Umeå universitet intervjuar Ann-Helén Andersson

”Kärlekens längtansblick och vägran att underkasta sig döden. Åkallan av Orfeus-myten och emellanåt nedstigningar i pissljummen vardagstragedi med tvångsvård och cancerbesked. Detta och mer därtill är vad läsaren möter i Ann-Helén Anderssons poesi när hon nu släpper debutdiktsamlingen Som nyanserna på min favorittavla.

Den som spelat en stor roll för att hennes diktsamling nu är klar är författaren Kristina Lugn. 2010 disputerade Ann-Helén Andersson vid Umeå universitet med en avhandling i litteraturvetenskap om Kristina Lugns författarskap: ’Jag är baserad på verkliga personer’. Därför är det lite av en cirkel som nu sluts.

– Kristina Lugn är nästan som en besatthet för mig, säger Ann-Helén och skrattar gott. Hon har verkligen influerat mitt liv och min diktsamling är som ett slags kärleksbrev till henne.”

Läs hela intervjun på umu.se

Läs mer om Ann-Helén Andersson