Ekström & Garay nyhetsbrev augusti 2022

logo2-v5c

Författarintervju

Anna Ellinor Chae Im Sundström (1987) är född och uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Stockholm. Hon är poet och producent och Ω Systrar är hennes litterära debut.

 Ω systrar är en diktroman om en grekisk tragedi som utspelar sig i en svensk familj: en systers svek, en mamma mittemellan och en familjs tystnad. Genom tragedins sex element försöker den göra logik av subjektets roll i förhållande till de andras.

anna-ellinor-chae-im-sundstrom-1
anna-ellinor-chae-im-sundstrom-2
anna-ellinor-chae-im-sundstrom-3

Hur kändes det att ha sin tryckta diktbok i handen?

Som en enda stor utandning.

Hur väcktes idén till diktboken?

Det är en berättelse jag varit med om och som sovit tills jag hittade bästa formatet för uttryck. 

Vad har diktboken betytt för dig?

Trauma, katarsis och upprättelse.

Vad hoppas du att läsarna ska känna när de läser diktboken?

Ett hugg i hjärtat.

Vad är det bästa med att skriva dikter?

Att skapa maximal mening på minimal mängd ord. 

Varifrån får du din inspiration till att skriva?

Dagen, natten, etern…

Finns det några poeter du beundrar?

Homeros, Rilke, Edith Södergran. 

anna-ellinor-chae-im-sundstrom-systrar

o syster
du är jag och jag hon
en rollernas fusion

vårt eget alfa och omega
du a
jag o

hon ännu i Hypnos
har fallit i floden Lethe
vi faller våra tårar
och med ett Nyx och Thanatos samarbete
gör hon sin metamorfos

Recensioner

Btj recenserar Kost för den psykiska hälsan

charlotte-erlanson-albertsson-kost-for-den-psykiska-halsan

Charlotte Erlanson-Albertsson, seniorprofessor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, har skrivit ett flertal böcker – inte minst om matens betydelse för hälsan.

”Det inledande kapitlet handlar om styrmekanismer, energi och smak. Boken avslutas med en del om matberoende och lämpliga drycker. Texterna är lättlästa, logiska och kräver inga särskilda förkunskaper. Det är spännande resonemang och man läser gärna vidare. Varje avsnitt avslutas med trevliga sammanfattningar som inkluderar vettiga kostråd. I inledningen av boken hittas även innehållsförteckning och förord. Sist presenteras de vetenskapliga referenserna. Sammantaget är detta intressant, givande och användbart – en bok för alla”.

Publiceras i BTJ-häftet nr 17, 2022.

Lektör Per Björgell

Helhetsbetyg: 5/5

Läs mer om Kost för den psykiska hälsan

Adlibris
Bokus

Bokluckan recenserar Kvinna i blåst

kvinna-i-blast

”Boken är en feelgood-roman där relationer i allra högsta grad ställs på sin spets. Malin älskar barn men hon och hennes man Peter har inte fått några. Malin engagerar sig i sitt jobb och att vara tennistränare för barn. Hon trodde att hon funnit sig tillrätta i livet men när hon träffar konfirmandledaren Anna börjar hon förstå att hon inte känner sig själv så väl som hon trott. Kvinna i blåst är en bok som verkligen vrider och vänder på hur det kan vara att följa det som känns rätt, trots omgivningens protester.”

Läs hela recensionen på Bokluckan

Läs mer om Kvinna i blåst

Adlibris: Danskt bandE-bok

Bokus
Storytel

BTJ-häftet recenserar Kring Fakiren

kring-fakiren

Sven Bjerstedt (född 1962 i Malmö men koncipierad i New Orleans) är docent i musikpedagogik vid Lunds universitet och universitetslektor i musik vid Teaterhögskolan i Malmö. Han är verksam som jazzpianist, kompositör och sångtextförfattare, samt som redaktör för Svensk tidskrift för musikforskning. 

”Inledningsvis berörs vissa delar av diktarens liv, bland annat studentåren i Lund och tiden som journalist. Därefter bjuds en kortare översikt kring hans lyrik och prosa.

Författaren tar fasta på Wallengrens kvinnosyn, liksom på hans förhållande till religionen så som det kommer till uttryck i de litterära texterna. 

Relativt stort utrymme ägnas också teater, revyer och spex. Till bokens förtjänster hör att diktarens verksamhet sätts in i en tydligt tecknad miljö, ofta med Lund i centrum. På så vis fångas en tidsatmosfär från förra sekelskiftet. Texten rymmer många upplysande noter.

Publiceras i BTJ-häftet nr 17, 2022.
Lektör: Gert-Ove Fridlund

Läs mer om Kring Fakiren

Adlibris
Bokus

Helsingborgs Dagblad recenserar Berättelser från den stumma tiden

berattelser-fran-den-stumma-tiden

”Det är inte enda gången jag ryser och funderar på hur goda gärningar ser ut. Olof Lång är överlag stilsäker och får mig att lita på det som han skriver om, men hans berättelse om barndomen är inget mindre än mästerlig: vi följer honom steg för steg genom livet tills han lär sig att döda barndomen. Som om allt och alla har ett andranamn. Som om dugligt och odugligt hör ihop. Som om det alltid är något och någon som sitter mittemot en. Som om man alltid hör ihop med den man hör ihop med.

Med tanke på barndomsbilderna är det därför kanske inte så konstigt att flera av Långs mest innerliga och sköra noveller pekar åt ett annat land, mot andra floder. ’Sådant är livet.’”

Läs hela recensionen i Helsingborgs Dagblad (prenumeration krävs)

Adlibris
Bokus

Artiklar

Allas intervjuar Noor Majid

noor-majid

”Krig och diktatorer har varit kusligt aktuella ämnen på senare tid och historien bjuder tyvärr på många andra exempel. Resultatet blir människor på flykt med historier i bagaget som ingen borde ha. Ofta förblir berättelserna dolda men ibland lyckas de ta sig upp till ytan. Frisören och företagaren Noor Majid hittade en sådan berättelse i sin släkt och hon kände att den behövde leva vidare.

– Jag hade ingen erfarenhet av att skriva böcker, men jag kände att den här historien förtjänade att bli en bok, säger Noor och tillägger att det inte är en bok som bygger enbart på en persons erfarenheter utan flera.”

Läs hela intervjun i Allas
Läs mer om Noor Majid

vagen-till-frihet

Vägen till frihet är en berättelse om den brutalitet som drabbade perser och shiamuslimer i 1980-talets Irak när den irakiska diktatorn Saddam Hussein visste att han var på väg att förlora kriget mot grannlandet Iran. Boken är en påminnelse om det mörkaste av mörker som människor är kapabla till när civilisationens fernissa krackelerar, men samtidigt ett vittnesbörd om en djupt rotad överlevnadsinstinkt och förmåga att kämpa vidare även när allt tycks vara förlorat.

Adlibris
Bokus

Uppsala Nya Tidning intervjuar Kjell Kind Aleklett

kjell-kind-aleklett

”Det var när Kjell Kind Aleklett funderade på att skriva en självbiografi som det blev naturligt att dyka djupare ned i släktforskningen. Han hade sedan han var ung hört om sin farfars farfar, Johan Kind som var antagen som nummer 81 i Barne härads kompani, Westgötha Regemente. Han deltog i andra Napoleonkriget och utmärkte sig för sin tapperhet.

– Napoleon var dåtidens Putin, säger Kjell Kind Aleklett.

Johan Kind föddes 1790. Vid nio års ålder blev han faderlös, men av lyckosamma tillfälligheter blev han ändå inkallad i armén i tjugoårsåldern. Han stred i fyra fältslag i Europa och för den sista drabbningen, den svensk-norska incidenten vid Isebro i Norge år 1814, fick han en tapperhetsmedalj. Ledare för den svenska armén var kronprins Karl Johan, blivande kung och först ur ätten Bernadotte.”

Läs hela intervjun i Uppsala Nya Tidning (prenumeration krävs)

Läs mer om Kjell Kind Aleklett

nr-81-johan-kind-och-kronprins-karl-johan

”En välskriven skildring av ett av Sveriges mest bortglömda krig, med fokus på en enskild soldat. Boken formar sig till en kombination av mikrohistorisk djupdykning i ett autentiskt öde och övergripande freskmålning av ett centralt skede i Europas utveckling, med den lilla människan fångad mitt i den stora dramatiken. Till sin hjälp har Aleklett ett sällan eller aldrig tidigare utnyttjat källmaterial […] som gör det möjligt för honom att förmedla omedelbara och jordnära insikter i Napoleonkrigens vardag. Det är en bok som fyller ett svart hål i den svenska historieberättelsen, en bok som ger en delvis ny bild av den blivande Karl XIV Johans internationella betydelse, en bok som förtjänar en stor läsekrets.”- Dick Harrison

Adlibris
Bokus

Strömstads Tidning intervjuar Malin Nylén

malin-nylen

”Från juridiska och byråkratiska texter på Regeringskansliet till att vara aktuell med sin debutroman. Från Stockholm till Fjällbacka. Malin Nylén gillar kontrasterna och är stolt över sin första bok där kvinnoliv i olika livsfaser står i fokus.

– Jag har aldrig drömt om att bli författare, men att skriva har blivit som terapi, säger hon.

Bokens karaktär Klara befinner sig mitt i livet i Stockholm med småbarn, karriär, ett skakigt äktenskap och en svärmor som går henne på nerverna när hennes pappa, den stadiga konstanten i Klaras liv, dör. När hennes liv slås i spillror får hon ett brev från New York av en kvinna som hävdar att hon är hennes syster. Så beskrivs romanen Breven från min syster, som är en historia om kvinnoliv och kvinnoöden i olika livsfaser och på olika kontinenter.”

Läs hela intervjun i Strömstads Tidning (prenumeration krävs)

Läs mer om Malin Nylén

breven-fran-min-syster

Breven från min syster är en berättelse om kärlek och relationer såväl som om hemligheter, sorg och psykisk ohälsa. Malin Nyléns debutroman är en drabbande historia om kvinnoliv i olika livsfaser och världsdelar, om att våga stå på egna ben och samtidigt få höra till ett sammanhang.

Adlibris
Bokus

Alingsåskuriren intervjuar Daniel Ringström

daniel-ringstrom

Besatt är en skräck- och spökbok, berättar han.

– Det är en roman om ensamhet, kärlek och längtan efter närhet. Mörka krafter som dväljs i det fördolda och när som helst kan väckas till liv. Huvudpersonen, Adam Larsson, lever ett ensamt liv med ett tråkigt jobb. När hans pappa dör köper han sitt drömhus, som det finns en historia bakom. Han möter sitt livs kärlek, men lyckan blir kortvarig. Huset verkar vara hemsökt. Och varför dog egentligen hans pappa? Adams minnen försvinner, och snart står deras liv på spel.

Daniel gillar skräck-genren. Han visar upp en tatuering på vänsterarmen: en scen ur en Stephen King-bok.

Efter Besatt är målet att ge ut en diktsamling och en novellsamling. Och han har redan skrivit åttio sidor på nästa bok.”

Läs hela intervjun i Alingsåskuriren

Läs mer om Daniel Ringström

mesatt

Besatt är en roman om ensamhet och kärlek, om hatet som gror i varje människa och om längtan efter närhet. Men det är också en berättelse om de mörka krafter som dväljs i det fördolda och som närsomhelst kan väckas till liv.

Adlibris
Bokus

Libri Resurrecti

Har du läst Ekström & Garays blogg Libri Resurrecti? Ivo Holmqvist ger bortglömda böcker nytt liv.

Ekström & Garay förlag vill, tillsammans med kulturmagasinet Opulens, uppmärksamma bortglömda författare och böcker ur vårt gemensamma kulturarv.

Libri resurrecti – återupplivade böcker – uppmärksammar litteratur som en gång lästes, ofta med iver, men som nu fallit i glömska, inte sällan med viss orätt. Gå tillbaka i tiden och läs välformulerade texter med vacker och beskrivande djupsinnighet om klassiska författare så som Tora Nordström, Waldemar Hammenhög och Vilhelm Moberg!

Denna gång lyfter vi fram Elsa Eschillius

elsa-eschillius

”Der var så dejligt ude på landet; det var sommer, kornet stod gult, havren grøn, høet var rejst i stakke nede i de grønne enge, og der gik storken på sine lange, røde ben og snakkede ægyptisk, for det sprog havde han lært af sin moder. Rundt om ager og eng var der store skove, og midt i skovene dybe søer; jo, der var rigtignok dejligt derude på landet! Midt i solskinnet lå der en gammel herregård med dybe kanaler rundt om…”

Så kan man börja ett stycke, med en suverän panorering långt innan filmen uppfunnits, från en synvinkel högt upp i luften till en insnävning på detaljerna – och så fästs blicken på skräppebladen och under dem ankmamman med sin fula älling som får stå ut med spott och spe innan hon växer till sig och blir en ståtlig svan. Men det kan göras lite mera prosaiskt, så här:

”Det var söndagstomt och julihett på den skånska landsvägen. Standardvetet stod i stram givakt på ena sidan, och på den andra slokade betorna med bladen, som om solen kommenderat lediga. Ett enda ljud störde tystnaden: ett jämnt och kraftigt pustande, som förde tanken till Skånes första lilla lokomotiv. Just så där ivrigt och ungdomligt och ändå så svagt inför uppgiften måste det ha låtit.”

Läs fortsättningen här

Vilka är människorna bakom Ekström & Garay?

För att ni ska lära känna oss lite bättre har vi skapat en intervjuserie med våra fantastiska medarbetare.

tomas-ekstrom

Möt Tomas Ekström – en av grundarna av Ekström & Garay. Tomas är dessutom redaktör, författare och grafisk formgivare. Han startade upp litteraturtidskriften Serum i Malmö i slutet av 90-talet och har sedan dess arbetat med böcker och litteratur i olika former. Idag är han bland annat redaktör för Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet – Sveriges största litterära sällskap.

Vad gillar du mest med ditt jobb på Ekström & Garay?

Jag ska svara helt uppriktigt och inte försöka skoja bort det; det här är en dröm som blivit verklighet. Mina samlade erfarenheter, från att ha kopierat upp musik-fanzines i slutet på 80-talet, till Skrivarlinjen på Skurups folkhögskola, och min egen författarkarriär, får jag användning för här. Bästa jobbet som finns, helt enkelt.

Vad gör du helst när du är ledig?

Odlar tomater, påtar i trädgården. Putsar på min veteran-Saab. Läser. Lyssnar på musik. Ser film.

Vilken är din hemliga superkraft?

Utan tvekan: envishet. Jag ger mig inte, problem kan alltid lösas, saker kan alltid förbättras.

Tre böcker du skulle ta med dig till en öde ö?

Helt omöjligt att välja bara tre. Men jag väljer tre som jag skulle packat ner just nu: Charles Bukowskis samlade dikter. Paul Austers New York-trilogin (tre böcker i en, häpp!). Margaret Atwood, ”Oryx och Crake”

Nyutgivna böcker

Brittsommar. En tid på året när man sakta men säkert sjunker ner i höstens sköna fåtölj och kan djupdyka i en bra bok.

Johan Frostegårds nya diktsamling ”Malmö och andra dikter” utspelar sig under en middag på en restaurang mitt i vintern, utomhus under en värmelampa vid Lilla Torg i Malmö…

”Kring Fakiren” anlägger skilda perspektiv på diktaren och journalisten Axel Wallengren (1865–96) som är mest känd under signaturen Falstaff, fakir. Kort sagt, ett och annat kring Fakiren kan man läsa om i Sven Bjerstedts bok.

Malmö och andra dikter         

Johan Frostegård

malmo-och-andra-dikter

Johan Frostegårds nya diktsamling utspelar sig under en middag på en restaurang mitt i vintern, utomhus under en värmelampa vid Lilla Torg i Malmö. Sonetter blandas med blankvers och andra versmått, och med hjälp av nedslag i såväl dåtid som nutid skildrar dikterna staden och hur den har förändrats.

Här blandas vemod och nostalgi med humor och en beskrivning av en prunkande nu försvunnen trädgård i Bellevue. När middagen är färdig slår sig Demiurgen ner, en luggsliten existens, och tar sig en öl med diktjaget och berättar om sina tillkortakommanden.

Adlibris
Bokus

Johan Frostegård är professor i medicin vid Karolinska Institutet samt överläkare. Jämte vetenskapliga artiklar, tidningsartiklar och essäer har han gett ut flera böcker med evolution som tema, bland annat Nästan allt om människan och Evolutionen och jag (Volante förlag). Han har även gett ut fem romaner, bland annat Salomos vikarieÄlgarnas vinter (Albert Bonniers förlag) och Det var så här det började (Lava förlag).

På Ekström & Garay: 53 sonetter med en joker (2021), Malmö och andra dikter (2022)

Kring Fakiren

Sven Bjerstedt

kring-fakiren

Den lundensiske 1800-talshumoristen, diktaren och journalisten Axel Wallengren (1865–96) är mest känd under signaturen Falstaff, fakir. Den här boken anlägger skilda perspektiv på personen Axel Wallengren själv, på hans texter och på en rad personer som direkt eller indirekt kan ha inspirerats av honom. Det handlar dels om sådana som ingick i den mycket kreativa miljö som 1890-talets Lund utgjorde, dels om några andligen besläktade skribenter – kort sagt, ett och annat kring Fakiren.

Adlibris
Bokus

Sven Bjerstedt (född 1962 i Malmö men koncipierad i New Orleans) är docent i musikpedagogik vid Lunds universitet och universitetslektor i musik vid Teaterhögskolan i Malmö. Han är verksam som jazzpianist, kompositör och sångtextförfattare, samt som redaktör för Svensk tidskrift för musikforskning. Han har tidigare bland annat utgivit Skådespelarens musikalitet (2017) och varit medförfattare till Lund just då! Om en parodisk Lundaguide från 1890 (2014).

Kommande böcker

Är du nyfiken på vad man kan laga för mat med havets lite mer okända läckerheter? Då ska du läsa Kennet Lundins kommande bok Sjömat, en spännande blandning av recept med ingredienser du kanske inte ens kände till!

Författaren, juristen och tidigare VD:n Christel Wiman har skrivit en berättelse om kärlek, familje­relationer, skuld, skam och tro, samt en skildring av frikyrkorörelsens framväxt under 1900-talets Sverige i sin roman Jesus, Djävulen och generna.

Sjömat

Kennet Lundin

Kennet Lundin - Sjömat - den ätbara mångfalden i havet

Som vi längtar efter att få djupdyka i denna bok om havets okända mat!

Kennet Lundin är marinbiolog på Göteborgs naturhistoriska museum och docent på institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.

Arbetet med hans bok ”Sjömat” är på gång och under tiden kan ni läsa en artikel om Kennet Lundins och hans kommande bok här.

Är du nyfiken på vad man kan laga för mat med havets lite mer okända läckerheter? Göteborgs naturhistoriska museum presenterar  Den nakensnäckige kocken – en programserie i sex delar, där museets marinbiolog Kennet och museipedagog Lotta visar hur du kan laga mat med lite ovanligare ingredienser från havet eller med vad som finns i din egen trädgård.

Se de läckra recepten här
Släpps 19 september hos bland annat Adlibris och Bokus.

Jesus, djävulen och generna

Christel Wiman

jesus-djavulen-och-generna

Tidigt 1900-tal. Som tonåring blir Märta gravid och flyttar till Stockholm för att bli hembiträde. Märta kämpar för att klara både försörjningen och ta hand om sina barn. Hon försöker frigöra sig från barnets far, en suput och slagskämpe som på Södermalm kallas ”Söders skräck”. När livet är som svartast uppenbarar sig Filadelfiakyrkan. Märta besöker ett frälsningsmöte. I förbönen hjälper bedjande händer henne att ”komma igenom” och ”födas på nytt”. Runt Märta hörs sång, bön och tungomålstal. Här finner hon en fristad.

Märta är den första av tre generationer kvinnor vars liv präglas av pingströrelsen i 1900-talets Stockholm. För varje generation ställs nya frågor om tro, frigörelse och skuld. Gud förlåter syndare, men gör människor det?

Jesus, Djävulen och generna är en berättelse om kärlek, familje­relationer, skuld, skam och tro, samt en skildring av frikyrkorörelsens framväxt under 1900-talets Sverige.

Christel Wiman har vuxit upp i pingströrelsen med barnkolonin Drakudden, Filadelfiaförsamlingen i Stockholm och Kaggeholms folkhögskola som centrala platser under sin uppväxt. Hon är utbildad jurist och har arbetat som förhandlings­chef och vice VD för hotell- och restaurangbranschens arbetsgivarorganisation. Under 2000-talet bytte hon bransch och blev chef för Stockholms Hamnar. Uppväxten i den religiösa miljön, där det finns andra dimensioner i livet än materialism, fick henne att fundera över livets yttersta mening. 2015 fick hon möjlighet att tillbringa tid på San Michele, villan på Capri uppförd av Axel Munthe, där hon började skriva på sitt manus om tre generationer kvinnor i pingströrelsen i Stockholm under 1900-talet.

Släpps 16 september hos bland annat Adlibris och Bokus.

Ljudböcker

Lyssnar du hellre än läser? Ladda ner eller streama, luta dig tillbaka och låt dig försvinna in i en annan värld!

Skuggan och andra berättelser

Hans Christian Andersen

skuggan-och-andra-berattelser

”Även om här finns både kungar och prinsessor och ofta en tydlig sensmoral i slutet så är dessa texter inte sagor i den strikta bemärkelsen, men de är alla representativa för Andersens humanism, stil och enastående berättarförmåga. Här återfinns inga talande djur och huvudkaraktärerna är nog sådana som vi idag kan känna starka sympatier med, både i deras glädje och bråddjupa sorg. I detta urval blir också Andersens kärlek till naturen uppenbar – dess kraft och andliga betydelse.”

Ur Jonas Rasmussens efterord.

Adlibris
Bokus
Storytel

Du hittar fler ljudböcker på vår hemsida

Dinter utan filter

Dinter utan filter produceras av förlaget Ekström & Garay. Landets tyngsta författare möter filmregissören och radioproducenten Richard Dinter. En personlig podcast om litteratur och liv.

lisa-langseth

Favorit i repris!

Litteratur kan vara mycket. Det kan vara dramatik, det kan, menar jag, även vara filmmanus. Jag har alltid varit nyfiken på hur det är att skriva för skådespelare. Och undrat över hur man förhåller sig till språket om man till exempel går från att skriva monolog för teaterscenen till att göra filmmanus av samma monolog. Vad händer i övergångarna? Hur gör man? Gäst i det 24:e avsnittet av den filterlösa podden är filmregissören, manusförfattaren och dramatikern Lisa Langseth, för en större publik känd för långfilmer som ”Till det som är vackert”, ”Hotell”, samt teveserien Kärlek och anarki. Som dramatiker har hon fått sina pjäser uppförda på olika scener, bland annat Dramaten. Varmt tack till Lisa Langseth för att hon ville vara med. Stort tack även skådespelaren Anna Lyons för inläsningar. Slutligen ett stort tack till bokförlaget Ekström & Garay. Utan er inget Dinter utan filter!

Lyssna här