Hav utan farleder

Leif Bergholtz

Hav utan farleder är en berättelse om längtan efter gemenskap, kärlek och sex. Om hur det är att hamna utanför farlederna på grund av depression, dövhet och dövblindhet. I centrum står Therese, en 63-årig döv kvinna som i början av boken flyttar hem för att ta hand om sin åldrande far. Här finns också David, en medelålders lärare som långsamt håller på att förlora greppet om livet.

Kärlek är ett genomgående tema i boken. Det kan röra sig om kärlek till en förälder, kärlek till sina barn, till ett fiskesamhälle där man har levt ett helt liv, eller längtan efter Den stora kärleken. Men också om den kärlek som aldrig blev av och den man någon gång har förlorat.

Hav utan farleder är en roman som handlar om hur det är att vara människa. Hur vi människor ställs inför svårigheter och hur vi löser dem efter bästa förmåga – även om det utåt sett kan te sig lite märkligt ibland.

Leif Bergholtz debutbok är en feelgood-roman med svart humor och mycket värme.

Citat från BTJ-häftet nr 6, 2020:

Som läsare får man lära sig mycket om döva personers vardag. Språket är utomordentligt bra.
Helhetsbetyg: 4. (=mycket bra)

Lektör: Annika Gegenheimer

Recension Bohuslänningen. 1/4 2020

En underbar pärla…

Jag får något helt annat än jag väntat mig och hoppas att fler upptäcker den….Döm om min förvåning när jag redan i första kapitlet sugs in i historien om veterinären Therese som är döv och har tröttnat på sitt jobb och slutar… Bergholtz är mycket bra på att beskriva känslor

Leif Bergholtz har skrivit en underbar historia…

– Karin Carlsson, Bohuslänningen

Karins bokblogg. Boktips och recensioner 31/3

Jag har läst en hel del feelgood och historien här får mig att tänka både på vad till exempel Camilla Davidsson eller Åsa Hellberg hade gjort av den…Det här är en härlig story som tyvärr riskerar att glömmas bort.

– Karins Bokblogg

Dövas Tidning 16/4

Boken innehåller väldigt fina skildringar av personerna och deras relationer. Författaren har en särskild talang för att skildra hur människor tänker, fungerar och agerar . Dialogen och många dråpliga situationer .. får mig att skratta.

Det är tydligt att författaren har stor kunskap om döva och teckenspråk. Återgivandet av teckenspråksdialogerna känns trovärdiga och många teckens utförande beskrivs lite kort i texten.

Boken som berättelse är överraskande bra… Det här är en bok med svart humor och värme precis som utlovats. Läs den.

– Ylva Björklund, Dövas tidning.

Tidningen Audionomen, nr 2, 19 juni

[…] en fin historia som jag hoppas fler än jag upptäcker.

– Helene Hjertman, Tidningen Audionomen