Veckans bästa böcker
Hansson och Greta: en relationsroman
Första tiden ville han verkligen se henne död.
Kanske hade hon gått ut framför en buss, halkat på en tunnelbaneperrong eller försvunnit i Slussens isiga vatten.
Huvudsaken var att hon var borta.
Hanssons sambo har precis meddelat att hon tänker lämna honom för en annan man – den snyggare, rikare och äldre John, som hon mött en passionerad sommarkväll. I ett hjärtslag förändras allt, inte bara för Hansson, utan också för deras dotter Greta. Hur ofattbart uppbrottet än är så är de överens: de måste sätta Greta i första rummet – något som visar sig vara svårt när känslorna tar överhanden.
Hansson och Greta är en skarp, träffande skildring av vad som händer när en relation havererar.
Önskar du beställa flertal ex för bibliotek, bokhandel, undervisning eller annan verksamhet mejla direkt till: info@ekstromgaray.se
Två tjejer väljer varandra, trots att deras familjer därmed vänder dem ryggen. En funktionsnedsatt ung kvinna förlorar sin assistans, med förödande resultat. Vad ska du göra när den som räddat livet på dig, själv väljer att släppa taget? Att lussebullarna är slut kan vara jobbigare än du tror.
På skolavslutningen fattar hon äntligen mod och spyr välförtjänt galla över lärare och skol-”kamrater”.
Novellsamlingen Överlevnadskunskap vill utmana fördomar och beteenden – hos oss alla, men kanske främst hos tonåringar och myndighetspersoner. Här ges röst åt karaktärer som annars sällan får ta plats i litteraturen, eller i samhället för den delen. Med strandhugg i form av korta kärnfulla noveller får vi möta illa behandlade människor som på grund av funktionsnedsättning – eller av annan anledning – känner utanförskap och måste kämpa för att överleva. Och för att få leva.
Önskar du beställa flertal ex för bibliotek, bokhandel, undervisning eller annan verksamhet mejla direkt till: info@ekstromgaray.se
Ett syskonpar skaffar sig en bild av sina föräldrars uppväxt och tid tillsammans under 1900-talets första hälft med hjälp av ett album och diverse texter. Deras pappa växte upp som statarson vid jordegendomen Bjertorp på den bördiga Varaslätten. Deras mamma var stadsjänta i det då fattiga Gävle. Tillsammans slog sig föräldrarna ner i det snabbväxande industrisamhället Sandviken. Syskonparet försöker förstå hur deras föräldrars liv gestaltade sig vid den tid då Sverige omvandlades från jordbruks- till industrisamhälle.
Hur det kunde ha varit är en bok om historieskapande, och ett syskonpars skapande av levnadshistoria genom att gräva i det förflutna. Det ena syskonet gör det genom att rekonstruera ett album som hon hittar i sin mammas lägenhet. På så sätt skapar hon berättelser, bygger vidare på och omtolkar de berättelser som hennes föräldrar hade skildrat i albumet. Det andra syskonet gräver djupare i det förflutna genom att djupdyka i texter, filmer och det muntliga historieberättandet. På så sätt uppdagar han mer om föräldrarnas liv i de samhällen där de levde.
Hur det kunde ha varit berättar inte bara vad som kommer fram om det förflutna utan också hur människor handskas med egna och andra personers minnen då historia skapas.
Önskar du beställa flertal ex för bibliotek, bokhandel, undervisning eller annan verksamhet mejla direkt till: info@ekstromgaray.se