fbpx
Ekström & Garay
  • Aktuellt ▼
    • Novelltävling
    • Nyheter
    • Blogg
    • Poddar
    • YouTube
    • Nyhetsbrev
    • Sök
  • Böcker
  • Författare
  • Pressurval
  • Manus
  • Film
  • Förlaget ▼
    • Agentur
    • Lediga tjänster
    • Magasinet
    • Klassiker
    • Filosofiska verk
    • Kontakt
    • Logotypen
    • Om oss
januari 15, 2021

Tidningen Land tipsar om Du tysta, du glädjelika sköra

David Östlund - Du tysta, du glädjelika sköra

“En gripande, välskriven och drabbande bok om en familj som minst av allt hänger ihop som en familj förväntas göra. Boken utspelar sig i en landsbygdsmiljö som stannat upp och där framtiden ser allt annat än ljus ut. Obarmhärtig i sin tankesfär men helt klart läsvärd och en berättelse om ett Sverige som finns på många håll.”

– Joel Linderoth, Land Nr 2, 2021

Läs mer om David Östlund

januari 15, 2021

Ekström & Garay nyhetsbrev januari 2021

Hedersuppdrag från Olof Palmes minnesfond

Vi på Ekström & Garay är mycket stolta över att ha fått uppdraget att formge och trycka The missing voice/Den saknade rösten. I januari 2020 tog David Cornwell (John Le Carré) emot Olof Palme-priset vid en ceremoni i Stockholm, i det som skulle bli hans sista framträdande. Boken innehåller Le Carrés tacktal på sex språk samt ett förord av Pierre Schori. Boken ges ut av Olof Palmes minnesfond i slutet av januari.

Fortsätt läsa nyhetsbrevet

john-le-carre-olof-palme-the-missing-voice-den-saknade-rosten

Dinter utav filter träffar Kristina Sandberg

Dinter utan filter

Vad var det som drev Kristina att skriva om trilogin hemmafrun Maj? Och hur blev det efteråt? Om detta och mycket annat pratar Richard och Kristina om i detta nyårsspecial av Dinter utan filter.

Lyssna på Podbean

Rakel Chukri intervjuar Jehoshua Kaufman

Sydsvenskan har intervjuat Jehoshua Kaufman, aktuell med romanen Ett hederligt svenskt namn. Chukri pratar med Kaufman om att vara jude i Malmö idag, och om den osannolika kärlekshistorian från Lunds 1920-tal, som nu blivit roman.

Läs intervjun på Sydsvenskan

Jehoshua Kaufman

Novelltävling

novelltavling

Glöm inte att skicka in din novell till oss, du tävlar inte bara om att bli publicerad utan också om 50 000 kr i prispotten! Deadline är 1 februari.

Läs mer om tävlingen hos Ekström & Garay

Recensioner

Sydsvenskan recenserar Mendelssohnkartan av Diane Meur

”Meur tecknar inte bara ner en släktkrönika med många detaljer, hon skriver också, parallellt, om sin egen resa genom det kolossala material som hopar sig under djupdykningen i historiens brunnar – via skiftande miljöer och minnesmärken.” skriver Carlhåkan Larsén.

Läs recensionen på Sydsvenskan

DAST Magazine recenserar Råttan Black edition

“Kerstin Höfler är barnpsykiater och ekonom, Johan Höfler är polis och socionom. Fackkunskaperna är alltså gedigna och det är en fröjd att ta del av en verklighetstrogen intrig. Både när det gäller hur en till synes väl fungerande person uppträder när alla spärrar släpper och hur ett kriminellt nätverk växer inne i en hederlig byråkrati.”

– Kerstin Matz

Läs recensionen på DAST Magazine

Kerstin och Johan Höfler - Råttan

Björn Kohlström, Bernur, recenserar Allt som brinner upp i ett avsked

“Bäst fungerar det när Persson släpper taget om alla dessa samtalspartners: ‘vi som är bortom, bortanför räddning, kan anta vilka former och / skepnader, som vi behagar; Karhögstorg är ett avbränt hus, hjärtat brann / ner till grunden, det som finns kvar är aska, förkolnade resten av hur / man berättar om hitom, i skärvorna och fragmentens brutna berättelser / Hon som var jag är borta’.”

– Björn Kohlström

Läs recensionen på Bernur

cecilia-persson-allt-som-brinner-upp-i-ett-avsked
januari 14, 2021

Göteborgs-Posten intervjuar Anette Selberg

Anette Selberg

“– Jag hade en snart ettårig son, förklarar Anette. Jag började komma in i mammarollen och plötsligt fick jag det härliga beskedet att jag var gravid igen.

Hon gör en kort paus innan hon fortsätter:

– Men dagen efter kom cancerbeskedet. Först lyfts man upp i så mycket glädje, för att sedan bli nedplockad…”

Läs intervjun i Göteborgs-Posten

Läs mer om Anette Selberg

januari 13, 2021

En bok i veckan intervjuar Johanna Eisfeldt

Johanna Eisfeldt

“Jag får inspiration från min hembygd i Västerbotten. Skogen, havet, sjöarna och fjällen ger mig energi och skrivlust. Jag läser mycket litteratur i många olika genrer och inspireras av andra författare. Musik har en stor betydelse för mitt skrivande.”

Läs hela intervjun på Instagram

Läs mer om Johanna Eisfeldt

januari 13, 2021

Digitalt samtal: Bokmåndag med Valentina Cuevas

Valentina Cuevas

Den debuterande poeten Valentina Cuevas kommer till Vällingbys författarscen i ett samtal om klass, rasism och kärlek. Hennes diktsamling handlar om våldet i vardagen, queer romantik och klasskillnader.

Tid: 25 januari, kl 18:00
Plats: Facebook

Läs mer om evenemanget på Facebook

Läs mer om Valentina Cuevas

januari 11, 2021

Den förtvivlade hästen på Bråvalla hed nominerad av Nättidningen Svensk Historia

Stig Welinder - Den förtvivlade hästen på Bråvalla hed

Nättidningen Svensk Historia nominerar Stig Welinders Den förtvivlade hästen  på Bråvalla hed till Årets bok.

Läs mer på Nättidningen Svensk Historia

Läs mer om Stig Welinder

januari 11, 2021

En bok i veckan och BOKstavligttalat recenserar Du tysta, du glädjelika sköra

David Östlund - Du tysta, du glädjelika sköra

“En helt lysande debut!! Efter att jag hade öppnat den ville och kunde jag inte lägga den ifrån mig. David Östlund menar att berättelsen är 𝑙𝑎̈𝑡𝑡𝑙𝑎̈𝑠𝑡 𝑚𝑒𝑛 𝑠𝑣𝑎̊𝑟𝑠𝑚𝑎̈𝑙𝑡 och det kan jag hålla med om. Jag gillade allt med denna bok. Språket är naturligt och boken blir aldrig tråkig även om det i grund och botten inte egentligen händer så mycket.”

– En bok i veckan
Läs hela recensionen på Instagram


“Oj vilken skildring författaren har gjort. Jag blev helt slut efter att ha läst boken och det tog ett tag innan alla känslor föll på plats. Jag är ömsom beklämd över Lars Oves tankar, situation och handlingar, ömsom mjukt ömmande för att hans liv inte stött på de utmaningar man behöver för att utmanas mentalt.”

– BOKstavligttalat
Läs hela recensionen på Instagram

 

Läs mer om David Östlund

januari 11, 2021

Föreläsning om Infiltration i välfärden av Kerstin och Johan Höfler

Kerstin & Johan Höfler

Kerstin och Johan Höfler håller föredrag på Lunds universitet om infiltration i välfärden.

 

Läs mer om Kerstin & Johan Höfler

januari 8, 2021

En bok i veckan recenserar Dis

Johanna Eisfeldt - Dis

“Detta är en bok som fyller sinnena. De ger svärta ibland och kärlek ibland. Inspirerade av naturen. Både dikterna och bilderna är stämningsfulla och skänker känslor av alla dess slag. Johanna Eisfeldts dikter är enkla men samtidigt väldigt djupa. Jag gillar hur hon har fått till rytm i diktsamlingen där vissa partier känns lugnare och lättare att förstå, en paus för hjärnan”

Läs hela recensionen på Instagram

Läs mer om Johanna Eisfeldt

januari 7, 2021

BTJ-häftet recenserar Vacker var han, utav börd

Kathinka Lindhe - Vacker var han, utav börd: Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan

“Verket har ett digert bildmaterial, delvis från släktarkiv, och författaren går grundligt igenom Sparres släkthistoria, men hon blir aldrig tråkig. Tvärtom är boken ett fascinerande dokument om överklassens liv, men också ett stycke kvinnohistoria från en tid då gifta kvinnor var omyndiga och mannen ensam kunde ruinera hela familjen.
Helhetsbetyg: 4.”

– Inger Wassenius, BTJ-häftet nr 3, 2021.

Läs mer om Kathinka Lindhe

januari 5, 2021

Tusen sidor recenserar Verschwindigus

David Teschner - Verschwindigus
“Den märkligaste bok jag någonsin läst. Den är som en 107 sidor lång utandning där den säregna berättarrösten upplever känslor, tankar och dilemman jag knappt ens kan föreställa mig. Att säga att storyn är intensiv är en underdrift. Jag blir uttröttad, och stundtals orkar jag inte ens försöka förstå.
 
Berättarrösten är behållningen. Den är stark, unik och intressant, med ofiltrerade tankar och känslor från högt till lågt. Att få ihop allt är en bedrift i sig. Slutet tar en intressant vändning som påverkar min syn på hela boken, och gör mig nyfiken på mer av David Teschner.”
 
Läs hela recensionen på Tusen sidor
 
Läs mer om David Teschner
januari 5, 2021

Bernur recenserar Allt som brinner upp i ett avsked

Cecilia Persson - Allt som brinner upp i ett avsked

“Bäst fungerar det när Persson släpper taget om alla dessa samtalspartners: ‘vi som är bortom, bortanför räddning, kan anta vilka former och / skepnader, som vi behagar; Karhögstorg är ett avbränt hus, hjärtat brann / ner till grunden, det som finns kvar är aska, förkolnade resten av hur / man berättar om hitom, i skärvorna och fragmentens brutna berättelser / Hon som var jag är borta’.”

Läs hela recensionen på Blogspot

Läs mer om Cecilia Persson

januari 4, 2021

Västerbottens-Kuriren intervjuar Ann-Sofi Tapani

Ann-Sofi Tapani

För fyra år sedan slutade hon som vd för Bostaden och blev pensionär. Nu kommer Ann-Sofi Tapani med en bok som beskriver uppväxten i Muodoslompolo – och pläderar för en hållbar livsstil.

Många förknippar namnet Ann-Sofi Tapani med en kommunal makthavare. Hon har trots allt 36 år som kommunal chef bakom sig, och avslutade karriären med åtta år som Bostadens vd.

När hon nu släpper boken Under norrskenet blir jorden liten träder en annan bild fram. Här syns en annan sida av henne.

Fortsätt läsa

Men vad är det för bok? När vi träffas för en coronasäker intervju på Östra station kallar jag det för poesi men då invänder hon.

– För mig är det förmätet att kalla det poesi, för mig är det texter. Ordet berättelser tycker jag också om, och jag avslutar boken med några sådana, säger hon.

Hon menar att därifrån hon kommer fick hon höra människor berätta om olika händelser för varandra. Och hon satt gärna och lyssnade på de äldre. Uppväxten var alltså i Muodoslompolo, en by som ligger vid finska gränsen cirka elva mil norr om Pajala tätort. Idag är byn liten men på 1950-talet beskriver Ann-Sofi Tapani den som ett levande samhälle med drygt 300 invånare, tre butiker, post, skola, bibliotek med mera. Hemma hos Tapani fanns telefonväxeln som barnen fick vara med och sköta, i övrigt var det ont om hålltider.

De var fem barn och två vuxna som bodde i två rum och kök på nedre plan. På övervåningen bodde farfar och farmor i ett rum och kök med tre barn som förlorat sina föräldrar. Vatten fick hämtas i brunnen och det var utedass som gällde. Det var ett annorlunda samhälle, jämfört med idag.

– Vår bekvämlighet idag har gått över alla gränser, konstaterar hon.

Ann-Sofi Tapani har alltid varit en läsande människa och har de senaste åren skrivit en hel del. Vad hon gjorde inför den här boken var att samla ihop texter som har med hennes uppväxt att göra, eller som har en viss anknytning till den. Hon vill berätta om en tid då människor levde närmare naturen och hade en insikt om att de var beroende av naturen.

– Människan är inte frikopplad från naturen. Jag blir så förvånad ibland att folk ser det så, hur kommer det sig? Är det de stora strukturerna i städerna som gör det?

Hon är genuint oroad över klimatförändringarna.

– Ska vår planet överleva måste vi ändra väg. Det är vad en del av texterna i boken handlar om. Det är en sorg som ligger bakom, att vi inte kommit längre. Det är som om människor vet om det här men inte vill ta in det, det är förödande, säger hon eftertänksamt.

Hon säger att hon inte vill predika, det är därför hon ville skriva en annan sorts bok. En bok som går tillbaka till en mer hållbar livsstil, och med hållbarhet menar hon inte bara det ekologiska utan även socialt och ekonomiskt.

Samtidigt menar hon inte att det var någon rosenskimrande tillvaro. Hon beskriver “familjens största sorg” vilket var att mamma fick ett slaganfall och sedan blev liggande. Eller hur barnen inte fick tala finska på skolgården trots att det var det språk de oftast pratade. Eller att cancer var vanligt efter att hormoslyr använts för att bekämpa lövträden. Det är i alla fall något som hon reflekterat över.

Hon berättar om mormor som blev 101 år, och trots att familjen ägde några renar åt hon inte kött. Frukosten bestod av kokt sik och mandelpotatis.

– Hon tyckte väl att det var fel att äta kött. Det fanns ändå inget på den tiden som hette vegetarianer, hon hade tagit ställning själv.

Mormor hade också gjort upp med en av affärsägarna att hon alltid skulle få köpa en ask Tulo för en dolpa (25 öre).

– De visste inte att hon skulle leva till hon blev 101 år, säger hon med ett leende..

Allt det här berättar hon efter att hon fått frågan om texterna, men Ann-Sofi Tapani tycker uppenbarligen att det är roligare att prata om Muodoslompolo, och alla de människor som kämpade och levde ett så anständigt liv som möjligt, trots den karga miljön. Som att hon och andra barn lekte genom att sitta på bandet som ledde till sågen, och sedan hoppa av just innan de nådde sågklingan. Men en dag när hon lekte i sågspånet hörde hon pappa ropa “sök tummen”. Då hade han sågat av tummen och medan han sprang iväg skulle Ann-Sofi leta reda på tummen.

Hon hittade den inte, och innan pappan dog hade han bara två hela fingrar kvar på ena handen.

Men föräldrarna hade också insikter om samhällsförvandlingen. En av Ann-Sofis bröder ville ta över jordbruket men det fick han inte, det var bättre att barnen utbildade sig.

Vilket även Ann-Sofi gjorde. Men slumpen spelar in så när hon var i Schweiz för att lära sig franska 1972 fick hennes mamma hjärnblödning, och eftersom hon togs till sjukhuset i Umeå var det hit Ann-Sofi kom, och så blev hon Umeåbo. Det var här hon utbildade sig, och sedan arbetade på Ultra, blev kommundelschef i Holmsund Obbola, blev skoldirektör innan hon blev vd på Bostaden. Hon är stolt över att de införde bussarnas informationsskyltar, eller att Bostaden skaffade solceller. För att nu ta två exempel.

– Skulle vi kunna bygga städer där vi har närmare till naturen?

– Det finns en naivitet där vi är väldigt teknikorienterade med en väldigt självisk syn på vad vi har rätt att göra, och naturen tål inte allt.

Det här kan låta allvarligt men Ann-Sofi Tapani har ingen övertro på sin bok Under norrskenet blir jorden liten.

– Jag har inga förväntningar, det är inget höglitterärt det här, men kanske är det intressant för folk att läsa ändå.

Lars Böhlin

Läs intervjun i Västerbottens-Kuriren

Läs mer om Ann-Sofi Tapani

januari 4, 2021

Monica Ivesköld recenserar Släktstorm

Birgitta Illyés - Släktstorm

“Den här boken kommer att stanna i mitt medvetande – länge. Jag ger den 4,5 av 5 möjliga stjärnor, framförallt baserat på de saker som kan förbättras inför kommande romaner. Jag hoppas innerligt att jag inte behöver vänta alltför länge på nästa roman av Birgitta. Stort grattis till en lysande roman!”

Läs hela recensionen på Monica Iveskölds blogg

Läs mer om Birgitta Illyés

januari 2, 2021

DAST Magazine recenserar Råttan – Black edition

Kerstin och Johan Höfler - Råttan

“Kerstin Höfler är barnpsykiater och ekonom, Johan Höfler är polis och socionom. Fackkunskaperna är alltså gedigna och det är en fröjd att ta del av en verklighetstrogen intrig. Både när det gäller hur en till synes väl fungerande person uppträder när alla spärrar släpper och hur ett kriminellt nätverk växer inne i en hederlig byråkrati.”
– Kerstin Matz

Läs hela recensionen på DAST Magazine

Läs mer om Kerstin & Johan Höfler

december 30, 2020

Dinter utan filter: #11 Kristina Sandberg

Dinter utan filter

När Kristina Sandbergs  trilogi romaner om Maj kom verkade de läsas av alla. Själv väntade jag. Ibland vill man inte gå dit alla andra går. Men nu har jag läst Att föda ett barn, Sörja för de sina, Liv till varje pris, samt även romanen Ta itu. Vad var det som drev Kristina att skriva om hemmafrun Maj? Och hur blev det efteråt? Om detta och mycket annat i 11e avsnittet av Dinter utan filter. Ett nyårsspecial med en modig författare.

Stort tack till Kristina för att du ville vara med. Tack också till skådespelaren Anna Lyons för uppläsningarna. Tack till Cicely Irvine för musiken. Tack också till bokförlaget Ekström & Garay. Utan er ingen Dinter utan filter.

Gott nytt år!

Dinter utan filter produceras av förlaget Ekström & Garay.

december 29, 2020

Recensioner av Släktstorm

Birgitta Illyés - Släktstorm

Den här underbara spänningsromanen var en överraskning. Jag gillade verkligen Birgittas skrivarröst. Älskar böcker med korta kapitel, något som den här romanen bjöd på. 89 kapitel och en epilog – perfekt för mig. Korta kapitel med spänning och dramatik leder oss läsare framåt.

Läs hela recensionen på Monica Iveskölds blogg


Jag hade lite svårt att komma igång och komma in i berättelsen i början, det var lite för långsam tempo just nu för mig, men det beror mer på mig och min situation just nu än på boken. Tempot ökade något ju längre in i boken man kom och det gjorde sen att det blev ett bra läsflöde

Släktstorm är en välskriven roman som jag tyckte mycket om att läsa.

Läs hela recensionen på Boklysten

Fortsätt läsa


Tempot i scenerna är riktigt högt. Speciellt i början. Relationer går sönder, saker och ting rämnar och på den vägen är det, liksom, hela sträckan ända till det bittra slutet.

Läs hela recensionen på Kafé K


Det här är en thriller om nära relationer där de konflikter som till slut kommer upp i ljuset får människor att agera brutalt och våldsamt. En svindlande färd mot ett möjligt stup bortom en oklar horisont. Ska huvudpersonerna klara av att bryta kedjan av strider som pågått i generationer i tid innan man faller över kanten?

Läs fler recensioner på Bokus

Läs mer om Birgitta Illyés

december 29, 2020

bokmalenanna recenserar Ak(c)ne

Johan Rantala Bonnier - Ak(c)ne

En samling minimalistiska och musikaliska texter som handlar om erfarenheter av akne.

Texterna är ganska abstrakta och behöver läsas flera gånger. Det gör jag dock med glädje då språket är fullt av stilfigurer och vackra ord. 

Läs hela recensionen på Instagram

Läs mer om Johan Rantala Bonnier

december 28, 2020

arbetsmiljöforskning.se intervjuar Kina Nilsson

Kina Nilsson

En dikt om dagen blev den livlina som infektionsläkaren Kina Nilsson så innerligt behövde när pandemin svepte in över Sverige. Efter långa arbetspass på sjukhuset skrev hon varje kväll en dikt om det hon upplevt. Det blev totalt 77 dikter som i slutet av september ges ut i en samling med titeln ”Och när hon får andnöd av sorg måste jag blunda”.

Läs hela recensionen på arbetsmiljoforskning.se

Läs mer om Kina Nilsson

december 23, 2020

P4 Kristianstad intervjuar Mikael Törneman

Mikael Törneman

“Marie Sandgren intervjuar Mikael Törneman om Debaclet i Brösarp“

Lyssna på intervjun på P4 Kristianstad

Läs mer om Mikael Törneman

december 23, 2020

Deckarlogg recenserar Debaclet i Brösarp

Mikael Törneman - Debaclet i Brösarp

“[Mikael Törneman debuterar] med en kombinerad landsortsdeckare, internationell thriller och polisroman där Brösarp, mer exakt Antikmässan och skänken på Gästis, utgör epicentrum.

Tre olika kriminalgenrer i en deckare? Ofta kan sånt bli alltför mycket, trångt och besvärligt för både deckarförfattare och deckarläsare. Under läsningen av Debaclet i Brösarp utbrast jag dock, flera gånger: Inte illa alls! Nej, riktigt bra ju.”

Läs recensionen på Deckarlogg

Läs mer om Mikael Törneman

december 23, 2020

Österlenmagasinet intervjuar Mikael Törneman

Mikael Törneman

“När Bertilstorpsbon Mikael Törneman romandebuterar gräver han där han står. I Debaclet i Brösarp förekommer många kända bymiljöer och även några lokala kändisar.

– Det finns så mycket feeling här, säger Mikael Törneman och blickar runt i skänken på gästis. Det är ett perfekt ställe för diskreta möten. Här kan man stirra på flammorna i den öppna spisen och samtidigt tjuvlyssna på hemliga överläggningar.”

Läs hela intervjun i Österlenmagasinet

Läs mer om Mikael Törneman

december 22, 2020

BTJ-häftet recenserar Snobbarnas bok

William Makepeace Thackeray - Snobbarnas bok

Snobbarnas bok (The book of snobs, 1848) utkommer här i förlagets Klassikerserie, i Erik Carlquists bearbetning av A.G. Engbergs översättning från 1886. Thackeray, författare och journalist med avbrutna juridikstudier, kritiserade med godmodig humor och elak satir förhållandena i England vid 1800-talets mitt. […]

Helhetsbetyg: 5.

– Tor Flensmarck, BTJ-häftet nr 3, 2021.

Läs mer om William Makepeace Thackeray

december 22, 2020

Sydsvenskan recenserar Mendelssohnkartan

Diane Meur - Mendelssohnkartan
Meur tecknar inte bara ner en släktkrönika med många detaljer, hon skriver också, parallellt, om sin egen resa genom det kolossala material som hopar sig under djupdykningen i historiens brunnar – via skiftande miljöer och minnesmärken. […]

Fortsätt läsa

Var och hur kommer ”kartan” in i bilden? Den hör till författarens konkreta arbetsmetod: hon klistrar upp arkivfynden på ohanterliga pappark, som förenas till en kalejdoskopiskt brokig härva av ättartavlor, ett virrvarr av livsöden: 765 individer prickas in. En berättelse om en berättelse som blir ett myller, i linje med projektets övergripande syfte: att skildra världen, inte enskilda öden utan tiden och rummen, och den subjektiva bildningsresan. Med bokens egna ord: ”Historien om en familj intresserar mig bara om den blir till Historien om världen”. Stora ord – men källorna vidgar sig till en flod, som mynnar i ett delta vilket går upp i ett hav av sammanflätade människor.

Hur fungerar detta som roman? Märkvärdigt väl, då man accepterar skrivarens ömsom hetsiga och uttröttade andhämtning. Ett storverk växer fram i det mödosamma faktasamlandets frenesi: författaren tycker sig gå ”vilse i en labyrint” under sin pennfäktning för ”den infernaliska romanen” med dess monster och mardrömmar. En text som har en början men inte något slut, och inte vidkänns någon naturlig gräns. Men på den resan finns många tänkvärda stationer, för läsarens eftertankar.

– Carlhåkan Larsén

Läs recensionen i Sydsvenskan (prenumeration krävs)

Läs mer om Diane Meur

december 21, 2020

Linneas bokhylla recenserar Dis

Dis

Vad glad jag blev över möjligheten att få läsa denna vackra diktbok av @utmarkensjohanna . Dikterna passar nog de flesta, även de som inte är vana vid att läsa poesi. Jag tycker att många av dikterna handlar om det viktiga i mellanmänskliga relationer och att verkligen bli sedd av någon annan. Det livsviktiga i närhet.

Läs recensionen på Instagram

Läs mer om Johanna Eisfeldt

december 21, 2020

Sydsvenskan intervjuar Jehoshua Kaufman

Jehoshua Kaufman

Jehoshua Kaufman upptäckte en osannolik svensk-judisk kärlekshistoria i Lund på 1920-talet. Rakel Chukri samtalar med psykologen om debutromanen och varför han tror att judar i Malmö vågar vara mer öppna idag.

Det är en klassisk historia. Rik yngling gör fattig husa med barn. Familjen griper in, sticker kanske till tjänsteflickan lite pengar och skickar iväg henne

Läs intervjun i Sydsvenskan (prenumeration krävs)

Läs mer om Jehoshua Kaufman

 

december 17, 2020

BTJ-häftet recenserar När virus får makt

Gösta Lempert - När virus får makt

Gösta Lempert levererar en samtidsaktuell intressant, tänkvärd och spännande debut. Det finns en initierad insiderkänsla i beskrivandet av miljöerna, karaktärerna och ämnet som lyfter berättelsen, ger en autentisk touch och blir en påtaglig styrka i boken.

– Henric Ahlgren, BTJ-häftet nr 2, 2021

Läs mer om Gösta Lempert

december 17, 2020

Deckarlogg recenserar Tonspel

Maj-Britt Niklasson - Tonspel

Härmed debuterar Maj-Britt Niklasson som skönlitterär författare. Det kan man inte tro. Hon är en av dessa debutanter som redan vid debuten faktiskt är författare. Fint handhavande med ord och formuleringar. Och ett ämne, som i likhet med målningarna motiv, är hennes eget och lika personligt som när hon målar.

Läs hela recensionen på Deckarlogg

Läs mer om Maj-Britt Niklasson

december 17, 2020

Österlenmagasinet intervjuar Maria Elena Bergman

Maria Elena Bergman

Med sju levnadsöden berättade genom uppbruten kronologi har Maria Elena Bergman inte gjort det särskilt enkelt för sig, när hon har skrivit sin debutroman Sju systrar. Men så är hon heller inte en kvinna som brukar välja den lätta vägen i livet.

– Jag har aldrig låtit mig hindras. Om folk har sagt till mig att jag inte kan göra något, har jag bara tänkt: Varför inte?

Läs hela intervjun i Österlenmagasinet

Läs mer om Maria Elena Bergman

december 16, 2020

Rebecka Nyman recenserar Ak(c)ne

Johan Rantala Bonnier - Ak(c)ne

Det som är positivt är att jag istället får starka känslor av många dikter på grund av dess ord. En spännande debut som en kommer att kunna läsa många gånger och hela tiden tolka på nya sätt.

Läs recensionen på Instagram

Läs mer om Johan Rantala Bonnier

december 15, 2020

Instagram recenserar Amarja

Erik Edsbagge Engström & Oskar Sjöberg - Amarja

“Associerade flera gånger till Hesses Stäppvargen. Inte för att de kanske är så lika egentligen (?) men det är någonting med den suggestiva och dekadenta stämningen som leder tankarna dit. Önskar att fler ska läsa den här så att jag har någon att diskutera den med.”
@littratur


“Det var länge sedan jag strök under så många vackra och tilltalande stycken som jag gjorde när jag läste Amarja och jag är minst sagt glad att jag fick möjligheten att läsa den. Amarja är en konstnärlig och alldeles egen roman som jag hoppas att fler tar del av.”
@littvet


“I början försöker jag ‘förstå’, men lämnar ganska snabbt denna initiala tanke och låter mig därefter bara ledas och se vart historien tar mig.”
@tankaromlitteratur

Läs mer om Erik Edsbagge Engström och Oskar Sjöberg

december 15, 2020

Sydsvenskan tipsar om Katarina Mazetti

Katarina Mazetti - Spritsmugglarens julafton och nio andra julnoveller
Lundaförfattaren slår till med en ny och brokig samling berättelser i julmiljö.

– Alexander Agrell, Sydsvenskan, Måndag 14 december 2020

Läs mer på Sydsvenskan (prenumeration krävs)

Läs mer om Katarina Mazetti

december 15, 2020

Sydsvenskan tipsar om Ad lib

Niklas Törnlund - Ad lib

Dikter som betraktar och reflekterar över den klassiska musiken och modern konstmusik.

– Alexander Agrell, Sydsvenskan, Måndag 14 december 2020

Läs mer på Sydsvenskan (prenumeration krävs)

Läs mer om Niklas Törnlund

december 15, 2020

Ekström & Garay nyhetsbrev december 2020

Juliga böcker att läsa i vinterrusket

Katarina Mazettis Spritsmugglarens julafton och nio andra julnoveller.

Med berättelsen om allt från ett splittrat grannskap som finner varandra i tvättstugan, det ekonomiskt utsatta paret som offrar sina få ägodelar för ett julaftonsleende och kvinnan som desperat försöker få till en Downton Abbey-jul.
Läs mer

Fortsätt läsa nyhetsbrevet

Katarina Mazetti - Spritsmugglarens julafton och nio andra julnoveller
Niklas Kröningskrona - Vintersaga

Vintersaga av Niklas Kröningskrona
November blir till december och vinden vänder i Sverige. ­Förutom att århundradets värsta storm hotar att förstöra all ­julmagi ligger också ett vemod och en uppgivenhet i luften. ­Ljuset vill vinna över mörkret men när svåra olyckor, dålig ­tajming och extrem otur inträffar blir det svårt.

Vintersaga är en stämningsfull feelgoodroman med en stor mängd svart humor.
Läs mer

Ad lib Niklas Törnlund

I Ad lib möter vi dikter som reflekterar och associerar kring specifika verk, kompositörer och teman inom den klassiska och modernistiska konstmusiken; en samling för den som känner sig hemma i två av de allra skönaste konsterna.

Läs mer

niklas-tornlund-ad-lib

Ekström & Garay har startat en litterär agentur!

kvinna-med-bok

Alexandra Prokopova är vår nya litterära agent, hennes uppgift är att representera författares verk utomlands och förhandla fram bästa möjliga villkor för författaren vid utländsk utgivning. Med hjälp av kunskap inom bokbranschen och ett brett kontaktnätverk är den litterära agenten den som når ut till förlag i Tyskland, Storbritannien, USA såväl som andra länder, med målet att nå en internationell läsarkrets.   

Läs mer

Örnen och Kråkan recenserar Cecilia Perssons Allt som brinner upp i ett avsked

”Vildsint sökande, otålig, krängande, slängig, på jakt efter ett språk.” Göran Sommardal läser Cecilia Perssons nya diktsamling Allt som brinner upp i ett avsked och lockas till omvägar över Borges, Dante, Marquez och Hermann Broch. 

Läs eller lyssna på recensionen hos Örnen och Kråkan

cecilia-persson-allt-som-brinner-upp-i-ett-avsked

Agneta Pleijel gästar Dinter utan filter

Hur når man fram till den man än gång kanske var? Hur skriver man sitt unga jag. Går det att få kontakt? Dinter utan filter på besök i en lägenhet bland böcker och tavlor. Gäst i tionde avsnittet är ingen mindre än Agneta Pleijel, en av landets författargiganter med en verkförteckning på 25 romaner, diktsamlingar och pjäser.

Lyssna på avsnittet här

Nya medarbetare

Magnus Wikermark

Vi vill så hjärtligt välkomna Magnus Wikermark, ny marknadsförare på Ekström & Garay! Magnus är certifierad Key Account Manager från IHM Business School, med en universitetsexamen i Media & kommunikationsvetenskap. Han har över 10 års erfarenhet av B2B-försäljning och marknadsföring från framför allt mediabranschen, tidningar och radio.

sveriges-forfattarforbund

Vi vill också rikta ett grattis till vår förläggare Melker Garay som erhållit ett stipendium om 60 000 kr från Sveriges författarförbunds kopieringsfond.

december 14, 2020

Instagram recenserar Verschwindigus

David Teschner - Verschwindigus

“Fascinerande, spännande & stark debut!”
@jenniesboklista


“En stark, fascinerande bok där de finns känslor man kan känna igen sig i. En oväntad twist som man ville veta mer av.”
@monsterasbokcirkel


“En psykologisk thriller som jag finner fascinerande och intressant. En bra bok som påminner lite om Brott och straff men på ett bättre sätt.”
@mabook_17


“Med ett imponerande språk dyker Teschner ner i människans inre, på ett sätt. Man dras med i huvudpersonens överväldigande tillstånd. Allt byggs på, lite i taget. Spännande och annorlunda.”
@natreadsthings


“Och det är bra, riktigt bra. Boken är inte lång, avsaknaden av kapitel och sättet att skriva, gör att den inte ska vara längre heller och jag har svårt att lägga den ifrån mig när jag väl kommit in i den.”
@josefinesbokresor


Läs mer om David Teschner

 

december 12, 2020

Boel Adler läser dikter av Niklas Törnlund

Niklas Törnlund - Ad lib

Boel Adler spelar musik för en ovanligt mörk december, och läser ur Niklas Törnlunds nya diktsamling Ad Lib – improvisationer kring klassisk musik.

Lyssna på Lördagsmorgon i P2 på Sveriges radio

Läs mer om Niklas Törnlund

december 11, 2020

Kristianstadsbladet recenserar Kina Nilsson

Kina Nilsson - Och när hon får andnöd av sorg måste jag blunda

Jag läser dessa rapporter om slit och förtvivlan, om avsked som inte får äga rum, om sorg. Om att försöka trösta genom skyddsmask och med handskar på händerna. Dödsannonserna blir allt fler i tidningen och det är svårt att gasta fram orden till gamla och sjuka öron. Mycket blir både ohört och osagt. Och personalen som vårdar kan också gråta över sin otillräcklighet och av sin trötthet.

– Eva Ström

Läs hela recensionen i Kristianstadsbladet

Läs mer om Kina Nilsson

december 9, 2020

Miljömagasinet recenserar Bengt Berg

Bengt Berg - Dag för dag: Texter från en särskild tid

Det blir ett annorlunda liv i coronatiden. Inga möten, inga poesifestivaler, inga bokmässor och framförallt inga nya resor att berätta om.

Bengt Berg, 70+, har fogat sig och redogör nu för sitt första kvartal under den påtvingade karantänen. Han har inte tråkigt och det har inte läsaren heller. Han lekar frihet genom att skriva, han flyr in i tankarnas värld, berättar han, hittar vägen till stora och små ämnen.

Fortsätt läsa

Bengt Berg, författaren och poeten från Norra Värmland, tittar på naturen framför fönstret eller går på promenader, ibland med kameran i handen som öppnar för nya känslor och ord:

Solen går upp
Solen går ner
som en jojo
av ljus –

På sidan intill finns ett helsidesfoto, en björkskog där solbollen gnistrar genom stammarna (se nedan).

94 ”dagar” – händelser, minnen, funderingar och poesi – ryms i Dag för dag. Dagarna är uppfyllda med vädret, årstiderna, trädgården och naturen. Småilsket avbryts stämningen genom grannens robotgräsklippare. Typiskt Bengt Berg att kunna roa utan att förstöra den lyriska grundstämningen för läsaren.

Och så kommer maj månad. Den 8–9 maj markerar slutet för det stora kriget 1945. Kriget, det ”andra i världen”, tog fem år – ingen lång tidsrymd, men oändlig att genomlida, skriver Berg och fortsätter, ekonomiska drivkrafter och politiska ambitioner finns alltid i bakgrunden och han avslutar, tiden mellan andra världskrigets slut och fram till i dag den 8 maj 2020 skulle tidsmässigt rymma femton (15) världskrig. Kusligt!

Sysselsättning och stimulans får Berg lika mycket genom internet, webbsändningar med poeter runtom i världen som genom böcker eller utblickar ur fönstret och reseminnen. I Alla dessa dagar låter Berg platserna han har besökt virvla runt framför det inre ögat, ett kalejdoskop. Minns Daugavpils i sydöstra Lettland, med en rysktalande majoritet, minns månskenet en kväll i Managua, minns regnskuren i Hanoi och så vidare. Och denna minnesstorm avslutar han med ”och det som jag glömt finns också någonstans men var?” Läsaren får lust att själv framkalla förflutna upplevelser, kanske resor.

Då och då bidrar Bengt Berg med aktuella dikter i boken, pandemitiden är närvarande och väcker eftertanke:

Förr var närheten eftersträvansvärd, nu är det
avstånd som gäller. Inga problem tänker vi
som levat våra liv i marginalen väldigt länge.
Skalan lyder 1:1000, vilket betyder att
2 m på Medborgarplatsen motsvarar 2 km
här i det istadiga inre stödområdet

heter det i en dikt som skrevs på en ”försiktig aprilmorgon”.

Ett 20-tal författar- och poesikollegor förekommer i boken. Några gick bort i år, dansk-palestinske Yahya Hassan, 24 år gammal – en ny Arthur Rimbaud? –, den norske författaren Arvid Torgeir Lie, född 1938, och finlandssvenske poeten Gösta Ågren (född 1936). Ågren får avsluta Korsnäs suite, en dikt Berg tillägnade åt Carita Nyström (1940–2019), författare och poet, svägerska till Gösta Ågren. Det känns att Berg sörjer dem genom att minnas, samtidigt får läsaren ett oväntat tillfälle att bekanta sig med nya hittills ofta okända poesivärldar.

”Varje dag en ny text som utgår från en impuls, en idé, en måhända utmanande tanke: passa på, snart kanske din tid är ute”, lyder ett citat ur Göran Tunströms roman Karantän från 1961. Tunströms ledord verkar som skapat för Bengt Berg.

– Susanne Gerstenberg, Miljömagasinet 50 2020

Läs mer om Bengt Berg

december 9, 2020

Instagramröster om I ljuset dansar skuggor

Charlotte Smeds Bergenwitt - I ljuset dansar skuggor

Läs mer om Charlotte Smeds Bergenwitt här.

”Det tar något kapitel för mig att fastna, men när jag väl gör det sträckläser jag I ljuset dansar skuggor av @bergenwitt I boken får vi följa Elina och hennes ångestfyllda attacker med obehagliga syner och efterföljande minnesluckor. Att Elinas imaginära syner sammanfaller med verkliga mord får läsaren att förstå att det är något som inte stämmer. Parallellt med att Elina får kontakt med både polis och terapeut för att gräva i sanningen lägger jag som läsare mitt egna pussel. Ett pussel vars bitar jag blandar om i takt med att läsningen fortskrider. Vad är det egentligen som hänt och varför? Berättelsen är skickligt uppbyggd och tempot högt. Mot slutet har jag listat ut hur allt hänger ihop och kan njuta av läsa hem de sista sidorna av denna spännande debut av Charlotte Bergenwitt. Rekommenderas varmt!”

@bokmalin

Läs fler recensioner


”Ibland kommer det en bok som överraskar. Jag hade inte alls väntat mig att den här boken varken skulle vara den här typen av bok eller att jag skulle möta en spännande ny deckaridé. Jag gillade också verkligen kriminalassistent Chandi. Hon var intressant och stod ut.

Det här måste vara årets mest oväntat positiva läsupplevelse. En debut som lovar gott inför framtiden.”

@boktokig


”KÖP, LÅNA,LÄS ! Jag bad mitt bibliotek köpa in @bergenwitt och det gjorde dom, och det är jag väldigt glad för. Det är en spännande bok, med fantastiska miljöbeskrivningar, och väldigt bra personbeskrivningar.det är välskrivet och jag gillar mixen av ämnen som löper parallellt med deckarhistorien. det är inte illa att få med balkanmaffia, psykisk ohälsa och hur det kan vara att vara andra generationens invandrare i en och samma bok. Jag läser ganska mycket deckare, och är inte helt lättimponerad men det mina vänner är jag verkligen nu.”

@moritz.de.luxe


”Det här är en riktig bladvändare! Charlotte Bergenwitts imponerande debutbok är en fyllig, välskriven och spännande bok! Hon har blandat svensk deckare med Indien, forna Jugoslavien och psykisk ohälsa och toppat det med obehagliga detaljer. Fantastiskt! 😊👍🏻

Betyg: 📗📗📗📗+ (4+/5)”

@annsofi_skrivliv


”Detta är en strålande debut av @bergenwitt! I ljuset dansar skuggor är oerhört spännande med intressanta och komplexa karaktärer som man inte kan eller vill sluta att följa. Storyn är väldigt stark och upplösningen är oförutsägbar. @bergenwitt skriver som om hon inte har gjort annat och språket är väldigt fint men okomplicerat. Detta är en mycket välskriven bok och jag älskade den! Jag ger I ljuset dansar skuggor 4,5 av 5 i betyg. Ser med spänning fram emot kommande böcker från den här författaren!”

@fridas_bookcorner


”Det här är författarens debutroman. En spänningsroman som verkligen lever upp till sin genrer. Den är så spännande, en riktig bladvändare. Kapitel efter kapitel lämnas det spår av mörkt mystisk atmosfär som tar läsaren närmare sanningen. Jag tycker kapitlen inte var långa alls utan helt perfekt för min smak. Det var noggrant beskrivet i varje händelse och bland karaktärerna och ett stort plus är att författaren har tagit med dialekten vi har här uppe i norr. Jag ÄLSKAR den här boken och kan varmt rekommendera den till er att läsa.”

@annebannesbokhylla


”En 400 sidors tegelsten fullspäckad med spänning, målande miljöbeskrivningar, ett otroligt känsloregister och vackert språk.

Bergenwitt berör mig. Både med de fina personporträtten men också med språket och den mörka berättelsen som sakta nystas upp. Jag tycker väldigt mycket om Chandi, hon är en frisk fläkt i denna genre och jag vill läsa mer om henne!

Boken får ✨✨✨✨ av 5.”

@bokhyllaniskuggan


”Jag säger bara WOW!! Vilken välarbetad spännande debutroman. Hade jag inte vetat att det är Charlottes första bok hade jag utan tvivel trott att den är skriven av en väletablerad författare med redan ett gäng utgivna böcker i bagaget.

Mitt betyg 🌞🌞🌞🌞🌞/5 📖📖📖📖📖

I ljuset dansar skuggor är en psykologisk thriller som är i en klass för sig. Ett riktigt mästerverk med olika händelseförlopp som sedan knyts samman. Som läsare älskar jag när man själv aktivt försöker lösa fallet tillsammans med karaktärerna och får de olika pusselbitarna under tiden.”

@erikasbokhylla


”Wow!! En sån debut!! Jag är mäkta imponerad. Språket. Karaktärerna. Handlingen. Charlotte Bergenwitts romandebut bjuder på nagelbitarspänning och ett psykologiskt djup. Boken är välskriven med ett språk som tilltalar mig. Det är stundtals poetiskt. Karaktärerna är intressanta och färgstarka. Jag trivs i deras sällskap och hoppas få träffa dem igen. Kanske blir det en uppföljare?

Berättelsen är ruggigt spännande rakt igenom, från första kapitlet till sista sidan. Det råder “bara ett kapitel till”- varning här. Jag vill läsa vidare, måste veta hur det går och hur allt hänger ihop. För det är inget som är glasklart, jag har tänkt i många olika banor innan lösningen är där. Lyllos dig som ännu inte läst. I ljuset dansar skuggor får ☕☕☕☕☕.”

@enkoppoenbok


”I ljuset dansar skuggor är brutal och fantastisk. Detta är en spänningsroman du måste läsa!

Stort grattis till Charlotte Bergenwitt till en otrolig debut. Du har fått en läsare som kommer vilja läsa allt du skriver i framtiden!

Självklart 5/5 i betyg!”

@bookishlyfalling


”Jag har läst I ljuset dansar skuggor av Charlotte Bergenwitt. En spänningsroman som handlar om Elina som plågas av hemska syner och minnesluckor. Chandi är kriminalassistenten som tillsammans med sitt team får i uppdrag att lösa ett makabert mord. Ett mord som snabbt blir flera …

Som vanligt vill jag inte avslöja för mycket, utan ni får läsa själva. Och det tycker jag ni ska, för det här är en rysligt bra och välskriven roman med karaktärer jag verkligen känner för. Att det är en debutroman är svårt att tro. Jag ser mycket fram emot nästa bok av Bergenwitt.
🎭🎭🎭🎭+”

@fantasybylinda


Charlotte Bergenwitt har skrivit en spänningsroman, som jag inte vill ska ta slut! Detta är vad man i dagligt tal kallar bladvändare, men samtidigt är boken så bra så jag vill verkligen inte att den skall ta slut!

Karaktärerna är otroligt intressanta, och det byggs hela tiden upp en förväntan inför vad som kommer hända med dem!

@ninasbokhylla


”Det här är absolut ingen vanlig debut, du skriver som en redan fullfjädrad författare. Med den här spänningsromanen platsar du bland alla andra fantastiska deckarförfattare som vi har i det här landet!

Jag kommer på mig själv att hålla andan, det går undan i handlingen här finns ingen ”dödperiod” det känns som om jag är en riktig åskådare i en ovanligt skickligt inspelad film. Du målar med orden så att det känns som om karaktärerna sitter bredvid mig i rummet, de ligger bredvid mig i hängmattan, ja de finns lite överallt. Jag springer bredvid poliserna precis i slutet och min andhämtning är precis lika tung som deras. Jag kommer att bära med mig Elina ett bra tag, och allt hon har gått igenom..

WOW! 💚💚💚💚❤️/5 Är du säker på att du inte har skrivit ett antal böcker före den här?!?!”

@kustboktanten


”Charlotte har skrivit en debut(!) som lämnar mig helt tagen. Vi får följa Elina som lider av psykisk ohälsa och Chandi som tillsammans med sina kollegor utreder fruktansvärda mord.

Kanske låter beskrivningen inledningsvis inte som något utöver det vanliga i kriminalgenren, men den här boken liknar ingenting jag läst förut. Det beror mycket på alla underbara karaktärer men framförallt på den starka skildringen av Elinas inre kamp med sig själv.

Som en stor beundrare av Stephen Kings målande personporträtt kommer jag att tänka på honom när jag läser I ljuset dansar skuggor. Det finns djup och en väl genomtänkt personlighet i varje karaktär. Jag är Så imponerad!”

@kickisbokylla


”Åh, vilken fantastisk bok! Hur kan detta vara författarens debutbok? 💙 Det är verkligen en välskriven spänningsroman som sakta, steg för steg ger en ledtrådar för att till sist leda fram till den nervkittlande upplösningen. Historien har flera dimensioner och många lager av berättelser som kommer fram samtidigt. Mycket skickligt skrivit! Efter att ha läst många positiva recensioner om boken var mina förväntningar höga -och de infriades med råge! 💙

Jag tycker om att det är en blandning av övernaturligt och vanlig vardag. Jag får inblick i svåra sjukdomar, tragiska uppväxter och brutala tankegångar. Det gör mig till en mer ödmjuk läsare.

Det är en råhet genom boken som inte lämnar mig oberörd. Sexuella övergrepp, våldtäkter, avrättningar, fruktansvärda mord och hatiska känslor. Författaren undviker skickligt att beskriva dessa vidrigheter i detalj, men lyckas ändå att förmedla otroligt starka känslor hos mig.

Omslaget är vackert skiftande i grön och blått och det andas mystik. Titeln är poetisk och jag kan på förväg inte gissa mig till handlingen -det gillar jag! När jag har läst, märker jag att berättelsen knyter an till titeln, med ett djup och en skimrande skörhet. 💙 Det kan ju inte bli annat än toppbetyg.”

@annas_bokhylla


”Jag säger bara wow, vilken fantastisk bok. Egentligen borde den komma med varningstext, för när man väl börjar läsa så är det ytterst svårt att slita sig ifrån boken. För varje sida och kapitel man läser så blir den bara mer och mer spännande. Det här en lite annorlunda deckare än vad jag normalt läser, det finns en liten antydan till övernaturlighet men inte så att det sticker ut för mycket. Det sätter bara en lite extra krydda på hela historien.

Det är en skrämmande historia som rullas upp med brutala kvinnomord som blandas med jugoslavisk maffia, psykisk ohälsa och gamla indiska traditioner. Låter som ett hop-kok men det bildar grunden för en riktigt spännande berättelse där det är svårt att lista ut vem den egentliga brottslingen är. Med riktigt fina miljöbeskrivningar och underbara personporträtt får vi lära känna polisen Chandi och hennes arbetskamrater. Det är underbart att läsa om Chandi och hennes relation till sin indiska bakgrund och hennes hävdelse mot gamla indiska traditioner i kombination med hennes yrkesval som polis.. Som läsare presenteras vi även för den folkskygga Elina som lider av stora psykiska problem sedan barnsben. Hennes inre demoner, dialoger och minnesförluster beskrivs oerhört tydligt och ett tragisk livsöde rullas upp. Trots sina olikheter kommer Chandi och Elina tillsammans jaga en brutal mördare.

I ljuset Dansar Skuggor är Charlotte Bergenwitts debutroman men det är verkligen svårt att tro. Förväntningarna inför nästa bok är just nu enormt stora ifrån min sida och jag hoppas verkligen att det blir en fortsättning där vi får fortsätta följa Chandi med kollegor. Det här är en spänningsroman som jag verkligen rekommenderar. Betyg: 🦋🦋🦋🦋+”

@biulasbooks


”Vilken debut! Hatten av för dig Charlotte @bergenwitt som skrivit en så bra debutbok!

Det är högt tempo redan från första sidan. Men inte för högt tempo. Det finns tid att ta in historien och som läsare fundera på vad som pågår, egentligen, i denna spänningsroman. Jag tycker om upplägget med korta kapitel och växelvis berättande ur olika perspektiv.

Karaktärerna introduceras på ett intresseväckande och målande sätt. Jag kan efter några kapitel se kriminalassistent Chandi Kapur och hennes kollegor vid polisen framför mig. Martin Lydecker med sin omfångsrika kropp, djungelvrålsfrossande Sanna Belling och teamets chef Julian Wallin.

Och så den unga kvinnan Elina som ser morden begås i realtid. Ser hon syner? Har hon en personlighetsstörning? Är hon kanske t o m mördaren?

Detta är en stark debutbok och jag hoppas verkligen att detta är början på en serie! Jag skulle mycket gärna vilja läsa mer om Chandi och övriga i teamet!

I ljuset dansar skuggor av Charlotte Bergenwitt
📙📘📗📕”

@kickibokmal


”Wow, bara wow, vilken fantastisk debut, fångade mig från första till sista sidan. Lättläst, läser sig nästan själv, MEN utan att någonsin vara ytlig, det finns inga platta personer, som betyder något, i den här romanen. Lite kul att Charlotte fick med en av polisernas, något försummat, fritidsintresse; bokcirkel 🤓 📚. Jag läser inte jättemånga spänningsromaner, men blir nästan alltid positivt överraskad när jag någon gång plockar upp någon. Denna bok är en sådan där som får stå jämte millenniumtriologin, om det inte vore för att jag sorterade på efternamn. Stort grattis till en fantastisk förstautgivnaboken, vi hoppas på fler 😉🤗.”

@skriftochpipa

december 9, 2020

BTJ-häftet recenserar Punkten där vågorna bryter

Lena Köster - Punkten där vågorna bryter

 

Om kärlek och erotik handlar dessa noveller. Fysisk och sinnlig kärlek som doftar och smakar, om
möten innehållande löften och spänning. […] Sammantaget är samlingen stilistiskt välskriven, i allmänhet angelägen och därtill tankeväckande på flera plan.
Helhetsbetyg: 4.

– Fredrik Wolf, BTJ-häftet nr 2, 2021

Läs mer om Lena Köster

december 8, 2020

Kapprakt recenserar Du tysta, du glädjelika sköra

David Östlund - Du tysta, du glädjelika sköra

Även om det finns flera konkurrerande idéer varför den farliga, främlingshatande, nationalistiska, fascistoida, högerpopulistpandemin så oväntat och våldsamt drabbade stora delar av världen så finns det en stark kunskap om vilka kärntrupperna är: lågutbildade män utanför storstadsområdena som drivs av starkt missnöje med tillvaron; kartorna över utbredning och demografi är lika i land efter land. Många skönlitterära författare har arbetat med detta tema på olika sätt de senaste åren, likartade perioder i historien har fått ökat intresse i litteraturen, men mycket få har valt den missnöjde mannens perspektiv, att låta en av dessa män bli ett eget berättarjag. Men nu har vi Lars-Ove Wallinder i en liten by utanför Timrå, en medelålders man på landsbygden som klamrar sig fast vid familjens småbruk, övergiven av fru och dotter sedan länge, allt mer besatt av sin sanning om varför allt gått så illa. Det finns en stark idé bakom David Östlunds debut Du tysta, du glädjelika sköra, men kanske finns det någon idé för mycket.

Läs hela recensionen på Kapprakt

Läs mer om David Östlund

december 8, 2020

Stinas boksida recenserar I ljuset dansar skuggor

Charlotte Smeds Bergenwitt - I ljuset dansar skuggor

En riktig bladvändare som inte alls går att lägga ifrån sig. Den fängslade mig direkt och höll mig fast hela vägen. Den är emellanåt lite obehaglig och mörk, men så otroligt spännande.

Det är spännande och intressanta karaktärer, och jag gillar Chandi väldigt mycket. Med de målande miljöbeskrivningarna känns det som jag är där.

Läs hela recensionen på Instagram

Läs mer om Charlotte Smeds Bergenwitt

december 8, 2020

Bokfeber recenserar I ljuset dansar skuggor

Charlotte Smeds Bergenwitt - I ljuset dansar skuggor

Det här är en ovanlig och spännande storyline och en del av mig kände mig lite skeptisk för om det här skulle vara för övernaturligt för min smak – jag har ganska svårt för sånt. Men Charlotte Bergenwitt har skapat en riktigt spännande deckare som snart hade mig fast. Huvudpersonerna är trovärdiga och intressanta och jag tycker om språket i boken.

Läs hela recensionen på Instagram

Läs mer om Charlotte Smeds Bergenwitt

december 8, 2020

Boksläpp med Eva Emanuelsson

Eva Emanuelsson - Flätorna

Eva Emanuelsson berättade om sin nya bok Flätorna, på ett evenemang som ägde rum den 6 december.

Se videon på Facebook

Läs mer om Eva Emanuelsson

december 7, 2020

Norrbottens-Kuriren recenserar Baklängesbibeln

KG Johansson & Jan Ferm - Baklängesbibeln

”Baklängesbibeln” är inget satanistiskt experiment. Istället är det en kreativ, kuslig och smart litterär expedition som kartlägger Bibelns berättelser, motsägelser och moral från en modern synvinkel. Det är bra. Riktigt bra.

Läs hela recensionen i Norrbottens-Kuriren (Prenumeration krävs)

Läs mer om KG Johansson och Jan Ferm

december 7, 2020

BTJ-häftet recenserar Flätorna

Eva Emanuelsson - Flätorna

Flätorna är en samtida bygderoman med handlingen förlagd till en fiktionaliserad Enköpingstrakt. […] De litterära motiven är många men bildar en sympatisk speglande väv av livet i byn. Berättarstilen är beskrivande, språket flyter fint och dialogen äger autenticitet. Handlingen är intressant och författarens solidaritet med det genuina och mänskliga uppenbar.

Jan Hansson, BTJ-häftet nr 2, 2021.

Läs mer om Eva Emanuelsson

 

december 4, 2020

Aftonbladet TV intervjuar Kina Nilsson

Kina Nilsson

Kina Nilsson skrev dikter för att bearbeta alla känslor och all sorg hon mötte under pandemin vården 2020. Här är hennes berättelse om mardrömmen som drabbade många.

Se intervjun på Aftonbladet TV

Läs mer om Kina Nilsson

december 4, 2020

Kemisk tidskrift recenserar Ulf Ivarsson

Ulf Ivarsson - Kemin var hans ädla ögonsten

Ulf Ivarsson är en välkänd fackjournalist, en tid redaktionschef för Kemisk Tidskrift. Han har skrivit en mycket underhållande biografi med fiktiva inslag om en av de första stora svenska kemisterna. Boken, som bygger på ett omfattande källmaterial, ger en rik föreställning om 1700-talets liv och elitens sociala förhållanden. Den bör läsas både för nöjes skull och för sitt gedigna vetenskapshistoriska innehåll och skulle väl försvara sin plats i kurser om kemi- och vetenskapshistoria.

– Ulf Ulfvarsson

Läs hela recensionen i Kemisk tidskrift (sidan 33)

Läs mer om Ulf Ivarsson

1 2 3 4 5 >»

RSS Litteratur – Opulens

  • Rosens namn och bibliotekets roll
  • Från dödens väntrum
  • Göran Schildt – en biografi
  • Prosa: Bagoutofbox
  • Le Carrés tal till Palme ges ut på sex språk
  • Habilt skriven experimentell deckare
  • ”Alla ni gärningsmän” – del 4
  • ”Alla ni gärningsmän” – del 3
  • Julläsning: Robert Myhreld tipsar
  • Julläsning: Bo Bjelvehammar tipsar

Kerstin & Johan Höfler

Reidar Jönsson

Tom Sandqvist

Victoria Benedictsson

Stephen King m fl

↑

© Ekström & Garay 2021
EKSTRÖM & GARAY
Sankt Petri Kyrkogata 15
222 21 LUND
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ektröm & Garay förlag är baserat i Skåne, Lund / Malmö. Skicka in ditt manus och låt oss ta del av det!
Den här websajten använder kakor för att förbättra din upplevelse.AccepteraLäs mer
Hantering av personuppgifter

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Nödvändigt
Alltid aktiverad

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Ej nödvändigt

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.