt — det finns en massa lager i den av kultur- och litteraturhistoria, men man kan också bara läsa den som en lite besynnerlig berättelse som kretsar kring Hjorthagen och Gripsholms slott.

Mats är uppvuxen utanför Katrineholm och har bott 8 år i Mariefred. Han har alltid jobbat med skrivande och läsande och erkänner att tonårsdrömmen var att skriva ’den stora romanen’. För några år sedan såg han en annons om en skrivarkurs på biblioteket med författaren Eva Stilling.

— Jag hade nästan lite dåligt samvete — här jobbar jag med skrivande och har själv aldrig gått en skrivarkurs, skrattar han generat.

Han skrev om huset han bor i vid Lida utanför Mariefred. Berättelsen kom med i kommunantologin Jag färdas mellan nu och då. När Mats blev inbjuden till boksläppet av boken insåg han att vunnit första pris för sin text.

– Det kickade igång något och jag ville fortsätta att skriva — det dök upp en massa stämningsbilder, historier och berättelser, ofta förankrade i platser.

Mats blev förälskad i Mariefred redan som tonåring då han tillbringade några somrar här med en ungdomsorkester.

— Jag har alltid tagit promenader här och varit mycket på slottet — jag känner mig hemma här.

Mats undervisar i svenska, skrivande och kulturhistoria på en gymnasieskola i Stockholm. Han skriver ofta på tåget till och från jobbet. En gång var han så inne i skrivandet att han glömde att kliva av och hamnade i Eskilstuna, erkänner han med ett skratt.

— Jag skrev mest hela tiden under ett halvår. Den här berättelsen ville skrivas, den ville ut — det bara flödade ur mig, helt oreserverat.”

Läs hela intervjun i Mariefreds tidning (prenumeration krävs)

Läs mer om Mats Ingemarsson