William Makepeace Thackeray
William Makepeace Thackeray (1811–1863) föddes i Calcutta då hans far arbetade för Ostindiska kompaniet. Efter skolgång i bland annat internatskolan Charterhouse, en tid i Cambridge och oavslutade juridikstudier fann han sitt gebit i journalistiken och författarskapet.
Snobbarnas bok utkom först som följetong i den satiriska veckotidningen Punch, där den publicerades 1846–1847. Följetongen höjde tidningens upplaga till 50 000 exemplar. The book of snobs utkom i bokform året efter. Thackeray började skriva Fåfängans marknad (Vanity Fair) samma år. Den kom att bli hans definitiva genombrott och en milstolpe i den engelska 1800-talslitteraturen.
Snobbarnas bok utkom 1886 på svenska i översättning av A.G. Engberg. Nyutgåvan av den 1918 har bearbetats för denna version, som gjorts av Erik Carlquist (f. 1942). Han har gjort översättningar framförallt från engelska, bland andra:
Samlade noveller av Edgar Allan Poe
Den sista människan av Mary Shelley
Konsten att vandra av Henry David Thoreau
På Ekström & Garay: Snobbarnas bok (2020)
Böcker av William Makepeace Thackeray
Erik Carlquist (övers.)
”Vi kan kanske inte definiera det. Vi kan inte säga vad det är mer än vi kan definiera begreppen ’kvickhet’, eller ’humor’ eller ’humbug’, men vi vet vad det är.”
Så förklarar William Makepeace Thackeray ordet snobb.
I Snobbarnas bok utger författaren sig själv vara ”en av dem” och kartlägger de mångfacetterade typerna av snobbar som florerade i 1840-talets England. Thackeray tecknar porträtt av olika typer av snobbar, som den militära snobben, landsortssnobben, den kontinentala snobben och storstadssnobben. Han gör det med godmodig humor, omväxlande med elak satir.
I Snobbarnas bok porträtterar Thackeray träffsäkert den viktorianska eran med sina motsägelsefulla sociala sammanhang. Mellan slaget vid Waterloo 1815 och Tysklands seger vid det fransk-preussiska kriget 1870, var Storbritannien den mäktigaste nationen i världen. Pax Britannica rådde. Även kontinentala monarker som Napoleon III var anglofiler. Med Snobbarnas bok vittnar Thackeray inte bara om landets tillstånd, utan genom att använda snobbismen som en guide för att undersöka det engelska samhället avslöjar han moraliska fel och brister hos både nationen och sig själv.