En underbar bok för självreflektion” Så säger Johan Malm om Gläntan i Go´kväll, SVT

PärWretling_Recension_Rityta 1 kopia 27

När Johan Malm, bokrecensent på SVT:s Go´kväll presenterar tre böcker med temat naturkraft är Pär Wretlings debutroman Gläntan en av dem.

– En underbar bok för självreflektion. Härlig debut, säger Johan i inslaget.

Han berättar att Pär tar ett sabbatsår och åker till Tärnan i fjällvärlden för att skriva boken, där vi får följa August, som även han bor i Tärnan. En pensionär som är ganska egocentrisk. Frun har varit död i åtta år och August känner sig ensam. Han bestämmer sig för att skriva en dagbok och göra ett minnesskåp, där han stoppar in vardagssaker som vi ofta missar.

– Dessutom ska han varje dag ta en sten, gå upp för berget och lägga grunden till ett lusthus, vilket jag tycker är fantastiskt. Jag blev så inspirerad.

Beskrivningarna av August vardag är saker vi ofta missar. Hur han rensar en fisk och ser ett löv som får en annan färg.

– Vi får följa hur han ser på livet i vardagshändelserna varje årstid. Saker vi ofta missar är vi ser på serier, går och handlar eller jobbar.

Gläntan, det är Carpe Diem, det är där vi hittar lugnet.

–  Jag tycker det han skriver på baksidan av boken är fantastiskt. ”För att hitta till gläntan krävs nyfikenhet, för att förstå krävs tålamod och ett stort mått av vidsynthet. Väl framme blir utsikten ändå aldrig fullt lika klar som insikten.”

Se hela inslaget på SVT Play här!

Du hittar Gläntan här!