Bokförlaget Ekström & Garay
  • Skicka in manus
  • Aktuellt
  • Böcker
  • Författare
  • Förlaget ▼
    • Om förlaget
    • Kontakt
  • Lyrikhuset

Peter Sylwan

Peter Sylwan (f. 1942) är agronom, vetenskapsjournalist och ledamot av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Han har arbetat inom radio, tv, fackpress och dagspress, samt på Institutet för framtidsstudier. Han har också varit adjungerad professor i kommunikation på Lunds universitet och skrivit ett antal böcker med fokus på livsforskning, jordbruk och hållbar utveckling, till exempel In på livet (Natur & Kultur 1994), Tillit (Natur & Kultur 2005), Människans natur (Fri Tanke 2014).


På Ekström & Garay: Jordbruk för jorden (2023)

Böcker av Peter Sylwan

Jordbrukforjorden_Sylwan

Jordbruk för jorden

Peter Sylwan | Göte Bertilsson

Adam och Eva – det är ingen slump att skapelsens första människor har fått namn efter sina ursprung. Adam betyder jord och Eva betyder liv: av jord är vi komna och till jord ska vi åter bli. Men jordens jordar är hotade. Om mindre än trettio år när vi är två miljarder fler och kanske behöver 50 procent mer mat kan mer än en femtedel av jordens jordar vara så förstörda att de ger mycket liten eller ingen skörd alls och vi skulle behöva nyodla en yta motsvarande tio gånger hela Sveriges landyta. Problemet är att den jorden inte finns. Den globala jordhungern och jordförstöringen är därför möjligen ett större hot mot jorden än den globala klimatförändringen.

Jordbruk för jorden tar oss med på en hisnande populärvetenskaplig resa från jordens skapelse och jordbrukets upptäckt i den bördiga halvmånen mellan Eufrat och Tigris, genom tre jordbruksrevolutioner och fram till fyra nutida halländska och skånska bonderevoltörer. Dessa vägvisande lantbrukare banar väg för den fjärde agrara revolutionen som ska ge oss ett hållbart, mångfaldsrikt, klimatsmart och högproducerande jordbruk för jorden.


Lånad jord

Här kan du se hela filmen Lånad jord: https://www.ksla.se/aktiviteter/lanad-jord/

I filmen ”Lånad jord” följer vi ett år på Krokstorp, ser effekterna av åtgärderna och får fördjupande kommentarer från forskare och experter inom systemekologi, odlingssystem, vattenhushållning, markmikrobiologi och markhälsa. Med filmen hoppas vi kunna bygga en kunskaps- och verklighetsbaserad diskussion om vilka åtgärder som är nödvändiga för att vi ska kunna föra svenskt lantbruk närmare en vision om ökad hållbarhet, ökad biodiversitet och minskad klimatpåverkan utan att behöva ge avkall på produktionsförmåga och ekonomi.

Adlibris
Bokus
Högupplöst författarbild

Peter Sylwan
Foto: Petrus Dahlin

Högupplöst bokomslag

Jordbruk för jorden

Pressrelease
Peter Sylwan & Göte Bertilsson – Jordbruk för jorden 2023-11-27  Ladda ner PDF

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

EKSTRÖM & GARAY
Sankt Petri Kyrkogata 15
222 21 LUND

↑

Den här websajten använder kakor för att förbättra din upplevelse.AccepteraLäs mer
Hantering av personuppgifter

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SPARA OCH ACCEPTERA