Veckans bästa böcker
Ett politiskt mord i tre akter: Sirhan och RFK
Den här boken handlar om ett av 1900-talets mest omtalade politiska mord.
Vi får följa mördarens uppväxt som flyktingbarn i USA och hur tanken på ett mord på en framstående politiker växte fram inom honom.
Samtidigt får vi följa offrets politiska bana, som på ett ödesdigert sätt ledde fram till det ofrånkomliga slutet.
Mördaren är Sirhan Sirhan. Offret är den amerikanska senatorn Robert F Kennedy.
Det är en spännande och tankeväckande historia som spänner över 20 år, från 1948 till 1968, en tid då en gammal värld övergick i en ny.
Allt tar sin början med Kennedys resa till Sirhans Palestina på våren 1948, när statens Israel bildades. I Kennedys resedagbok lades en grund för det som sedan skulle komma. Steg för steg berättas historien ända fram till den tragiska upplösningen på ett hotell i Los Angeles 1968.
Men varför mördar Sirhan just Robert Kennedy, de fattigas vän och en fredsälskare?
Den här boken förklarar det. Boken ger också en reviderad bild av Robert Kennedy. Den gängse uppfattningen i tidigare biografier är att han förändrades och radikaliseras i mitten av 1960-talet, men Lars Gunnarsson korrigerar den bilden. Kennedys dagböcker från resor i unga år till Palestina, Europa, Sovjet och Vietnam efter Andra världskriget och under avkolonialiseringens period, kastar ett ljus över hans tänkande.
Lars Gunnarsson är journalist och fil.dr i historia. Han har tidigare skrivit om Svenska kyrkan och nazismen.
Önskar du beställa flertal ex för bibliotek, bokhandel, undervisning eller annan verksamhet mejla direkt till: info@ekstromgaray.se
Mitt i livet träder vi in i ett gränsland. Vi börjar märka att vi åldras. Ofta talar vi om åldrandet som någonting negativt och svårt. Tiden som återstår börjar bli begränsad och vår vardag förändras. Vi kanske inte ska vara så rädda för den förändringen? Vi kanske kan hitta en öppenhet att möta det okända och kanske till och med bli nyfikna på den här fasen av livet – ”den tredje åldern”.
Med den tredje åldern förändras perspektiven, det blir inte längre så intressant att betrakta hur många år man levt utan en väsentligare fråga blir hur många år som är kvar att leva. Hur vill jag använda tiden som jag har kvar att leva? Vad vill jag använda mitt liv till? Vad ska jag göra som pensionär? Vilka krav är det rimligt att ställa på mig själv? Ska jag fortsätta anstränga mig, fortsätta att prestera eller redan nu börja att dra mig undan? Kommer jag att fortsätta att vara frisk?
Konsten att bli äldre är skriven ur ett psykologiskt och existentiellt perspektiv, där livsfrågorna får en framträdande plats. Det är en tankeväckande och hoppfull läsning som utmanar synen på åldrandet. En perfekt läsning för den som närmar sig, eller redan nått, pensionsåldern.
Önskar du beställa flertal ex för bibliotek, bokhandel, undervisning eller annan verksamhet mejla direkt till: info@ekstromgaray.se
Böneutropen från minareten i ett av Istanbuls kvarter väcker henne i gryningen. Hon vänder sig försiktigt om och ser på honom. Han sover djupt. Rädslan hugger tag i henne. Hon ser på den trasiga, ituskurna målarduken som ligger slängd i ett hörn på golvet. Hur kunde det bli så här? Hans förändring skrämmer henne. Stunderna då han kärleksfullt tecknat lyckotecken på hennes kropp känns avlägsna. Den breda månskäran lyser in genom fönstrets tunna gardin och målar rummet blekt i skuggiga valörer. Böneutropen för henne tillbaka till barndomens landskap och den Gud hon brukade be till som liten. Finns det någon som hör när hon ber?
Önskar du beställa flertal ex för bibliotek, bokhandel, undervisning eller annan verksamhet mejla direkt till: info@ekstromgaray.se