Utforska allt som har med gåtan människan att göra!

Innan jag skrev min roman Livet i all enkelhet som jag hade glädjen att romandebutera med på Ekström & Garay i höstas, hade jag valt bort några böcker som jag skulle läsa sen.

Till exempel boken Till himlen och tillbaka – en neurokirurgs nära döden-upplevelse. Min bok är i och för sig ingen pendang till den, men när jag nu läst den blir jag upprymd. För i min egen bok finns ”Vittnet” och den karaktären vet en massa som min huvudperson i boken inte vet: att hon har levt förut.

I mina förstudier under många år malde jag ner en hel del teosofiska texter, jämte Aristoteles om själen, texter om inkarnation och reinkarnation. Lite religion, lite filosofi, lite ockultism, spiritism samt en djupintervju jag gjorde med en kvinna som berättade så intressant om sin nära döden-upplevelse.  Intresset för livet och den oundvikliga döden hade jag med mig redan som ung. Då visste jag att jag ville bli poet, men att jag skulle ge mig på att skriva den typ av bok som Livet i all enkelhet är, det hade jag ingen aning om!

Så småningom förstod jag något om människan. Något litet. Något litet om mig själv i förbindelse med det vi kallar varat. Kunde jag rent av skriva något skenbart enkelt, trycka in ett litet deckarspår rent av? Kunde jag leka lite med olika genrer? Fick man lov att skoja friskt om allvaret i att leva? Jag hade förstås läst Raymond Moody.

Jag hade gjort research inför två större artiklar om Parapsykologi. Jag intervjuade Adrian Parker vid Lunds universitet. Som ju fick en stor dansk donation för att användas just till parapsykologisk forskning. Jag gick med i Sällskapet för parapsykologi för att studera.

Jag komposterade texter. Funderade. Fascinerades mer och mer.
Jag hade läst utdrag ur Den tibetanska dödsboken.

Jag gick åtta kurser sammanlagt i ”intention och medialitet” för att testa mig själv och öva på sådant som oftast anses flum. Mycket intressanta resultat förekom. Jag läste två böcker av en av Sveriges ledande hypnoterapeuter, Jörgen Sundvall – som för övrigt läst min bok ”med stor glädje” och ville rekommendera den. Fint!

Jag använde mig själv: lät mig hypnotiseras professionellt och upplevde intressanta ”filmliknande sekvenser” inifrån mig själv och från tidigare liv. Mycket intressant. Man kan tro, eller bortförklara, förklara, det är för min del uppenbart att vårt medvetande sträcker sig långt utanför kroppen i nuet. Inom fysiken, kvantfysiken, är väl detta vardagsmat!

Jag läste framförallt Liv före Liv, en undersökning av en amerikansk hypnoterapeut och filosofie dr: Helen Wambacher. Det var hennes försökspersoners svar i undersökningen som låg till grund för min icke-fysiska huvudperson ”Vittnet”. Det var vid en viss punkt i läsningen som ett tankeflöde föddes i mig. Sen uppstod ”Vittnet” och blev också ett berättartekniskt grepp. Men nu har jag alltså läst om hjärnkirurgen som återkom från sitt dödförklarade tillstånd – hans hjärna var helt bortkopplad, och boken, som går under begreppet ”fakta” är både intressant och vacker. Jag som har tröskat ganska mycket av den här typen av litteratur kände att: jamen låt oss bara fortsätta. Utforska allt som har med gåtan människan att göra!