Författarintervju med Lena Eisele

Lena Eisele

Kan du berätta lite om dig själv?
Jag har läst svenska och engelska i lund på 70-talet. Detta ledde till en karriär som lärare. Jag har bl.a. undervisat i svenska på SFI och på högstadiet. Jag vantrivdes tyvärr som lärare. Det var svårt att hålla rätt på eleverna. Jag kände inte att de var intresserade av vare sig litteratur eller grammatik. Min stora dröm var hela tiden att bli författare. När jag slutade som lärare började jag skriva på allvar. Försökte ofantligt många gånger att bli publicerad, men det var först på Ekström & Garay som det gick.

Kan du berätta om din nya diktsamling Vandra med mig, midnatt?
Vandra med mig, midnatt är en diktsamling med dikter på rim. Dikterna handlar om sökandet efter godhet. Jag vill att människor tar till sig det goda som finns i tillvaron. Dikterna handlar även om naturens mystik, så som den mystiska poetiska tjusningen av hagtorn, rosenknoppar, näckrosblad och blommande träd.

Är det någon dikt i samlingen som du är speciellt stolt över?
Ja, dikten som vi valt som baksidestext.

”Vandra med mig, midnatt
lek med höst tafatt
Drick av sav från månens glans
Måne, du är ingenstans
förutan eld och hopp
i nattens bälg och heta kropp”

Var får du störst inspiration till ditt skrivande?
Jag spenderar mycket tid ute i naturen, vilket ger mig inspiration. Min gudstro är även av stor vikt. Jag är inspirerad av Guds godhet. Jag känner Guds kraft inom mig. Jag vill att världen ska vara god, att människor ska sluta kriga. Jag inspireras av att skriva om sökandet efter Gud i tillvaron.

Vad är det roligaste med skrivandet?

Det roligaste är att få uppskattning. Mina tidigare verk har fått mycket bra omdömen på Bokus, vilket jag är väldigt glad och stolt över.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag skriver alltid. Även under nattens timmar så kan jag bli inspirerad när jag drömmer något vackert. Så skrivandet sker på ett eller annat sätt 24-timmar om dygnet. Jag är ensamstående och brukar säga att mina barn är mina böcker.

Har du fler projekt på gång?
Jag håller på att skriva en prosalyrisk novellsamling.

Vem är din största författarinfluens?
Jag beundrar speciellt Gustaf Fröding och Nils Ferlin. Även Eva Ström en stor influens.

Vad hoppas du att folk tar med sig efter att ha läst diktsamlingen?

Jag hoppas att de tar med sig sökandet efter godhet. Att utveckla godhet i själen.

Lenas senaste diktsamling ”Vandra med mig midnatt” släpps 28 April hos Adlibris, Bokus m.fl

Se gärna Lenas tidigare diktsamlingar:

Sinnenas trälar

Hägring

Tanken är min näktergal