Ekström & Garay nyhetsbrev maj 2022
Släppfesten av Poeter mot krig
ABF Malmö anordnade eventet tillsammans med förlaget Ekström & Garay. Det blev en trevlig kväll med poesiläsning och musik i ABF:s lokaler i Malmö.
Poeterna Helena Fehrman, Emma Olsson, Petra Mölstad och Niklas Törnlund läste sina dikter. Skådespelaren Harald Leander bistod som konferencier under kvällen och även han läste några dikter ur antologin. Kristian von Svensson var på plats med sin gitarr och spelade under kvällen.
31 mars släppte Ekström & Garay antologin Poeter mot krig i samarbete med Opulens, ABF Malmö, ABF Göteborg och tryckeriet Exakta Print AB för att visa sitt stöd för de utsatta i Ukraina. Allt överskott av antologin tillfaller Röda Korsets humanitära insatser i Ukraina.
Förlagschef Paul Nilsson inledde eventet och berättade om intiativet till Poeter mot krig. Antologin Poeter mot krig har släppts en gång tidigare då USA invaderade Irak 2003. Denna gång släpptes Poeter mot krig för att uppmärksamma kriget i Ukraina.
Harald Leander var konferencier och presenterade poeterna under kvällen samt läste några väl valda dikter ur antologin med stor inlevelse.
Niklas Törnlund är född 1950 i Stockholm och bosatt i Lund. Han debuterade 1977 med Mellan istiderna och Ad lib är hans tolfte diktsamling.
Vid sidan av författarskapet är han musiker, librettist och låtskrivare. I många år har han verkat som föreläsare och handledare på Lunds universitets författarskola. Hans projekt Litteraturbaren på Grand Hotel i Lund är sedan 2002 en viktig scen för samtida litteratur i alla genrer.
För sitt författarskap har Niklas Törnlund erhållit stipendier från bland annat Svenska Akademien och Samfundet De Nio. 2007 tilldelades han Lunds kulturpris.
Emma Eriksson Olsson född 1980, är verksam som poet och socionom. Hennes debutdiktsamling Stängningsdags i mindre tätort utkom 2020 på Smockadoll förlag. Hon har också publicerat dikter och essäer i tidskrifter såsom Horisont, Opulens, Populär Poesi samt Provins.
Helena Fehrman är författare, scenpoet och skrivpedagog på Skurups Skrivarlinjer. I livet, på scenen och i sitt skönlitterära skrivande vill hon undersöka och skildra världen och människorna genom att rikta blicken mot tillvarons komplexa, magiska och ibland humoristiska djup. Tillsammans med poetkollegan, Lovisa Eklund bildade Helena Fehrman Svensk samtidsforskning som i humorns tjänst utforskade kulturmannen i föreställningen ”Den komplicerade mannen” och internetdejting i ”Låt den rätte logga in”. Helena Fehrman är publicerad med Mansmaskinen, 2012 Mix förlag och antologin Poeter mot krig samt tidskrifterna Ord & bild, Serum, Opulens m.fl.
Petra Mölstad är född 1972 och uppvuxen i och utanför Landskrona, nu boende i Malmö. Hon har gett ut fyra diktsamlingar; Införsel förlaget Glas (2013). Omloppstid förlaget Trombone (2015). Vi har hägn Anti förlag (2017) samt Din disciplin. (Anti förlag 2020), och publicerats i åtta antologier t.ex. Om detta sjunger vi inte ensamma och Berör och förstör. 2017 var hon månadens poet i Sveriges Radio P1. Petra är skrivpedagog på Österlens Folkhögskola.
Skådespelaren Harald Leander är sedan mer än 30 år verksam inom teater, film och tv. Han har bland annat varit konstnärlig ledare för Teater 23 i Malmö och varit Julkalenderpappa i SVT. Han har turnerat som fakir och tankeläsare med Varieté Vauduvill och hängt kommissarie Wallander i hasorna som kriminaljournalist i ett antal filmer.
För närvarande skriver han en pjäs, är ansvarig för manus och regi i Malmösymfonikernas barnkonserter och medverkar i sommar i det galna operettäventyret Askungen på Ystads Teater. Han har bakom sig ett stort antal ljudböcker och hörs emellanåt läsa Dagens Dikt i P1.
Förutom singersongwriter är Kristian Von Svensson filosofie magister i historia och intresset för ämnet löper som en röd tråd genom både hans skönlitterära prosa, sånglyrik och debattskrift.
– Jag är övertygad om att det förflutna berättar både vilka vi är och inte är idag: den tid då Sverige var Västeuropas minst demokratiska land ligger bara tre generationer tillbaka, så frihet och demokrati är inte ”ingbyggda” i svensk kultur, utan samhället har utvecklats och avvecklats beroende på olika intressens kraftmätning. Då som nu. Den dynamiken försöker jag skildra i allt jag gör. Och allt som oftast väljer jag den lilla, enskilda människan för att gestalta de stora processerna.
Under tiden har jag turnerat, föreläst och ställt till med upptåg runtom i Skandinavien på festivaler, demonstrationer och konsertlokaler under hela mitt vuxna liv – förklarar Kristian Von Svensson.
I Ukraina bombas byar och städer, civila dödas och flyr för sina liv och här hemma känns plötsligt den kanske alltför självklara gränsen till otryggare tider tunnare. Krig är fruktansvärt, var än i världen de utkämpas och vilka makter som än ligger bakom. Poeter mot krig är resultatet av ett blixtprojekt där de deltagande poeterna bara haft några få dagar på sig att skicka in sina texter. Många dikter är nyskrivna och tidigare opublicerade. En del dikter har fötts ur den senaste tidens händelseutveckling och några har skrivits med avsikt att publiceras i denna antologi. En unik sammansättning av poeter, här förenade i ett samtida poetiskt avtryck: ett långtklingande rop för fred.
Medverkande poeter är: Bengt Adlers, Evindar Akdogan, Ibrahim Al-Khaffaji, Arazo Arif, Bengt Berg, Andreas Björsten, Helena Boberg, Johan Rantala Bonnier, Elis Monteverde Burreau, Sam Carlquist, Johan Christiansson, Michael Economou, Helena Fehrman, Rosanna Fellman, Eric Fylkeson, Ángela García, Lina Hagelbäck, Gunnar Harding, Pamela Jaskoviak, iodine Jupiter, Karin Lentz, Li Li, Börje Lindström, Helena Looft, Anna Maris, Nino Mick, Petra Mölstad, Karin Nilsson, Johan Nordbeck, Emma Eriksson Olsson, Cecilia Persson, Tina Persson, Joakim Pirinen, Freke Räihä, Håkan Sandell, Nicko Smith, Göran Sonnevi, Marie Tonkin, Niklas Törnlund, Eva Ullerud, Mikael Wiehe, Susann Wilhelmsson, Ilman Yusupov, Bruno K. Öijer.
Poeter mot krig finns bland annat hos Adlibris, Bokus, Pocketshop och ett flertal Akademibokhandlar. Allt överskott går till Röda Korsets humanitära insatser i Ukraina.
Stort tack till alla våra poeter och samarbetspartners ABF Malmö, ABF Göteborg, Exakta Print AB, Opulens magasin samt Röda korset!
Intervju med förstaprisvinnaren av novelltävlingen
Anna-Carin Collin, författaren av novellen ”A som i Agnes”, vann första pris med motiveringen:
”En välskriven berättelse som med sitt bildrika språk och sin genuina persongestaltning tar läsaren i handen genom ett galleri av längtan, sinnesintryck och fantasier från en nattöppen bokhandel i en värmländsk avkrok som andas hela världen och vidare därifrån, bortom själva novellen.”
”Jag ser mig mer som en mystiker”
Berättelsen om en nattöppen bokhandel i en värmländsk avkrok föll juryn i landets största novelltävling i smaken och författaren Anna-Carin Collin blev på kuppen 35 000 kronor rikare – Läs artikeln i Vi läser.
Startskottet för årets novelltävling gick av den 1 oktober 2021. Tävlingen arrangerades av Ekström & Garay och kulturmagasinet Opulens, i samarbete med Göteborgs-Tidningen, Kvällsposten och Sparbanken Syd. Förstapristagaren erhåller en prissumma på 35 000 kr, andrapristagaren 10 000 kr och tredjepristagaren 5000 kr.
Nio av novellerna kommer att publiceras i en antologi som ges ut av Ekström & Garay. De kommer även att publiceras i Opulens, Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen.
Över 600 bidrag skickades in och juryn har lagt ner ett gediget arbete med att utse årets vinnare.
Jurymedlemmarna bestod av Maria Rydhagen (Expressen), Lovisa Åkesson (Expressen), Christer El-Mochantaf (Göteborgs-Tidningen), Taliah Pollack (författare), Johanna Stridh (Sparbanken Syd) och Carolina Thelin (Opulens).
Stort tack till alla våra sponsorer!
Recensioner
BTJ-häftet recenserar August Blanche – teaterman, författare och politiker
”Boken August Blanche är väldisponerad och delar pedagogiskt upp skildringen av huvudpersonen på ’författaren’ respektive ’politikern’. Det är ett lyckat grepp. Författaren Staffan Bjerstedt redogör grundligt för Blanches författarskap, men särskilt spännande är det att följa dennes politiska verksamhet. Här får läsaren många tidsbilder från det svenska samhällsklimatet i mitten på 1800-talet. Ymniga citat från Blanches talekonst ger färg och märg åt framställningen.
Helhetsbetyg: 4″
– Christer Hugo, BTJ-häftet nr 12, 2022
Läs mer om Staffan Bjerstedt
Finns hos bland annat Adlibris, Bokus m.fl
BTJ-häftet recenserar Sagan om Fornrike
”Hugo och Tuva dras in i ett äventyr där Hugo till slut får veta Tuvas förfärliga hemlighet. Detta är en spännande berättelse, skrivet på ett enkelt språk med mycket dialog och korta kapitel. Man blir nyfiken på karaktärerna som dock är lite ytligt beskrivna, särskilt hade skildringen av Tuvas hemlighet kunnat fördjupas. Handlingen går också väl fort fram. Men Marika Söderströms Sagan om Fornrike är annars en fantasifull debutroman om att stå upp för sina vänner och om att tillvaron kan vara både svårare och mer intressant än man kanske tror.”
– Eva Lundgren, BTJ-häftet nr 11, 2022
Läs mer om Marika Söderström
Finns hos bland annat Adlibris, Bokus m.fl
BTJ-häftet recenserar Marieholm – en sörmländs sommarsaga
”Stämningsmättad, smått vemodig men levande, mogen och fylld av glädje såväl till kulturhistoria som till litteratur är denna Mats Ingemarssons debutroman. Två studenter möts någon gång vid mitten av 1980-talet om hösten i Uppsala, vänskap uppstår och blomstrar så pass att berättarjaget följer Andrea till herrgården Marieholm kommande sommar. Berättandet är av gammaldags snitt – jag tänker emellanåt på Hjalmar Söderbergs pregnant klara berättarton; stilsäkert, framåtpekande och nästan oavlåtligt fascinerande får Ingemarssons berättelse mig att vilja komma vidare för att nå till gåtans möjliga lösning.”
Michael Economou, BTJ-häftet nr 11, 2022
Läs mer om Mats Ingemarsson
Finns hos bland annat Adlibris, Bokus m.fl
BTJ-häftet recenserar Kanske kan det fixa sig ändå!
”I centrum står 13-åriga Harald och Maya. När krisen når deras hemtrakter i Skanör ställs hela deras liv på ända. De måste snabbt ändra på gamla, invanda förhållningssätt och hitta nya sätt att (över)leva. I Thomas Mathiassons skrivande får tankarna, känslorna och attityderna hos de unga barnen stort utrymme, vilket gör det här till en fin barnbok som på många sätt för tankarna till Greta Thunberg-generationen och den vändpunkt vi alla nu står inför vad gäller klimatet. Den mentala förändringen hos Harald är genomgripande. I slutet av boken har han blommat ut i en vuxenroll som nog de flesta av oss skulle behöva inträda lite mer.”
– Markella Callin, BTJ-häftet nr 11, 2022
Läs mer om Thomas Mathiasson
Finns hos bland annat Adlibris, Bokus m.fl
Artiklar
Västerås tidning intervjuar Kenneth Holmstedt
”Kenneth Holmstedt har skrivit den kommande boken Min Camino, en pilgrims tankar om livet, ledarskap och lite hockey. I boken behandlar han sina existentiella funderingar över såväl ledarskap, både inom hockeyn, som han spelat på elitnivå och som chef, efter att bland annat ha jobbat som social- stads- och regiondirektör i många år.
– Jag började till exempel tänka på det här med att vara synlig. Inte förrän jag gick och vann TV-pucken så såg min lärare mig, säger Kenneth Holmstedt.
Som även tar upp flera spännande möten i boken.
– Jag träffade Dalai Lama och frågade honom om vad som är livets mening. Han svarade lite fnissande: ’Ställ inte den frågan, du får inget svar, men lev livet meningsfullt’. Det reflekterar jag om i boken. ”
Läs hela intervjun i Västerås Tidning
Min Camino släpps den 19 Juni hos bland annat Adlibris och Bokus m.fl
Läs mer om Kenneth Holmstedt
ekuriren intervjuar Mats Ingemarsson
”Han är själv smått förvånad. Men efter många år som lärare kan Mariefredsbon Mats Ingemarsson nu även kalla sig författare. I dagarna romandebuterar han med ’Marieholm: en sörmländsk sommarsaga’.
Som titeln delvis antyder utspelar den sig i Mariefred – och det bärande temat är vänskap.
– Handlingen utgår från två unga studenter som träffas i Uppsala och lär känna varandra närmare i hennes föräldrahem, herrgården Marieholm. Han är en ganska ensam kille, hon en mycket säregen kvinna. Men, nej, det är absolut ingen kärlekshistoria utan snarare en berättelse om ett starkt vänskapsband och om läsandets betydelse, säger författaren själv.
– Man kan se den som en slags kärleksförklaring till böckerna och litteraturen.”
Läs hela intervjun här
Läs mer om Mats Ingemarsson
Marieholm – en sörmländsk sommarsaga finns hos bland annat Adlibris och Bokus
P4 Värmland intervjuar Katarina Bergdahl
En värmländsk trio ger ut boken ”Barn berättar om mobiler”, som handlar om hur barn uppfattar föräldrars användande av mobiltelefoner och deras tankar runt det. Trion har intervjuat ett 40-tal 5-åringar under arbetet med boken.
”De små barnen är inte alltid lyssnade på. Vi måste föra barnens talan, så tänker och tycker dem”, säger Katarina Bergdahl som är en av författarna till boken.
Lyssna på Sveriges radio
Läs mer om Christina Rongedal & Katarina Bergdahl
Finns hos bland annat Adlibris, Bokus m.fl
Göteborgs universitet intervjuar Anja Smits
”Anja Smits, professor i neurologi vid Göteborgs universitet, debuterar som skönlitterär författare. Både vetenskap och sjukhusmiljö är viktiga delar i berättelsen, men boken handlar inte om henne själv.
Boken heter Den tysta korridoren och kom ut på förlaget Ekström & Garay den 28 april. I romanen följer vi två huvudkaraktärer där den ena är en driven vetenskapsman och den andra är cancerforskare. Fysikern David Tellman drabbas av ett epileptiskt anfall mitt under en fullsatt föreläsning, och får snart beskedet att han har en hjärntumör. Onkologen Mette Øst, nyinflyttad från Danmark, blir hans behandlande läkare.
– När vi drabbas av svår sjukdom får våra närmaste en stor betydelse, och det är nästan omöjligt att ta sig igenom den ensam. Man kan inte längre leva som tidigare, men om man kan sänka sina ambitioner går det ändå att leva ett värdefullt och innehållsrikt liv, säger Anja Smits.”
Läs intervjun på gu.se
Läs mer om Anja Smits
Den tysta korridoren finns hos bland annat Adlibris och Bokus m.fl
Libri Resurrecti
Har du läst Ekström & Garays blogg Libri Resurrecti? Ivo Holmqvist ger bortglömda böcker nytt liv.
Ekström & Garay förlag vill, tillsammans med kulturmagasinet Opulens, uppmärksamma bortglömda författare och böcker ur vårt gemensamma kulturarv.
Libri resurrecti – återupplivade böcker – uppmärksammar litteratur som en gång lästes, ofta med iver, men som nu fallit i glömska, inte sällan med viss orätt. Gå tillbaka i tiden och läs välformulerade texter med vacker och beskrivande djupsinnighet om klassiska författare så som Tora Nordström, Waldemar Hammenhög och Vilhelm Moberg!
Denna gång lyfter vi fram Ingmar Bergman
Ingmar Bergmans Staden hängde nog bättre samman som hörspel än som läsdrama, som sådant är den lite slirig och spretig fast den bara är fyrtio sidor lång. Den börjar bra, med Joakim som vantrivs i en kvalmig storstad. Jag kan tänka mig att intryck både från episoden där Hjalmar Söderbergs doktor Glas råkar träffa den vedervärdige pastor Gregorius vid vattenkiosken, och Strindbergs väderleksmässigt förtätade pjäs Oväder har spelat in – här finns både en pastor, en kypare, och en kvävande värme. Joakim får höra att Anne Schalter som är fängslad för barnamord ska avrättas. Senare visar det sig att de varit gifta, och att mordet kanske inte alls hänt. Mycket lämnas flytande och obestämt. Gatorna rämnar och han hamnar i underjorden i några surrealistiska scener, och så minns han mormors hus där man kan höra Gunilla-klockan klämta, dvs i Uppsala. Pjäsen är inte märkvärdig, men några nyckelord är det genom att dyka upp långt senare i hans filmer och texter.
Läs fortsättningen här
Vilka är människorna bakom Ekström & Garay?
För att ni ska lära känna oss lite bättre har vi skapat en intervjuserie med våra fantastiska medarbetare.
Möt Johannes Newman-Gillheim som arbetar som redaktör på Ekström & Garay.
Johannes Newman-Gillheim har erfarenhet av redaktionellt arbete och har varit översättare i diverse branscher efter examen vid Lunds universitet.
- Vad gillar du mest med ditt jobb på Ekström & Garay?
Jag gillar att jag får hjälpa författare finputsa sina alster och att jag får syssla med språk hela dagarna.
- Vad gör du helst när du är ledig?
Skriver brev medan jag sitter utomhus i någon skog, uppe på någon gammal rotvälta, som ett skogstroll. Eller lagar mat.
- Vilken är din hemliga superkraft?
Ett ohyggligt bra minne.
- Tre böcker du skulle ta med dig till en öde ö?
Tre långa, tjocka verk som jag i skrivande stund inte läst än, för att se till att jag har ny underhållning ett tag åtminstone. Is av Ulla-Lena Lundberg, De tre musketörerna av Alexandre Dumas, Den hemliga historien av Donna Tartt.
Författarintervju
Möt Barbro Björkman, författaren av den gripande novellsamlingen Glastrappan.
Glastrappan är en novellsamling som till stor del bygger på Barbros erfarenheter från arbetet som distriktssköterska i jämtländsk fjällbygd. Där är det långt mellan människor och gårdar, men även i storstadsmiljö, där husen ligger tätt och det kan tyckas vara nära till andra människor, kan ensamheten kännas svår.
– Hur fick du idén till ”Glastrappan”?
Jag har alltid tyckt om att skriva, men skrivandet tog fart efter avslutat yrkesliv. Kände att nu fanns tid att reflektera över livet. Samlade ihop mina spridda novellutkast som till slut blev 10 noveller. Ett människoliv rymmer både glädje och sorg. I mitt yrkesliv som distriktssköterska har jag lyssnat till många människors, gamlas som ungas, berättelser och har hämtat en del från den tiden.
– Hur kom de olika huvudkaraktärerna till?
Det är i sorgen och när livet känns som svårast man behöver någon som lyssnar. En kvinna vars son tagit sitt liv kände det som hon gick i en brant trappa av tunt skört glas som när som helst skulle brista under hennes tyngd.
– Vad har Glastrappan betytt för dig?
Det har betytt mycket för mig att skriva Glastrappan då jag insett att i människors liv också finns en stark läkekraft att komma tillbaka och det går igen i många av novellerna.
– Vad hoppas du att läsarna ska känna när de läser den?
Jag hoppas att läsaren ska känna igen sig eller någon annan som befinner sig i samma situation som huvudpersonen i novellen och förhoppningsvis få insikt och tröst att hitta en väg till ett bättre liv.
– Vad är det bästa med att skriva noveller?
Jag tycker mycket om novellen som litterär konstform.
Eftersom en novellsamling är som många små episoder med egna slut, behöver man inte läsa boken i ett streck om man inte vill och boken kan handla om många olika.
Få ett smakprov ur Glastrappan och läs novellen ”Burfåglarna” här
Glastrappan finns hos bland annat Adlibris, Bokus samt även som ljudbok på Storytel.
Nyutgivna böcker
I En triangel i cirkeln får vi drömma oss bort i samtiden, relationer, längtan efter kärlek och förståelse. I Trivselverket beskriver Anders Strindbom på ett skämtsamt sätt diverse oegentligheter inom statliga myndigheter: egendomliga tjänstetillsättningar, svårdefinierade arbetsuppgifter, okunniga och handfallna byråkrater och politiker. Vackra dikter om erfarenheter av livets kontraster kan du läsa om i Johanna Sands diktbok Upptäcktsfärd. Spännande scener, naturskildringar, maktkamp, feelgood och humor utlovas i den historiska äventyrsromanen Fjordland.
En triangel i cirkeln
Lars Werner
På en parkbänk på Djurgården möter Elias den betydligt yngre Simone. Det oväntade mötet blir början på en relation som kommer att förändra och forma deras – och många andras – liv.
Under sex år möter vi en inre krets av män. Deras röster flätas samman till en väv av samhörighet. Möten blir till relationer, blir till minnesbilder. Musiken länkar samman dem och får dem att minnas: en pianists strävan att nå fram till en ung man i publiken, en pappas minnen av vänner i trånga gränder på Zanzibar, att en pojkvän kan vara ett instrument i händerna på en jämnårig cellist när de ligger uppe på vindsrummet i Saltsjöbadsvillan. Och att kärlek är integration – att bli del av något större, att bli hel.
Trivselverket
Anders Strindbom
”Hur många är det som arbetar här?”
Det undrar bokens huvudperson Arne Borg under sin första dag på Trivselverket – den fingerade statliga myndigheten vars syfte är att öka trivseln på statliga och kommunala myndigheter.
”Ungefär tjugo procent”, svarar hans luttrade chef, avdelningsdirektören Lars Petri. ”Resten bara finns här, ungefär som stolar och bord och andra inventarier.”
I Trivselverket beskriver Anders Strindbom på ett skämtsamt sätt diverse oegentligheter inom statliga myndigheter: egendomliga tjänstetillsättningar, svårdefinierade arbetsuppgifter, okunniga och handfallna byråkrater och politiker. Skämt och vitsar blandas med vardagshändelser, intriger, allvar och samhällskritik. Boken är rolig och mycket underhållande, men även lite elak. Kritik åt höger och vänster (mest åt vänster) framförs som samtal mellan olika personer, där en del tycker si och andra tycker så.
Sedan denna bok färdigställts, har krig utbrutit i Ukraina. Kvinnor och barn flyr, medan männen hjältemodigt stannar kvar för att försvara sitt land. Författaren har överenskommit med bokförlaget att hans royalty för Trivselverket under år 2022 i sin helhet skall tillfalla Röda Korset och dess hjälpverksamhet.
Upptäcktsfärd
Johanna Sand
Johanna Sand, född 1977, är överläkare i onkologi och kommer i sitt arbete med cancerpatienter nära liv–död, glädje–sorg och ljus–mörker.
Hon skriver poesi i rörelse, framför allt under promenader i Änggårdsbergen, mellan Mölndal och Göteborg.
Erfarenheter av livets kontraster och förgänglighet genomsyrar skrivandet, där hon fångar existentiella tankar, stora som små, i korta, kärnfulla dikter.
Fjordland
Rolf Bennhagen
Fjordland är en historisk äventyrsroman som börjar med att Arvid Björnsätre från Borgund i Norge kallas till ett personligt möte med släktens överhuvud Gånge-Rolv, som styr över nordmännens vinterbosättningar i Nordmannalandet. Mötet leder till en resa i Normandie, Norge, England, Danmark och i olika delar av Sverige med Sápmi under början av 900-talet.
Berättelsen innehåller dramatiska och mustiga händelser men handlar också om människors sätt att leva, deras kultur och deras tro. Mötet mellan gamla sägner med naturreligion och den nya religionen som trycker på söderifrån tar en viktig plats. Den ena sidan i mötet accepterar många trosinriktningar, den andra bara en tro. Följderna av detta kan vi se i århundraden därefter och i vår egen tid. Det är emellertid människorna som är i fokus, med sitt språk, sin livsstil och sin humor. Spännande scener och naturskildringar, maktkamp, feelgood och humor utlovas.
Kommande böcker
År dagar ögonblick är en vacker diktbok om livet och inre tankar. Det sista mästerverket är en roman om gamla oförrätter och nya avslöjanden. Om ett våldsdrabbat fyrtiotal och en oresonlig samtid. Men det är också en berättelse om vänskapens kraft, om att det aldrig är för sent att försonas. ITopp och spinn Steffis tennisäventyr får du följa med Steffi som ska till Båstad för att spela en stor tävling och möta tennisspelare från hela landet. Romanen Skådespelaren handlar om det som kan hända när två skådespelare utmanar varandra. När de utsätter varandra för alltmer extrema utmaningar, hela tiden skyddade av att allting bara är en lek, en improvisation, ett manus. Men var går gränsen mellan teater och verklighet?
År dagar ögonblick
Eva Gafvelin Ramberg
Oron och jag
vilar under öppna fönster.
Koltrasten sjunger utan uppehåll.
Nu, och i alla somrar.
Nu sover Tiden tungt,
och vet inte
vad han går miste om.
Utkommer 3 Juni hos bland annat Adlibris och Bokus.
Det sista mästerverket
Magnus Johansson
Uppsala i slutet av trettiotalet.
Den unge arbetaren Erik Lind försöker hitta sig själv i ett turbulent politiskt klimat. Lockad av en karismatisk arbetskamrat går han med i stadens nazistparti. Men snart visar ideologin sitt rätta ansikte och Eriks övertygelse börjar svaja. Kan han slita sig loss från nazismens järnklor innan det är för sent?
Över ett halvt sekel senare har den hyllade författaren Karl-Axel Sandell slagit sig till ro efter nio succéromaner. Men en höstdag ringer telefonen. Någon från hans förflutna är i andra änden. Någon som vet något. Något som absolut inte får läcka ut.
Det sista mästerverket är en roman om gamla oförrätter och nya avslöjanden. Om ett våldsdrabbat fyrtiotal och en oresonlig samtid. Men det är också en berättelse om vänskapens kraft, om att det aldrig är för sent att försonas
Utkommer 6 Juni hos bland annat Adlibris och Bokus.
Topp och spinn Steffis tennisäventyr
Frida Kareld Roos
Steffi är en tjej som älskar att spela tennis. Snart ska hon till Båstad för att spela en stor tävling och möta tennisspelare från hela landet.
I racketväskan har hon alltid sina turbollar Topp och Spinn, inte några vanliga tennisbollar.
De coachar Steffi och gör att hon känner sig extra stark när hon spelar.
Men under invigningen hamnar Spinn i knipa! Det äventyrar Steffis chanser att vinna sina matcher. Kommer Topp att hitta Spinn innan det är för sent? Kan Steffi vinna utan sina turbollar?
Utkommer 17 Juni hos bland annat Adlibris och Bokus.
Skådespelaren
Alena Watteneberg Van Hal
Fine är en talangfull och orädd skådespelarstudent, men hennes lärare bekymrar sig över hennes brist på teoretisk förståelse. När Fine är nära att avbryta sin utbildning erbjuds hon vägledning av den erfarne skådespelaren Henrik, som inleder en rad utmaningar för att testa hennes förmåga.
Skådespelaren handlar om det som kan hända när två skådespelare utmanar varandra. När de utsätter varandra för alltmer extrema utmaningar, hela tiden skyddade av att allting bara är en lek, en improvisation, ett manus. Men var går gränsen mellan teater och verklighet?
Utkommer 22 Juni hos bland annat Adlibris och Bokus.
Ljudböcker
Lyssnar du hellre än läser? Ladda ner eller streama, luta dig tillbaka och låt dig försvinna in i en annan värld!
Sången från underjorden
Sebasthian W. Thörn
James Daytons behagliga herrgårdsliv slås i bitar när ett brev anländer till hans hem: ett brev från hans ungdomskärlek, Matilda, som kastar honom ut på ett äventyr och som kommer att föra honom halvvägs över världen – och djupt ner i underjorden.
Matilda säger sig veta vägen till den mytomspunna underjordiska staden Agartha. Tillsammans beger de sig till Tibet på jakt efter den legendariska platsen – men högt uppe bland de vindpinade bergstopparna inser de snart att de inte är de enda som söker efter staden.
Samtidigt hemsöks James i sina drömmar av en ansiktslös kvinna som lockar på honom med en ljudlös sång från underjorden. Vad är det kvinnan vill? Vad döljer sig egentligen i Agarthas hjärta?
Sången från underjorden är en äventyrsroman i samma anda som de stora klassikerna. Med värme och en omistlig kärlek till genren bjuder Sebasthian W. Thörn med läsaren på en fartfylld och spännande resa till en annan värld. Färgstarka personligheter, svindlande miljöer och ett luftskepp styrt av en halvgalen luftkapten – det blir knappast bättre än så här.
Svart får, vitt får – scener ur ett fängelse
Moje Lindbohm
Jag misshandlas och slängs blodig in i en bil av ett gäng män.
Jag är arton år och kategoriseras som rebell, som en förrädare – regimens motståndare. Jag fängslas utan rätt till juridiskt försvar eller rättegång, som tusentals andra kvinnor och män efter den iranska revolutionen under ayatolla Khomeinis styre.
Svart får, vitt får. Scener ur ett fängelse är Moje Lindbohms berättelse om tiden som politisk fånge i Iran. Det är också en berättelse om hennes terapeutiska process med hjälp av terapeuten Majlis. Via terapin får författaren tillgång till tidigare bortträngda minnen. Det ger läsaren en inblick i de psykodynamiska processerna – hur olika försvar mot sorg och traumatiska minnen från barndomen byggts upp och förstärkts under fängelsetiden. De terapeutiska samtalen varvat med skildringar av fängelsetiden och författarens dikter mynnar ut i en drabbande och insiktsfull livsskildring.
Du hittar fler ljudböcker på vår hemsida
Dinter utan filter
Dinter utan filter produceras av förlaget Ekström & Garay. Landets tyngsta författare möter filmregissören och radioproducenten Richard Dinter. En personlig, podcast om litteratur och liv.
Nu så, ett något försenat avsnitt av Dinter utan filter, den ledande svenska litteraturpodden där samtalen både leder över och in i varandra. Nu med en av Sveriges främsta poeter, Jenny Tunedal, vars nya diktsamling Dröm baby dröm just har kommit ut. Det blev ett samtal om att läsa poesi, om skrivandet och inte minst om att dikten kan vara den enda platsen där det faktiskt går att vara/existera med vissa i de närmaste outhärdliga känslor av sorg och förlust. Ett stort varmt tack till Jenny för att hon ville vara med. Ett tack till skådespelaren Anna Lyons för inläsningar och även till musikern Cicely Irvine för musiken. Slutligen också ett varmt tack till Ekström & Garay. Utan er inget Dinter utan filter!
Vi vill också passa på att tipsa om Jenny Tunedals föregående diktsamling, Rosor skador. Läs!
Lyssna här