Leif Bergholtz
Leif Bergholtz (f 1963) är uppvuxen i en miljonprogramsförort söder om Stockholm. Han har över 25 års erfarenhet av att jobba som lärare. För närvarande undervisar han i psykologi och mänskliga relationer på ett internationellt gymnasieprogram i Jönköping. Han är beteendevetare, utbildad processhandledare. I sitt jobb som processhandledare jobbade han bland annat med utbrändhetsproblematik, konflikter och kränkningar på arbetsplatser.
Under två år var han också verksam som hörselpedagog vid Region Jönköpings län – med ett speciellt ansvar för gruppen dövblinda och med människor med ett Cochlea-implantat. Han är legitimerad teckenspråkslärare och har undervisat i teckenspråk både inom region Jönköpings län och i kommunal verksamhet.
Leif Bergholtz om sin egen bok: ”Jag ville skriva en underhållande bok om tuffa ämnen. Jag har alltid fascinerats av relationer och av hur vi människor får livet att gå ihop, även när vi har oddsen emot oss. Jag ville också skriva en bok där jag kunde få användning av den kunskap jag har fått från mina olika utbildningar och mina olika jobb. Jag ville ge läsaren en inblick i en värld som många aldrig kommer i kontakt med.”
Det blev en bok med en lärare och en veterinär i huvudrollerna. En bok om längtan efter gemenskap, sex och kärlek. En bok om hur det är att hamna utanför farlederna på grund av depression, dövhet och dövblindhet. Det blev en feel-goodroman med svart humor och mycket värme.
Hav utan farleder är Leifs debutroman.
På Ekström & Garay: Hav utan farleder (2019)
Böcker av Leif Bergholtz
Hav utan farleder är en berättelse om längtan efter gemenskap, kärlek och sex. Om hur det är att hamna utanför farlederna på grund av depression, dövhet och dövblindhet. I centrum står Therese, en 63-årig döv kvinna som i början av boken flyttar hem för att ta hand om sin åldrande far. Här finns också David, en medelålders lärare som långsamt håller på att förlora greppet om livet.
Kärlek är ett genomgående tema i boken. Det kan röra sig om kärlek till en förälder, kärlek till sina barn, till ett fiskesamhälle där man har levt ett helt liv, eller längtan efter Den stora kärleken. Men också om den kärlek som aldrig blev av och den man någon gång har förlorat.
Hav utan farleder är en roman som handlar om hur det är att vara människa. Hur vi människor ställs inför svårigheter och hur vi löser dem efter bästa förmåga – även om det utåt sett kan te sig lite märkligt ibland.
Leif Bergholtz debutbok är en feelgood-roman med svart humor och mycket värme.
Citat från BTJ-häftet nr 6, 2020:
Som läsare får man lära sig mycket om döva personers vardag. Språket är utomordentligt bra.
Helhetsbetyg: 4. (=mycket bra)
Lektör: Annika Gegenheimer
Recension Bohuslänningen. 1/4 2020
En underbar pärla…
Jag får något helt annat än jag väntat mig och hoppas att fler upptäcker den….Döm om min förvåning när jag redan i första kapitlet sugs in i historien om veterinären Therese som är döv och har tröttnat på sitt jobb och slutar… Bergholtz är mycket bra på att beskriva känslor
Leif Bergholtz har skrivit en underbar historia…
– Karin Carlsson, Bohuslänningen
Karins bokblogg. Boktips och recensioner 31/3
Jag har läst en hel del feelgood och historien här får mig att tänka både på vad till exempel Camilla Davidsson eller Åsa Hellberg hade gjort av den…Det här är en härlig story som tyvärr riskerar att glömmas bort.
– Karins Bokblogg
Dövas Tidning 16/4
Boken innehåller väldigt fina skildringar av personerna och deras relationer. Författaren har en särskild talang för att skildra hur människor tänker, fungerar och agerar . Dialogen och många dråpliga situationer .. får mig att skratta.
Det är tydligt att författaren har stor kunskap om döva och teckenspråk. Återgivandet av teckenspråksdialogerna känns trovärdiga och många teckens utförande beskrivs lite kort i texten.
Boken som berättelse är överraskande bra… Det här är en bok med svart humor och värme precis som utlovats. Läs den.
– Ylva Björklund, Dövas tidning.
Tidningen Audionomen, nr 2, 19 juni
[…] en fin historia som jag hoppas fler än jag upptäcker.
– Helene Hjertman, Tidningen Audionomen