Österlenmagasinet uppmärksammar Monika Olin Wikman och boken Ämbetskvinnan

Rityta 1 kopia 59

40-talet, tiden då kvinnorna tog plats i arbetslivet och bröt sig in på männens domäner. Författaren Monika Olin Wikman satt på första parkett då detta skedde. De erfarenheter och insikter hon fick med sig delar hon med sig av i en roman som släpps 22 maj. Österlenmagasinet har skrivit en fin artikel om Monika och hennes roman Ämbetskvinnan – Berättelse från en brytningstid.

I tidningen berättar Monika att det inte är en självbiografi. Romanen handlar om en kvinna som fick en chefsroll, men det är inte en renodlad framgångshistoria.

– Den här kvinnan misslyckas också. Även det vill jag beskriva. Den röda tråden är en berättelse om en kvinna som har tur, tar ansvar, är ganska tuff och tar på sig ledande roller. Sedan åker hon på en smäll och snubblar, säger Monika Olin Wikman och fortsätter:

– Hon är inte bara en ämbetskvinna. Hon har ett liv och relationer också. Så romanen handlar även om kärlek, sorg och förluster.

Monika, som är född 1942 har fått uppleva den enorma samhällsutvecklingen då kvinnor fick möjlighet till både utbildning och yrkesroller som de tidigare inte haft. Själv är hon utbildad jurist och har främst arbetat inom myndighetsvärlden.

– Men det var inte lätt på något vis. Man mötte fortfarande många fördomar och fick fortsätta kämpa. Det fanns en manlig dominans som man var tvungen att bryta igenom.

 

Läs hela artikeln här!

Du hittar Ämbetskvinnan här!