Matthis Kempe-Bergman i Dagens dikt (P1)
”Ditt äventyr” ur samlingen Viktiga ord.
Länk till Sveriges Radio P1 Dagens dikt
Läs mer om Viktiga ord här !
”Ditt äventyr” ur samlingen Viktiga ord.
Länk till Sveriges Radio P1 Dagens dikt
Läs mer om Viktiga ord här !
Ur 2024 års utbud av debutdeckare har Deckarlogg nominerat åtta titlar som årets bästa svenska deckare av en debutant, en av de åtta är Robert Klåvus Det röda pillret:
”Klåvus har skrivit en jävla arg polisroman och journalistdeckare, motståndsroman och kampskrift om den rasistiska, nej, nazistiska rörelse som intagit och övertagit lilla bruksorten Vika i Dalarna och fått med sig lokalbefolkningen.”
Se alla de nominerade här !
Mer om Det röda pillret här !
Lisetten är medlemstidning för Riksförbundet lärare i svenska som andraspråk, och i senaste numret recenserar Selma Olsson Sharmila Vithlanis Jag läser modersmål! Vet du vad jag har lärt mig?
”Ur ett andraspråksperspektiv erbjuder boken en värdefull inblick i hur barn kan navigera mellan två språk och kulturer. / — / Jag läser modersmål! Vet du vad jag har lärt mig? är en inspirerande och pedagogisk bok som på ett lättillgängligt sätt belyser vikten av modersmålsundervisning och tvåspråkighet. Den är perfekt för barn som är tvåspråkiga, men också för alla barn som kan dra nytta av att förstå olika språkliga och kulturella bakgrunder. / — / Med sin charmiga berättelse och viktiga budskap är det en bok som rekommenderas varmt för både vuxna och barn.”
Du hittar Jag läser modersmål! här !
Bögbibblan på Instagram tipsar om Lila nätter: lesbiska klubbar i 1920-talets Berlin:
”Inget är ju så lockande som 20-talets Berlin – den hedonistiska lucka i tiden mellan det fasansfulla första världskriget och nazismens maktövertagande i Tyskland. Många har försökt att levandegöra den här perioden litterärt, med minst sagt varierande resultat. Med Ylva Rhedin och Anita Franzéns översättning av Adele Meyers ”Lila nätter. Lesbiska klubbar i 1920-talets Berlin” kan vi göra en tidsresa på närapå hundra år tillbaka i tiden till beskrivningar av Berlins lesbiska klubbscen, författade just där och då.”
Läs hela recensionen här !
Du hittar Lila nätter här !
Lokalpressen intervjuar Erik Magnusson i samband med boksläppet av Civil lydnad:
”Från fotbollsspelare till författare – hur gick det till?
– Skriva har nog alltid funnits i bakgrunden. På låg- och mellanstadiet skrev jag berättelser om ett påhittat fotbollslag – mina klasskompisar och jag var spelarna. Det kanske började som en förlängning av mitt intresse för fotboll, men kreativiteten tog över. Sedan har jag alltid läst mycket, vilket nog är grunden för många författare. Jag började skriva mer seriöst på gymnasiet. Min första bok, ”Landsfadern”, skrev jag 2018, och den gavs ut hösten 2020.”
Läs hela artikeln här !
Du hittar Civil lydnad här !
”Är deckare från hybridförlag verkligen sämre?” frågar sig Bengt Eriksson i en krönika i Smålandsposten. Nej – det tycker han inte 🙂 Två av böckerna som uppmärksammas i texten är Orest Lastows Ljusporten (Hoi, 2024) och Robert Klåvus Det röda pillret (Ekström & Garay, 2023): ”Robert Klåvus har debuterat med en dagsaktuell politisk polisthriller. Kriminellt ämne: högerextremismen.”
Läs hela krönikan här !
Mer om Det röda pillret här !
Kommunalarbetaren skriver om Lotte Lundgren och hennes bok Nattens drottningar:
”Som journalist och fackordförande blev hon ofta arg. Som undersköterska och 60 år fyllda har Lotte Lundgren hittat sitt lugn. I ”Nattens drottningar” skriver hon både vasst och ömt om äldreomsorgen.
/ — / Som journalist jobbade Lotte många år på dagstidningen Barometern i Kalmar. Kollegorna valde henne till lokal ordförande för Journalistförbundet.
– De sa att de valde mig inte för att jag kunde något, utan för att jag kunde bli arg.
Det är inte förvånande om man har läst ”Nattens drottningar”, en samling krönikor som Lotte skrivit utifrån sitt nya yrke som undersköterska, om bakgrunden som journalist och om hennes mormors tid på demensboende. Som när frukten försvinner från demensboendet eller när mormor blir fråntagen sin rollator. Då ringer Lotte högsta chef och vips är både fruktskål och rollator tillbaka.”
Läs hela artikeln här !
Du hittar Nattens drottningar här !
Pockethexan på Instagram ger Sagan om Evaine ”en stark fyra” i betyg 😊
”Det här är den fristående andra delen i serien Sagan om Cærnham, som utspelar sig i en fiktiv medeltida värld med borgar, kloster, mäktiga män och ljuva damer. Vi som ser Ivanhoe varje nyårsdag känner igen oss, så trovärdig är miljön som skildras. / —/ Jag gillar bokens språk, här och där kommer ord som är aningens gammaldags och därmed sätter stämningen. Dessutom sker oväntade vändningar vid flera tillfällen, när jag trodde att jag anade vad som skulle hända. Det gillas skarpt!”
Läs hela recensionen här !
Du hittar Sagan om Evaine här !
Lindas Bokhylla på Instagram recenserar Viveca Enanders Bestjärnade bekännelser:
”Det är vackert och ömsint blandat med råhet och smärta. Kopplingen till universum, rädsla och våld genomsyrar texterna och den känns på något vis självklar. Den känslan förvånade mig och jag hoppas det är för att jag bara lät mig falla in i dikterna, utan att försöka förstå allt. Jag markerar dikter jag fastnar för och bläddrar vidare om jag inte fastnar.
Det blir en kollision av något vackert och trasigt samtidigt, så som mäns våld mot kvinnor just kan vara. Nedbrytande psykisk och fysisk terror som möter ånger och löften om att det aldrig kommer upprepas.”
Läs hela recensionen här !
Du hittar Bestjärnade bekännelser här !
Ung Musik recenserar Last Man Standing:
” (…) Resultatet kan man skåda i denna riktigt snygga kaffebordsbok och det är verkligen en härlig samling fotografier på både Bruce och bandet. Den genomgående känslan är att både huvudpersonen och hans medhjälpare tycks älska det de gör och ofta riktigt lyser det om dem. (…)
Vi är många som bevistat och njutit av någon av de turnéer som Springsteen gjort under detta tidsspann. Törs lova att de bilder vi själva tagit inte är i närheten av de som finns att beskåda i Last Man Standing. Se efter själv; du lär inte bli besviken.
Betyg: 4 (av 5)
Läs hela recensionen här !
Läs mer om boken här !
Mer beröm för Andreas Costells fantasydebut Blod och silver:
”Wow, denna fantasydebuten är så otroligt bra och spännande skriven. Jag gillar hur författaren har byggt upp sin fantasivärld och de sägner och varelser som finns i den. Både de trevliga och de otäcka. Riket som författaren beskriver känns äkta och trovärdigt. Min känsla är att världen är lite mörkt medeltida, i och med att man bor i stugor, man slåss med spjut, svärd och pilbåge. Man tar sig också fram med hjälp av hästar, och det finns stråtrövare. Jag gillar författarens miljöbeskrivningar och jag gillar att huvudpersonen växer med uppgiften att rädda riket. Från att vara lite tafatt, till att bli väldigt handlingskraftig och framåt. Jag gillar Killian. Han verkar bli en bra kung. Även den unga tjejen Amira är en karaktär som får min sympati. Detta är en berättelse som berör, då händelserna tar en oväntad vändning i slutet av boken. Även lite humor och romantik har bakats in i berättelsen. Gillar ni fantasy får ni inte missa denna otroligt spännande bokserie. Boken slutar med en cliffhanger, så jag ser fram emot att få fortsätta läsa, samt att få följa Killians och de andras fortsatta äventyr. Blod och silver får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.”
Läs hela recensionen här !
Du hittar Blod och silver här !
”En praktfull fotobok” skrev Håkans Pop, med ”uppseendeväckande bra kvalité på de ofta knivskarpa livebilderna”. Årets julklapp påstås vara en unisex-parfym men vi på Ekström & Garay vill hävda att årets julklapp är Last Man Standing: Bruce Springsteen Live 1999-2024, denna praktfulla fotobok av Jan M Lundahl. Om du vill få en chans att träffa fotografen själv och kanske köpa ett signerat ex – den perfekta julklappen, eller hur? Då har du några chanser kvar före jul.
Boksigneringar:
Akademibokhandeln i Mölndal lördag 7 december, kl 15.
14 december: OAK Island Gallery, Birkagatan 31, Stockholm.
Läs mer om boken här !
Yippie Härnösand intervjuar Ingegerd Hildingsson om hennes diktsamling Bräcklig:
”Bräcklig är en bok som innehåller dikter och några kortnoveller. Vissa av texterna är inspirerade av hennes långa yrkeskarriär, först som barnmorska och sedan som professor.
– Idén att skriva den här boken fick jag efter att ha skrivit två populärvetenskapliga arbeten, böcker som jag kunnat skriva utan att behöva följa reglerna för hur man skriver strikt vetenskaplig litteratur, berättar hon.”
Läs hela artikeln här !
Du hittar Bräcklig här!
”En Stockholmsförort i mitten av 1970-talet. En pojke som betraktar världen han lever i tillsammans med sin storebror och sin döve pappa. Ja, det är kort och gott kärnan i denna finstämda roman av beteendevetaren Leif Bergholtz. Boken återger en vardag som många lätt kommer att känna igen sig i: skolgårdens slagsmål, den närbelägna men farliga naturen, den alkoholiserade äldre mannen på bänken, grannbråken, mobbarna i
skolkorridoren och den första förälskelsen. Författaren skildrar på ett mjukt och empatiskt sätt en trivial plats och en svunnen tid men boken är i högre grad en historia om vänskapen, längtan, viljan att förstå och den
obegripliga, rådlösa vuxenvärlden, sett ut ett barns perspektiv. /–/ Här fångar Bergholtz på ett trovärdigt vis något djupt mänskligt.”
Helhetsbetyg 4/5
Publiceras i BTJ-häftet nr 24, 2024.
Lektör Jack Lukkerz
Läs mer om boken här !
”En praktfull fotobok” – Bloggen Håkans Pop, dvs musikskribenten Håkan Pettersson, recenserar Last Man Standing: Bruce Springsteen Live 1999-2024:
”NÄSTAN 2 KG TUNG OCH FYLLD MED LIVEBILDER på Bruce Springsteen har det blivit en praktfull fotobok i coffetable-format, som lite kaxigt bara har en bild och ingen text på framsidan, som skildrar fotografen Jan M Lundahls konsertbesök under 25 år i hälarna på den uppskattade liveartisten. Som privat fotograf, Lundahl är egentligen vaktmästare i Partille, är det uppseendeväckande bra kvalité på de ofta knivskarpa livebilderna.
Numera bristfälliga prioriteringar på dagstidningarnas fotoavdelningar gör en sådan här bok ytterst värdefull för bildhistorien. Och i en tid när exempelvis bloggar, Håkans Pop inkluderad, sprider hypersnabba men suddiga reproduktioner av sin samtid blir det ett gränslöst nöje att bläddra bland kvalitetsmässigt ypperliga livebilder – och försöka minnas sina egna erfarenheter i ämnet… ”
Läs hela recensionen här !
Läs mer om boken här !
Hans-Åke Lilja, en av världens ledande experter på Stephen King gästar den andra upplagan av Lidman/Lovecraft, ett skräckkonvent inspirerat av författarna H.P. Lovecraft och Sara Lidman.
Hans-Åke har läst King i över 40 år och skrivit om honom sedan 1996. 2017 gjorde han sin första föreläsning på ämnet. Han är mannen bakom liljas-library.com, ett digitalt bibliotek helt ägnat åt Stephen King och dennes författarskap. Utöver det så har Lilja publicerat en rad böcker på ämnet.
Nu besöker han Lidman/Lovecraft för att dela med sig av sin historia och prata om Stephen King. Har du någon som helst relation till vår tids absolut störste skräckförfattare vill du inte missa detta.
När: 9 november kl 14:00. Var: Trappscenen, Sara Kulturhus, Skellefteå
Rebecca Nordh Schönbecks andra bok om Tove – Tove och äppeltjuven – har uppmärksammats senaste veckorna, med stora artiklar i både Skånska Dagbladet och Ystads Allehanda. Bokens ”Tove” har en verklig förebild – författarens egen dotter, med samma namn!
– Pappa är jätteklantig i böckerna. Det är han inte på riktigt. Det är mamma som är den klantiga, säger Tove och skrattar.
Rebecca Nordh Schönbeck medger att dottern har rätt.
– Men det är roligare att pappa får vara den klantiga för en gång skull, säger hon.
Läs hela artikeln i Skånska Dagbladet här !
– Böckerna om Tove är väldigt roliga att skriva. Boken som baseras på Vilma kommer mer känslomässigt nära och det är en annan typ av skrivprocess.
I oktober ska hon i samarbete med Lions i Sjöbo åka till barnsjukhuset i Lund, där familjen spenderade mycket tid när Vilma var yngre, och läsa ur sin första bok för barnen som är där.
– Projektet heter Läslust på sjukhuset och det känns fint att få ge något tillbaka eftersom det är en plats som betytt mycket för vår familj, säger hon.
Läs hela artikeln i Ystads Allehanda här !
Läs mer om boken här !
Underhållning, upplevelser och en del av något större … Rockbloggens Pauline Pousár hyllar Last Man Standing:
”Boken är full av bilder som är perfekta. Bilder som visar oss Bruce som åldras men som inte drar ner på tempot överhuvudtaget. Bilder på Bruce som lämnar arenan i en van. Bilder på publiken som väntar, som njuter och som är i extas längst fram vid kravallstaketen. Den har också med bilder som kanske inte är perfekta men som bjuder på känslor, närvaro och stundtals skörhet. Och de bilderna klår dina ”perfekta” iPhone bilder varje dag. För det handlar inte om att föreviga en artist på ett bra foto. Det handlar om att visa en person och ett band som älskar livet de lever och som är evigt tacksamma för den publiken som de levererar sin energi till. Och som suger åt sig av energin de får tillbaka. Och det är fångat på bild! / —/ Det är inte ”bara” en fotobok. Det här är en berättelse, en del av historien kring Bruce Springsteen och The E Street Band från 1999 till idag och den storyn är inte slut! Och jag blir än mer sugen på att se det här live. Det är en upplevelse, det är underhållning och det är en del av något mycket större. Och det har Jan M Lundahl fångat med skarp perfektion.
Läs hela recensionen här !
Läs mer om boken här !
I år medverkade Ekström & Garay för första gången på Bokmässan i Göteborg tillsammans med Hoi Publishing. I den stora och välbesökta montern mötte Hoi & E&G-författare både varandra och publiken. Boksigneringar, författarsamtal, en och annan kändis, och allmänt god stämning alla fyra dagarna. Vi ser redan fram emot nästa års Bokmässa 😊
Per-Olof Eliasson uppmärksammar Christer Nilssons roman Kråkdoktorn i Tidningen Universitetsläraren nr 4/24:
”Det var verkligen en annan tid när den unge hjälten i romanen Kråkdoktorn blev doktorand i 1970-talets Umeå. Med envishet och målmedvetenhet kämpar han sig fram mot disputationen.
Då var det enkelt att bli doktorand, det var bara att fylla i ett papper. Men handledningen var usel, för att inte säga obefintlig. Någon finansiering fanns inte utan doktoranderna fick försörja sig på amanuensuppdrag och extraknäck.
Författaren Christer Nilsson är professor emeritus i Umeå och han berättar i romanform om tillvaron för doktorander för 50 år sedan. Man anar att författaren delar många erfarenheter med bokens huvudperson Håkan som 1974 blir doktorand på ”Botan” vid Umeå universitet. Han hade blivit varnad för Botan och när han väl börjat som doktorand förefaller det stämma, det är en illa fungerande institution där inte minst kvinnor riskerar att råka illa ut …”
Du hittar Kråkdoktorn här !
Bokbloggen Rämmengården berömmer Birgitta Illyés ”väldigt vackra språkbruk” när Släktstorm recenseras. Boken kom ut 2020, men en bra bok har inget bäst-före datum 😊
”Många oväntade händelser gör att boken blir oerhört spännande. Tillslut är den så spännande, att jag inte kan lägga boken ifrån mig. Vi får följa flera olika personer ur familjen Aldo, både i dåtid och i nutid, och vad som driver dem. Dessa starka personligheter drivs både av kärlek och hat och tanken på hämd. Men den drivs också av en viss galenskap, som ligger och pyr under ytan. En galenskap som kan göra att den fina ytan krackelerar helt och hållet. Denna udda samling människor är fantastiskt gestaltade. Kapitlen är ganska korta vilket för handlingen framåt i en rask takt. Allt vävs dock ihop på ett fint sätt i slutet på boken, då de sista pusselbitarna sätts på plats. Sedan vill jag berömma författarens väldigt vackra språkbruk, vilket tillför det lilla extra till historien. Vissa meningar är som vacker poesi, tycker jag. Denna fantastiska relationsroman får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.
Läs hela recensionen här!
Du hittar Släktstorm här!
Bombi Bitt och hans mor sammanställdes av Fritiof Nilsson Piratens vän och redaktör Daniel Hjorth, som utgick från författarens efterlämnade papper. Denna nyutgåva har underhållande illustrationer av Alf Andersson. /—/ Efter strykningar och omskrivningar – normalt redaktörsarbete – av Daniel Hjorth utkom boken 1974, nedsablades och kallades för ”en skandal”,”likplundring” och ”samvetslös förfalskning” av Piratens material. I ett utmärkt efterord av Tomas Ekström ges, utöver ingående motiverat stöd för Daniels Hjorths arbete, en värdefull resa i Piratens strävan att fullfölja sina idéer, leverera lovat manus och undvika tom börs. Piratens lovande försök till dramaturgi ses i ”Bombi Bitt – ett drama i tre akter”, ett spännande kriminaläventyr, följt av slutnoter samt en liten ordlista. Piraten hade en faiblesse för folktro och mystik, och kvacksalverikurerandet av Franskans febersjuka utgör en höjdpunkt, kompletterat med hans sedvanligt förtrollande miljöbeskrivningar.
Helhetsbetyg 4/5
Publiceras i BTJ-häftet nr 20, 2024. Lektör Tor Flensmarck
Läs mer om boken här !
På instagram hyllar saras.bokhylla Hans-Åke Liljas senaste bok om skräckmästaren, Stephen King: Historier från fem decenniers författarskap:
Hör upp alla Stephen King älskare! Här har ni boken ni inte visste att ni behövde i ert liv 😉
Hans-Åke Lilja är expert när det kommer till allt som har att göra med King – Hans skrivande, böcker och liv. En otroligt intressant läsning där man får lära sig mycket nytt, fakta som definitivt bidrar till en större förståelse till många av böckerna. Det märks också att Lilja faktiskt har intervjuat King och kunnat se honom i ett helt nytt perspektiv. Spännande tycker jag!
Läs hela recensionen här !
Läs mer om boken här !
BTJ recenserar Last Man Standing: Bruce Springsteen Live 1999-2024, och kallar den ”Årets bok för Springsteenfanatikern”:
”En cirkel sluts när fotografen Jan M. Lundahl, som upptäckte Springsteen som trettonåring, nu släpper en maffig fotobok om sin favoritartist. Det var omslaget till Darkness on the edge of town som inspirerade den unge Lundahl att greppa kameran (i stället för gitarren). /—/ Efter ett slumpartat möte i början på 2000-talet med Nils Lofgren, dåvarande gitarrist i E Street band, blev Lundahl ombedd att följa med och plåta bandet på nästa turné, vilket han naturligtvis tackade ja till. Lofgren och Lundahl har förblivit vänner och gitarristen har också skrivit ett förord i boken. /—/ Föreliggande är en stor och lyxigt utformad bok med mängder av bilder på ”Bossen” och hans E Street Band. Fotografierna är tagna under Springsteens spelningar i Sverige med start 1999 fram till 2024. Förutom det fantastiska bildmaterialet, såväl konstnärligt som i fråga om tryck- och papperskvalitet, finns här också kortare texter av Lundahl, anekdoter från möten med bandet, samt alla konserters setlistor i kronologisk ordning. Årets bok för Springsteenfanatikern.” Helhetsbetyg 4/5
Publiceras i BTJ-häftet nr 20, 2024. Lektör Nils Ahnland
Läs mer om boken här !
Bokrelease i Feskekörka för Last Man Standing:
Jan M Lundahl har fotograferat Bruce Springsteen sedan 1999. Den 23 september, på Bruce Springsteens 75-års dag, släpper Ekström & Garay boken Last Man Standing: Bruce Springsteen Live 1999 – 2024. Boken innehåller hundratals bilder på den legendariske artisten med sitt E street band, men också anekdoter och oförglömliga möten med bandmedlemmar och fans.
Fotografen bjuder till Bokrelease
Tid: 23 september kl. 18.00 – 21.30
Plats: Feskekörka.
Fisketorget 4 i Göteborg (boka bord för att säkra plats på 031-127227 eller kontakt@feskekorka.se
Program:
· Fotografen berättar om boken
· Tributebandet Traveling Asburyz bjuder på härliga alster ur Springsteenkatalogen
· Boksignering
· Boken kan köpas på plats tillsammans med ett exklusivt bonuspaket. Säkra ditt eget unika exemplar och årets julklapp!
Läs mer om boken här !
”Woow, vad jag älskade den här boken! Den har har allt. Allt jag inte visste att jag behövde i en bok. För Andreas har inte bara byggt upp en egen värld, skapat kungariken och en mystisk varelse, han har även skapat otroliga karaktärer, skapat hus med släktträd och kungafamiljer, och är det något jag verkligen älskar att läsa om i fantasy-världar så är det just kungligheter.”
Så skriver boktipsangx på Instagram.
”Under läsningens gång tänkte jag flera gånger ”det här skulle kunna bli en så grymt bra film!”. Boken har tydliga drag eller influenser av Sagan om Ringen och Game of Thrones men är samtidigt på ett sätt något unikt och eget, och bara riktigt, riktigt bra. Boken får 9,5 /10”
Läs hela recensionen här !
Du hittar Blod och silver här !
Rämmengården recenserar Sigrid och den förtrollade boken av Hanna Green-Stensrud:
”Jag tyckte denna barnbok är så mysig och spännande. Det är en fantasy för vår lite yngre läsarskara. Jag hade verkligen älskat denna boken, om jag läst den som barn. Författaren lyckas fånga mig som läsare från första sidan, och jag tror att många barn kommer att tycka jättemycket om denna fina barnbok. Texten är lagom stor för barn som är lite större, och är vanare vid att läsa böcker. Men boken kan också passa för högläsning. Jag gillar den lite juliga stämningen i boken. /—/ Jag tycker storyn är tilltalande och spännande. Vem vill inte hitta en förtrollad bok liksom? Även bokomslaget är väldigt fint utformat. Jag kan varmt rekommendera denna fina barnbok. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.
Läs hela recensionen här !
Du hittar Sigrid och den förtrollade boken här!
Onsdag 25 september:
Ett kunskapskafé med fokus på kognitiv sjukdom.
”HALLÅ. Min faster. Var är du?”
Ulla Wentzel, författare från Sunne, läser ur sin bok som skildrar hennes resa som anhörig med sin faster som drabbades av kognitiv sjukdom. Vi öppnar upp för samtal, frågor och diskussion. Närvarande är kognitiv specialist, anhörigkonsulent, anhörigföreningen och demensföreningen.
Tid: Klockan 17-19
Plats: Resurscentrum, Rosenbadsgatan 2, Karlstad.
Vi bjuder på fika. Varmt välkommen!
Karlstad.se. I samarbete med Demensföreningen och Anhörigföreningen
Du hittar HALLÅ. Min faster. Var är du? här!
Daniel Goldmann
Maximilian Nakev von Mentzer
Karin Modéen
Årets vinnare av Stora novelltävlingen som arrangeras av Ekström & Garay i samarbete med Hoi Publishing är nu utsedda.
I år kom det in 472 bidrag till tävlingen där de medverkande deltar med en novell i valfri genre och med fritt tema.
“Det är glädjande att se att intresset för att skriva noveller är så stort. Stora novelltävlingen har blivit lite av en institution och vi vet att den sporrar både nya och förfarna skribenter till fortsatt skrivande” säger Paul Nilsson, förlagschef på Ekström & Garay.
Juryn bestod av Anna Alsmark, redaktör och skribent, Johannes Pinter författare och Pontus Arvstrand, författare och redaktionschef.
Vinnaren av Stora novelltävlingen 2024 är Daniel Goldmann som vinner med novellen Resten av resan. Juryns motivering lyder:
Resten av resan är en vacker och känslosam berättelse som låter humor och allvar stå tätt intill varandra. På en träffsäker prosa skildras här hur ett oväntat möte kan skänka hopp och lindring till en oförlöst sorg.
Daniel Goldmann (1968) är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Göteborg och har spelat på institutionsteatrar, i fria grupper och medverkat i filmer och TV-serier. Senast kunde man se honom som David Lagercrantz i filmatiseringen av Alex Schulmans roman Bränn alla mina brev. Just nu repeterar han inför urpremiären av pjäsen Mispocha / Familjen på Sveriges museum om Förintelsen i Stockholm. Goldmann är också verksam som regissör och i vår ska han sätta upp en bearbetning av Brott och straff för förskolepublik på 4:e teatern i Västerås.
När han inte arbetar inom teater och film ägnar han så mycket tid som möjligt åt att skriva. Hans pjäs Hej då, Elmavia finns förlagd på såväl Colombine Teaterförlag som på tyska Drei Masken Verlag
2021 romandebuterade han på Lava förlag med Ande-tagen, en spänningsroman om hot, hat och den berusande lusten att hämnas.
2023 vann han Tidningen Skrivas sonett-tävling med bidraget Efteråt.
2023 kom novellen Stället på fjärde plats i Ekström & Garays Stora novelltävling.
2024 medverkade han med novellen Frågan i antologin Koltrasten i Birkenau och andra noveller (Norlén och Slottner).
2024 vinner han Ekström & Garays Stora novelltävling
Daniel Goldmann vinner förutom äran ett kontantpris på 35.000 kr. De tävlande som placerade sig på plats 1 – 10 vinner också kontantpriser och bidragen kommer att ges ut som e-bok på Ekström & Garay.
Övriga vinnare är:
2. Maximilian Nakev von Mentzer med novellen: Innerligheter.
Juryns motivering lyder:
En finstämd berättelse om en ung mans oförmåga att uttrycka sina inre tankar och känslor. Läsaren känner hans växande frustration över bristen på ord och handlingskraft, liksom fångad i en existentiell labyrint där den yttre råa verkligheten gör sig alltmer påmind.
Om författaren: Maximilian är utbildad statsvetare och skriver sedan tonåren både poesi och längre prosa. Han experimenterar med genrer som magisk realism och surrealism – och med rent metafysiska frågeställningar.
3. Karin Modéen med novellen: På samma spår.
Juryns motivering lyder:
Ett mästerstycke i sitt lilla format. Så mycket känslor och tankar, man lämnar en i grunden tragisk historia med hopp och ett leende på läpparna. Författaren lyckas lotsa fram läsaren till en brännpunkt som alla goda konstnärliga uttryck borde stå efter.
Om författaren: Karin Modéen har tidigare blivit utgiven i novellsamlingen Hälsingesagor – bland älvor och kanoter och hennes debutroman Luftvärdighet gavs ut 2022. Idag skriver hon krönikor åt tidningen Hela Staden Uppsala och affärsnätverket Relation, studerar kreativt skrivande vid högskolan i Gävle och jobbar på en ny romanidé.
Övriga vinnare
4. Kristina S Furberg med novellen: Stillhetens trädgård, en resa
5. Paula Brante med novellen: Mannen med de röda skorna
6. Anna-Carin Collin med novellen: Fallandesjuka
7. Torkel Viklund med novellen: Ifred
8. Maria Wallerfrost med novellen: Surret från andra sidan
9. Camilla Olsson med novellen: En plats av ro
10. Torsten Onnela med novellen: Sommarnätter
Stora novelltävlingen har arrangerats sedan 2020. Bland tidigare vinnare kan nämnas Paolo Nobis Sandén 2021 som senare nominerades till Sveriges Radios Novellpris samt författaren och skrivpedagogen Anna-Carin Collin 2022 som kom på sjätte plats i årets tävling.
Anette Althén är lärare och författare. Reza Mousavi är flyktingbarn som kommer från Afghanistan. De möts som elev och lärare i skolan och utvecklar en vänskap som så småningom leder till att tillsammans skriva en roman: Flyg fjäril, flyg.
12 september klockan 18.00 besöker de Linköpings stadsbibliotek för att berätta om sin bok och sitt författarskap.
Se mer information om författarsamtalet här!
Du hittar Flyg fjäril, flyg här!
”När jag en kall februaridag 2016 kliver in i mitt klassrum på Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping för att möta en grupp nyanlända tonåringar, har jag ingen aning om att jag åtta år senare ska ge ut en roman tillsammans med en av eleverna. Jag vet inte heller att mina frågor kring barndomen och uppväxten som skvalpar omkring inom mig, ska komma upp till ytan med hjälp av en annan persons berättelse.”
Så skriver Anette Althén i ett gästblogginlägg på författaren Sabine Mickelssons hemsida.
Tillsammans med Reza Mousavi har hon skrivit boken Flyg fjäril, flyg, som handlar om vad en femtioårig svensk kvinna och en ensamkommande afghansk pojke över huvud taget kan ha gemensamt.
Från blogginlägget:
”Efter många långa samtal om barndomen, uppväxten, livet, och om vad det innebär att vara människa, börjar vi fundera på att skriva en bok. Först skojar vi om det. Sedan gör vi det. Under skrivprocessen funderar vi över våra föräldrars livsval. Speciellt våra mammors. Hur var deras liv? Varför blev deras liv som de blev? Hur tänkte de i sina livsval? Eller hade de inte någon möjlighet att välja väg?”
Läs hela blogginlägget här!
Du hittar Flyg fjäril, flyg här!
Nyligen gavs Christine Gudrais Österlöfs debut som författare och illustratör, Där gullviskorna spelar, ut. På sitt Instagramkonto @studio.christine delar hon med sig av den kreativa processen när boken växte fram.
”Under mammaledigheten med mina tvillingflickor återknöt jag till den fantastiska värld av magi och förundran som jag alltid hade så nära till som barn och tonåring, men som fick ligga i träda under många år. Jag började skriva texter och måla bilder till en sagobok för att fånga in allt detta, och till min stora lycka ville Ekström & Garay jobba med mig för att ge ut boken!”
Se inlägget på Instagram här!
Du hittar Där gullviskorna spelar här!
”Björn Karlsson tog upp drömmen igen – debuterar som författare”. Så lyder rubriken till reportaget i Corren om Björn.
Idag släpptes hans första barn- och ungdomsdeckare, Trillingdeckarna och helikoptermysteriet. I artikeln går det att läsa att Björn har skrivit fem böcker i serien om trillingdeckarna på mindre än ett år.
Ur artikeln:
”Ända sedan han var liten har han drömt om att bli författare, men alla måste växa upp och när en karriär inom militären tog fart fanns det lite utrymme för Björn Karlsson att skriva en bok. Nu har åren gått och efter att ha förlorat sin exfru i cancer kände han att han behövde få ur sig en obearbetad sorg. På så vis kom skrivandet in i Björns liv igen och nu har barndomsdrömmen uppfyllts med debutromanen Trillingdeckarna och helikoptermysteriet.”
Läs hela artikeln i Corren här! (prenumeration krävs)
Du hittar Trillingdeckarna och helikoptermysteriet här!
Tisdag 3 september är det bokrelease för Gunvor Larssons Kamma sol på bokhandeln Konst-ig på Åsögatan i Stockholm. Evenemanget startar klockan 17.30, klockan 18.00 introducerar Karsten Thurfjell diktsamlingen.
”Gunvor Larssons dikter är inte vad man tycker sig vänta av en arkitekt och glaskonstnär med stort register. Vanan att arbeta metodiskt för att avlocka formernas poetiska kvaliteter har här ersatts av ett nära nog totalt förlitande på impulser och associationer. Under en inledande läsning anar man sällan vad som väntar på nästa rad, och överraskningseffekten håller i sig genom stora delar av de korta stycken som sparsmakat befolkar varannan sida. Språket är inte lika sparsmakat, snarare omvälvande vitalt med ibland halsbrytande brott mellan fraserna, en metod som tvingar läsaren att tänja sitt tänkande.”
Läs mer om bokreleasen och anmäl dig här!
Du hittar Kamma sol här!
Lotta Olsson uppmärksammar att det har gått 50 år sedan Stephen King publicerade sin första bok, i Dagens Nyheter. Under åren har han skrivit närmare 90 böcker och fortsätter oförtrutet att skriva.
I artikeln tipsar Lotta om Hans-Åke Liljas bok Stephen King – historier från fem decenniers författarskap.
” I sin nya bok (han har skrivit flera) som givetvis kom i april, när det egentliga jubileet var, går han igenom Kings böcker decennium för decennium. Han gör nedslag i några av böckerna, platserna och personerna, med noggranna utvikningar kring tillkomst och olika versioner och en förbluffande vetskap om allt Stephen King någonsin har yttrat offentligt.
Det låter ju knäppt. Och det är det! Men Hans-Åke Lilja skriver bra (han har ju en bra förebild), med en uppenbar läsglädje som bär över sidorna. Dessutom har han gjort ett utmärkt register över Kings böcker och filmer.”
Läs hela artikeln här!
Du hittar Stephen King – historier från fem decenniers författarskap här!
”Pappas stora fråga inspirerade – nu har forskaren Karin skrivit en varm roman” Så lyder rubriken till artikeln om Karin Franzéns bok Om till sist en dag jag har glömt dig i NWT.
I boken har hon inspirerats av sin egen släkthistoria och sin pappas stora gåta. Sedan lät hon fantasin fylla i luckorna. Karins pappa växte upp med fader okänd-stämpeln och fick aldrig svaret på frågan han bar med sig hela livet.
Karin ger en bred skildring av dåtidens liv och vilka svårigheter en ung kvinna kunde ställas inför. Hon är helt klart inte av uppfattningen att det inte var bättre förr.
”Det var ju mycket som var svårt och i den här boken lyfter jag fram hur det kunde vara för människor. Som för Greta i boken, att bli ensamstående mamma och tvingas lämna bort barnet. Jag är inte nostalgisk, men jag är intresserad av att försöka förstå.”
Läs hela artikeln (inlogg krävs) här!
Du hittar Om till sist en dag jag har glömt dig här!
”Boken Lille Harry i Hindersborg i Rinkeby visar oss hur marken där Stockholmsförorten idag ligger en gång såg ut. Med enkla medel får vi en, med facit i hand, vemodig inblick i det jordbrukssamhälle som rationaliserades bort.”
Så skriver recensenten Anton Carlson om Alice Bährens bok i tidningen Epoch Times.
Det är både en historiebok och en saga, skriven för att passa både barn och vuxna. Den bild som ges i boken är att jordbrukslivets mödor betraktades som ofrånkomliga delar av livet.
”Det vore verkligen vackert om föräldrar kunde läsa den för sina barn, kanske finns det en och annan lugn själ kvar bland barnen som kan finna värde i den.
På ett plan är boken harmlös, då den med värme skildrar jordbrukslivet, men med tanke på rationalisering och urbanisering blir den närmast ett störningsmoment i vår högteknologiska tid. Människorna fick ett bekvämare liv, men vad har det inte kostat?”
Läs hela recensionen här! (inlogg krävs)
Du hittar Lille Harry i Hindersborg i Rinkeby här!
”Välkommen till mörkret. Ladda upp med reels på kattungar, det kommer att behövas. Sidorna som hittas bredvid ett lik inuti en ladugård bjuder mig som läsare på en surrealistisk parad som uppstår ur vardagens påfrestande krav och relationer.”
Så skriver recensenten på Instagramkontot @hjortronhyllan om Mikael Lagnebrandts bok Fjättrade sånger och sagor för de vilsna.
Det är en feberfylld, existentiell och surrealistisk resa genom en själanötande vardag som handlar om att övervinna sig själv, sina inre tvivel och att välja livet: att läka och att fortsätta, trots demonerna som alltid lurpassar i periferin, bland dammet och minnena.
”Texten är välskriven och rik på synonymer som vittnar om en rik vokabulär eller ett flitigt användande av synonymlexikon. Rekommenderas till dig som är sugen på ”feel-bad genren” med vissa poetiska drag och vardagsrealism.”
Läs hela recensionen här!
Du hittar Fjättrade sånger och sagor för de vilsna här!
Ulf Helgesson har arbetat som lärare i dryga 30 år och han delar nu med sig av sina erfarenheter från gymnasieskolans värld i boken Jag, lärare.
I en intervju i Ystads Allehanda kan man läsa att Ulf vill skapa debatt om vardagen i klassrummet. Vad ska man göra med störiga elever som pratar sönder lektioner? Kan man förbjuda mobiltelefoner? Varför finns det ett förakt mot läraryrket?
”Det känns som att det är skottpengar på lärare och vi ställs till svars för allt från dåliga skolresultat till att vi har långa sommarlov”, säger Ulf till tidningen.
Förhoppningen är att alla som är intresserad av den svenska skolan ska läsa boken, från elever och föräldrar till lärare och rektorer.”
Läs hela artikeln här! (prenumeration krävs)
Du hittar Jag, lärare här!
”En pojke bryter ihop hemma. En mamma och lillebror försöker trösta. Pojkens vänner har försvunnit. De vill bara sitta framför sina skärmar. Pojken vill upptäcka världen.”
Så skriver recensenten om Ellinor Lundstens bok Mammut på Instagramkontot @sarasbokhyllor.
Även illustrationerna av Katarina Vintrafors uppmärksammas.
”Vintrafors illustrationer är magiska. De är så charmiga och livfulla.”
Mammut är en bok om vänskap som kan öppna upp för många diskussioner.
”Innehåller går rakt in i hjärtat. Jag tänker att även om inte mellanstadieelever kanske inte är den primära målgruppen skulle denna passa väldigt bra att läsa med dem.”
Läs hela recensionen här!
Du hittar Mammut här!
Kristin Haglund skriver att Sagan om Evaine av Ragnhild Nilsson Skrivare är en mycket välskriven bok med karaktärer som har en tendens att etsa sig fast, på sitt Instagramkonto @flitigamyransborhorna.
”Sagan om Evaine är en historisk roman som utspelar sig i en fiktiv medeltida värld och den är den andra delen i serien Sagan om Caernham. Boken kan läsas fristående men läsupplevelsen förhöjs troligen genom att läsa dem i rätt ordning då handlingen i andra boken flätas in i den tidigare boken på ett finurligt och spännande sätt. Jag ser fram emot att få läsa nästa del i serien!”
Läs hela recensionen här!
Du hittar Sagan om Evaine här!
Igår släpptes Sharmila Vithlanis bok Jag läser modersmål! Vet du vad jag har lärt mig? Nu uttalar sig Anne Reath Warren (fil.dr), docent i didaktik (flerspråkighet och nyanländas lärande) vid Uppsala universitet, om boken.
”Jag läser modersmål! Vet du vad jag har lärt mig? av Sharmila Vithlani, med vackra illustrationer av Malin Olsson, är en liten bok med ett stort och viktigt budskap. Modersmål är ett ämne i den svenska skolan som alla barn som talar språk utöver svenska hemma kan ansöka om. Boken är skriven utifrån Nathalies perspektiv. Nathalie går i årskurs 3 och läser modersmål engelska i skolan. Som hon beskriver i boken är modersmål ett ämne som ger flerspråkiga elever möjligheten att prata med andra med samma modersmål, lära sig att skriva på modersmålet, lyssna på och diskutera berättelser och få en djupare förståelse för sina flerspråkiga familjer. Denna lilla bok väcker nyfikenhet och ger svar på frågor om vad modersmålsämnet är för familjer i Sverige. Jag kan varmt rekommendera boken!”
Du hittar Jag läser modersmål! Vet du vad jag har lärt mig! här!
Idag släpptes Sharmila Vithlanis bok Jag läser modersmål! Vet du vad jag har lärt mig? Ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat och hon har länge kämpat för att öka förståelsen för ämnets vikt.
Hon har samarbetat med Skolverket genom inspirationsföreläsningar om hennes metoder och undervisningserfarenheter samt intervjuats av Skolforskningsinstitutet där hon medverkat i institutets podcast om sina erfarenheter inom modersmålsundervisning.
I Skolforskningspodden är Sharmila med och diskuterar undervisning i det flerspråkiga klassrummet. Forskningen visar att det är bra att låta eleverna använda sitt förstaspråk, men hur vet man som lärare att man når fram?
Hon intervjuas även i en artikel på Skolforskningsportalen. Där berättar Sharmila bland annat att hon prövar sätt i klassrummet som är nya för henne.
”Det är så häftigt när något funkar! Jag tycker om att berätta för föräldrar att de kan vara stolta över eleverna. Och jag gillar utmaningen att man som lärare alltid måste förändra och pröva nytt.”
Lyssna på poddavsnittet där Sharmila medverkar här!
Läs artikeln på Skolforskningsportalen här!
Du hittar Jag läser modersmål! Vet du vad jag har lärt mig? här!
Brustna relationer av Annica Jäverby får 5/5 ❤️ på bloggen Rämmengården
Brustna relationer är Annica Jäverbys debutroman och den första delen i en serie om två om Marie. I boken blir hon äntligen tillsammans med Tim, den man hon varit förälskad i sedan tonåren. Hon tror att de ska leva lyckliga i alla sina dagar, men så blir det inte. När Marie blir gravid med deras första barn vill Tim att hon ska göra abort. Hon är överlycklig när sonen föds, men Tim drar sig allt med undan. Plötsligt är hon ensamstående mamma till en liten pojke och ett till barn i magen.
Sedan träffar Marie Johan och det blir inledningen till ett nytt kapitel för henne och barnen. Men det finns ett orosmoment i livet, nämligen svärmor som behandlar henne illa.
I bloggen Rämmengården skrivs så här om boken;
”Det är intressant att följa hennes historia genom livet. Författaren beskriver livet för Maria på ett naket och ärligt sätt. Uppbrottet med Tim får henne att tappa sugen på kärleken, ända tills hon träffas Johan vill säga. Då börjar ett nytt kapitel i livet, men även här kantas livet av svårigheter. Man kan nog känna igen sig när man läser den här historien. Livet är inte alltid så enkelt. Jag ser fram emot att läsa nästa del i serien.”
Läs hela recensionen här!
Du hittar Brustna relationer här!
”Komplicerade karaktärer, med så mycket mörker, mixas med idylliska miljöer i denna debutroman. Snabbläst och spännande.”
Så skriver Camilla Olsson om Jenny Jennerheds bok Juliregn på Instagramkontot @bokbytarhus1
I Juliregn flätas fem människors öden samman under en turbulent sommar på Rörtången, ett litet kustsamhälle nordväst om Kungälv. Det är en historia om kampen att hålla fast vid kärlek och lycka, men framför allt om att överleva. Där intriger, sex och död avlöser varandra och för alltid förändrar livet för de inblandade.
Läs hela inlägget här!
Du hittar Juliregn här!