Boborg.se recenserar Elsie Dahlberg: skulptur och liv

Tillhemsidan

Jag tycker mycket om den. Så skriver Bo Borg om boken Elsie Dahlberg: skulptur och liv, där dottern Helena Andreeff Laurin skrivit av kassettband där Elsie berättar om sitt liv och sin konst. Bilden av ett kvinnligt konstnärsliv under ett mansdominerat 1900-tal beskrivs och boken är rikt illustrerad med bilder på Elsie Dahlbergs skulpturer.

”Hon är sträng om och med sin konst och vet vad hon vill. Hon varken tror på eller känner för att ansluta sig till någon ism. Hon vill inte vara epigon på någon annans känsla, stil eller uttryck. Hon tror bara på sin egen inre känsla, att vara sig själv i sina konstnärliga uttryck. ”Struntar i allt omkring mig, egentligen.”

Bo skriver att han lägger platserna för några av hennes bästa offentliga skulpturer på minnen. Han har blivit intresserad av att se dem i den miljö de gjordes för.

”I boken berättas om när hennes skulptur på Finn Malmgrens plats i Mälarhöjden stod klar. Då frågade någon en A-lagare på en bänk om han trodde att skulpturen skulle gå hem. ”Visst faan! Det är så jävla schysst, alltså.” svarade den tillfrågade. Elsie Dahlberg menade att det var den bästa recensionen hon fått i hela sitt liv. Hon var alltid mera angelägen om vad vanliga betraktare skulle tycka än om proffsen uppfattningar.”

Läs hela recensionen på bogorg.se

Elsie Dahlbergs bok: skulptur och liv hittar du här