Vad vore livet utan döden

J F Berg

Tre kriminella rasister hittas mördade i vad som liknar väl planerade avrättningar samma vecka som Lena flyttar till staden. I sitt nya arbete kommer hon att bli djupt involverad i jakten på seriemördaren. I den nya miljön återförenas hon med några av sina ungdomsvänner och inleder en ny kärleksrelation lite snabbare än hon hade tänkt sig. Genom vännerna kommer hon också in i stadens sociala sammanhang där problemen med välfärdsstaten och politikernas brister på nya samhällsbärande idéer flitigt diskuteras på middagar och fester.

Vad vore livet utan döden är historien om en självutnämnd bödel som skipar rättvisa på egen hand när våldsmonopolet fallerat. Romanen skildrar uppbrott, relationer och det förflutnas närvaro i en samtid där de humanistiska värderingarna retirerar på bekostnad av ökande psykosociala problem och exkludering av människor som avviker eller kostar.

Vad vore livet utan döden behandlar samtidens större frågor, hur högerpopulismen flyttat från marginalen till politikens centrum när nya samhällsbärande idéer från det politiska etablissemanget lyst med sin frånvaro. Hur en alltmer populistisk politikerkår fortsatt att stimulera en skulddriven tillväxt samtidigt som man misslyckats med de centrala uppgifterna skola, sjukvård och arbetslöshet. Hur nyfattigdomen och ”vi mot dom-problematiken” ökat och skapat en social instabilitet med ökad kriminalitet och våldsbenägenhet. Konsekvenserna av det politiska misslyckandet gör att nästa ekonomiska svacka riskerar att bli historiskt utdragen med obehagliga konsekvenser.